Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK besorolás - Milyen kategóriába tartozik az én üzletem?

NTAK besorolásook - Az üzleted milyen kategóriába tartozik

2023. 09. 06.

Olvasási idő: 2:34 perc

Minden magyarországi vendéglátóüzletet kötelező regisztrálni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe. A határidőkben és a különböző NTAK besorolásokban is változtatások történtek. Eszerint, eltérő NTAK besorolás és határidő vonatkozik árbevétel alapján a vendéglátóhelyekre.

Az NTAK besorolás alapja

Bevétel alapján történő besorolás

Az NTAK regisztrációt követően 2023. július 1. után minden szolgáltatónak kötelező rögzíteni a 2022-es évre vonatkozó nettó árbevételét, ugyanis ez képezi majd az NTAK-ba való besorolás egyik alapját. Amennyiben korábban regisztráltál az NTAK rendszerébe, és akkor még nem kellett nettó árbevételt megadni, úgy ebben az esetben, újra be kell lépni és a „Működési adatok” lépésnél ki kell egészíteni az adatokat. A regisztráció csak akkor teljes, ha minden információt maradéktalanul megad a felhasználó. A regisztráció részletes menetéről egy korábbi cikkünkben részletes leírást is készítettünk.

Különös odafigyeléssel kell az árbevételi adatokat megadni, ugyanis egy üzleti éveben csak egyszer rögzíthető az adat és az NTAK besorolásban, illetve az ebből következő határidőkben lényeges eltérések lehetnek.

Amennyiben a vendéglátóüzleted 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, 2023. július 1-től kellett megkezdeni a kötelező adatszolgáltatást. Abban az esetben, ha vállalkozásod ebbe a kategóriába sorolható, de még nem kezdted meg az adatszolgáltatást, érdemes mielőbb pótolni az elmaradást, ugyanis komoly büntetéseket is kockáztathatsz ezzel.

Ha a vendéglátóhelyed 2022. évi nettó árbevétele 12 millió forintot meghaladta, de nem érte el a 100 millió forintot, 2024. január-jétől veszi kezdetét vállalkozásod kötelező NTAK adatszolgáltatása. Ebben a helyzetben még van elegendő időd kényelmesen felkészülni a változtatásokra.

Abban az esetben, ha vendéglátóüzleted 2022. évi nettó árbevétele nem érte el a 12 millió forintot, vállalkozásod mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól, ez akkor is így van, ha a vállalkozásodnak nincs lezárt üzleti éve.

Üzlettípus szerinti besorolás

Az NTAK regisztráció minden Magyarországon működő vendéglátóhely számára továbbra is kötelező, ezt nem befolyásolja az árbevétel szerinti NTAK besorolás.

NTAK regisztrációra köteles vendéglátó üzletek besorolási típusai a következők:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás.
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás.
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás.
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás.
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.
  • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés.
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.
  • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.

Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az az üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján online pénztárgép használatára köteles. A rendelet alapján az 56.1 és 56.3 szerinti TEAOR tevékenységekben kötelező az online pénztárgép használata, kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást.

A fentiek alapján, NTAK adatszolgáltatásra köteles a vendéglátóüzleted, ha TEÁOR számod megegyezik a listában szereplő valamelyik elemmel:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás.
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás.
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás.
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

A fenti NTAK besorolás szerinti munkahelyi/közétkeztetés , a rendezvényi étkeztetés, és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzleteknek nem áll fenn adatszolgáltatási köteleztettségük.

Az NTAK rendszerébe kizárólag deperszonalizált statisztikai adatok érkeznek be, melyek láthatóvá és mérhetővé teszik az adott turisztikai térség vagy akár az egész szektor teljesítményét. Az ilyen típusú adatok automatikus rendszerezésében és küldésében nagy segítség lehet a CMO-nál kifejezetten erre a célra kifejlesztett szoftver.

Ha segítségre van szükséged a vállalkozásod számára legmegfelelőbb csomag kiválasztásában, akkor keresd fel szakértő kollégáinkat, akik készséggel segítenek az igényeidet leginkább kiszálgáló szolgáltatás kiválasztásában.