Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK törvény - Minden, amit tudnod érdemes!

NTAK törvény és amit tudni kell róla!

2023. 07. 03.

Olvasási idő: 2:16 perc

Nemsokára itt van július 1-je, az NTAK rendszerébe való regisztráció határideje a vendéglátóhelyek számára. Hogy biztosan ne érje meglepetés vállalkozásodat, összeszedtük a az adatszolgáltatást szabályozó törvény legfontosabb elemeit.

Mi is pontosan az NTAK?

A turisztikai ágazatban a legnagyobb és legátfogóbb digitális fejlesztés a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amely 2019-ben kezdte meg működését, hatalmas előrelépést jelentve ezen a területen. Az NTAK a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt áll, mint a kormány által kijelölt üzemeltető. Az NTAK lehetővé teszi, hogy valós időben követhetők legyenek az ország összes szálláshelyének, vendéglátó üzletének és turisztikai attrakciójának forgalmi statisztikai adatai, mindez anonim módon.

Az NTAK rendszer segítségével a beérkező információk elemzése szinte azonnal megtörténik, így segítve a turisztikai területre irányuló adatvezérelt döntéshozatalt. Emellett az adatokhoz a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is hozzáfér. Ez a rendszer rendkívül hasznos eszközt biztosít a turisztikai szektor számára, mivel az összegyűjtött adatok alapján a szállodák és vendéglátóhelyek hatékonyabban tervezhetnek, jobban reagálhatnak a piaci igényekre és optimalizálhatják tevékenységeiket.

Az NTAK-nak továbbá markáns szerepe van a turisztikai ágazat fehérítésében is. A területileg illetékes önkormányzatok és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is hozzáférést kap a releváns adatkörökhöz, ami lehetővé teszi számukra, hogy átláthatóbban működjenek és hatékonyabban ellenőrizzék a turisztikai szektor tevékenységét. Törvényben meghatározott, hogy mely szálláshelyeknek, vendéglátóhelyeknek és turisztikai attrakcióknak kötelező az NTAK rendszerébe történő regisztráció és az adatszolgáltatás. A vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége az NTAK törvény szerint 2023 július 1-jén válik aktívvá.

##Törvény szerint NTAK regisztrációra köteles vendéglátó üzletek Az NTAK törvény szerint minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK rendszerébe.

NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás

Törvény szerint NTAK adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek

Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az az üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének a korábbi, erre vonatkozó rendelet alapján online pénztárgép használatára köteles. A rendelet alapján az 56.1 és 56.3 szerinti TEÁOR tevékenységekben kötelező az online pénztárgép használata, kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást.

Ezek alapján az NTAK-adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

A munkahelyi, a közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés, és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzleteknek jelenleg nem áll fenn adatszolgáltatási kötelezettségük.

Az NTAK-ba érkező statisztikai adatok alapján láthatóvá és mérhetővé válik az adott település vagy térség turisztikai teljesítménye. Az NTAK rendszerébe kizárólag turisztikai célú adatgyűjtés történik, ez törvényileg meghatározott módon, ezért személyes adatok befogadására a rendszer nem képes. Az NTAK a szolgáltató a statisztikai adatokat minden esetben térítésmentesen biztosítja.

NTAK adatszolgáltatási törvény

Az NTAK adatszolgáltatási törvény érinti a vendéglátó üzleteket, a szálláshely-szolgáltatókat, a turisztikai attrakciók szervezőit, de ezek mellett kapcsolodik a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, a helyi önkormányzathoz, a NAV-hoz és a KSH-hoz is. Az NTAK adatszolgáltatási törvény nem írja felül a korábbi, kapcsolódó törvényeket és rendeleteket, hanem egy újonan létrejött kötelezettség és feladat minden érintett számára.

Az adatszolgáltatáshoz szükséges szoftverek és eszközök.

Ha még nincs megfelelő szoftvered amivel az adatszolgáltatási kötelezettségednek eleget tehetnél, akkor a CMO kínálatában havidíj- és hűségidő mentes, kedvező havidíjú és széleskörű szolgáltatást nyújtó vagy akár éves díjjal rendelkező és készülékkedvezményt biztosító csomagok közül is választhatsz.