Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Ingyenes vendéglátó szoftverek, amelyek megkönnyítik a mindennapi munkát

NTAK ingyenes adatszolgáltatás

2024. 03. 22.

Olvasási idő: 4:14 perc

Az NTAK szakaszos bevezetése 2024 január elsejével a végéhez is ért, ami annyit jelent, hogy minden vendéglátó egység számára kötelező lett az adatszolgáltatás. Ez alól igen kevés kivétel van, így elsősorban azok számára dedikáljuk cikkünket, akik ingyenes vendéglátó szoftver mellett döntenének, vagy fizetős szolgáltatásról váltanának olcsóbb megoldásra.

Igényfelmérés és adatszolgáltatás, mint nulladik lépés

A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet szerint a pénztárgéppel rögzített adatokat továbbítania kell az adóhatóság felé minden étteremnek, büfének, cukrászdának, kávézónak, bárnak és italüzletnek, zenés-táncos szórakozóhelynek, gyorsétteremnek és alkalmi vendéglátóhelynek. Ezek alól mindössze azok a helyek képeznek kivételt, amelyek előző éves nettó árbevétele nem haladta meg a 12 millió forintot, vagy még nem rendelkeztek egy teljes lezárt évvel.

Noha az adatszolgáltatási kötelezettség egyformán terheli a vendéglátóhelyeket, az igényekben hatalmas különbség mutatkozhat. Gondolunk itt a pénztárgépek milyenségére és mennyiségére, például nem mindenkinél fér el egy asztali pénztárgép, míg mások mozgó vállalkozással dolgoznak, így nagyobb mobilitásra van szükségük. Az elengedhetetlen eszközök és rendszerek áráról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen sok esetben nem fér bele a nagymértékű költekezés, ha pedig minden forint számít, akkor felbecsülhetetlen egy ingyenes vendéglátó szoftver.

A vendéglátóhely nagyságától, felépítésétől és működésétől függően érdemes kialakítani a használni kívánt rendszert, így a használt eszközöket is ajánlott egy rendszeren belül kezelni, hogy ne kelljen 3-4 különböző felületre felvinni ugyanazokat az adatokat. Fontos szempont lehet még esetleg a beérkező megrendelések kezelése és a kiszállítás koordinálása, vagy éppen a valós idejű raktárkészlet ellenőrzése. Nem mellékes az sem, hogy mennyire szeretnéd részletesen személyre szabni az értékesített cikkek listáját, vagy hogy mennyire gyakran kell kiállítanod nyugtát.

Egy közös pont: az ingyenes vendéglátó szoftver

A következő lépés, miután kiválasztottad, hogy asztali pénztárgépet szeretnél használni, vagy jobban illik vállalkozásodhoz a bankfüggetlen POS terminálok alkalmazása, következhet a rendszer telepítése, kiismerése és összekapcsolása az összes eszközzel. Ez pedig nem más, mint az ingyenes NTAK szoftver vendéglátósoknak, ami havidíjmentes konstrukcióként teszi lehetővé a törvényileg kötelező adatszolgáltatást. A csomag tartalma egy A920 Pro bankkártya terminál, ami bankfüggetlen működése mellett már meglévő számlához is kapcsolható, valamint hűségidő nélkül veheted igénybe. A már jól megszokott kártyatípusokat (Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron) egyaránt elfogadja, akárcsak az Egészségpénztár és SZÉP kártyát.

A terminálra telepíthető az ingyenes ePénztárgép alkalmazás, ami lehetővé teszi a cikkelemes értékesítést. Ezt az ingyenes vendéglátó szoftver már meglévő online pénztárgépedre is letöltheted, így felokosítva a rendszert. A csomaghoz alapból adunk egy előre feltöltött cikktörzset, hogy neked már csak az értékesítéssel kelljen foglalkoznod. Az ingyenes csomagban is hozzáférsz alap statisztikai adatokhoz, ami hasznodra lehet vállalkozásod átláthatóságában és fejlesztésében.

A POS terminál igény esetén tovább okosítható a SMART kereskedelmi funkcióval, ami az ePénztárgép kiegészítő szolgáltatása, szintén a cikkelemes értékesítésben nyújt kiemelkedő segítséget. Önmagában is alkalmazható, de az NTAK adatszolgáltatással összekapcsolva naprakész állapotú információkat nyújt a vendéglátóhelyek számára.

Mennyire limitáltan használható az ingyenes vendéglátó szoftver?

Az ingyenes ePénztárgép funkció esetében nem kell attól tartanod, hogy „lejár” a hozzáférésed, vagy korlátozottabbá válnak idővel a lehetőségeid, hiszen pont arra lett kifejlesztve, hogy összekösse és hatékonyabbá tegye az eszközök használatát. Segítségével eleget tehetsz a kötelező NTAK adatszolgáltatásnak, egyszerűen navigálhatod vállalkozásod részletes pontjait, miközben elérhető marad számodra minden lényeges funkció.

A vállalkozásfejlesztésre is gondoltunk, hiszen tudjuk, hogy idővel szükség lehet több eszközre is, esetleg komolyabb szoftverekre, amelyek segítenek időt spórolni, így a már jól megszokott rendszeredtől sem kell megválnod. Úgy alkottuk meg a CMO rendszereit, hogy a már meglévő konstrukció bármikor bővíthető legyen minden szempontból, így kényelmesen beilleszthetsz új pénztárgépet vagy POS terminált is. Emellett, ha úgy érzed kinőtted az ingyenes vendéglátó szoftver nyújtotta lehetőségeket és ennél többre vágysz, akkor kiegészítőként letöltheted a SMART a kereskedelmi funkciót. A raktárkészleted leltárjának testreszabásával pedig úgy alakítod, ahogy szimpatikus, amiben jobbkezet nyújt majd a kategória alapú értékesítést leváltó cikkelemes értékesítés.

NTAK adatszolgáltatás dupla adminisztráció nélkül

Az NTAK kompatibilis szoftverek alkalmazása már elkerülhetetlen a vendéglátásban, amellyel egyszerre tehetsz eleget az automatikus adatküldésnek. Vendéglátásban két adatküldési móddal kell számolni, mégpedig egyrészt a napi zárással, illetve az eseményvezérelt adatcsomaggal. Napi zárás során nem kell sok részletre figyelned, mindössze a tárgynap besorolását és lezárását, nyitás és zárás időpontját, illetve a borravaló összegét kell leadni. Eseményvezérelt adatcsomag esetén azonban minden rendelés lezárását követően el kell küldeni a részletes adatokat, ami automatizálás nélkül egyszerűen kivitelezhetetlen lenne.

Az ingyenes vendéglátó szoftver NTAK alkalmazásával az adatküldés és nyugtakiállítás egyszerre történik meg, így nagyon kicsi az esély a hibázás lehetőségére, illetve rendkívül idő-, pénz- és energiatakarékos rendszer. Eleinte kicsit bonyolultnak tűnhet a szoftver használata, de felhasználói felületét úgy alakítottuk ki, hogy könnyen elsajátítható legyen a rendszer alkalmazása. Emellett nem csak az NTAK számára nyújt nagyobb átláthatóságot, hanem számodra is átláthatóbbak lesznek a saját forgalmi adatok.

Az NTAK POS Free csomag tartalmaz egy PAX A920 Pro bankkártya terminált a kártyás fizetéshez és a szoftverek futtatásához, bankfüggetlenül használhatod és SZÉP kártya elfogadására is alkalmas. Előre feltöltött cikktörzs mellett ingyenes NTAK adatszolgáltatást biztosít havidíj vagy hűségidő nélkül. Hordozható adóügyi nyomtatóval kiegészítve pedig teljes értékű pénztárgépként is használhatod, ha mozgó vállalkozást üzemeltetsz vagy fontos számodra a helytakarékos kialakítás. Ez az apróság is képes ugyanúgy futtatni az ePénztárgép alkalmazást, hogy az összes eszközöd egy rendszerben működhessen.

És Te regisztráltál már?

A vendéglátással foglalkozó vállalkozók nagy hányadáról kijelenthetjük már, hogy regisztrált az NTAK rendszerébe, azonban mindig jelen lesz egy kis halmaz, akik ezt még nem tették meg. Ha bár a kötelező adatszolgáltatás nem mindenkinek kötelező, a regisztráció ezzel szemben megkerülhetetlen dolog, így ha még nem szántál rá időt, itt az alkalom, szívesen segítünk benne! Szükséged lesz az ügyfélkapudra (ha nincs még ilyened, kormányablakban 10 perc alatt csináltathatsz egyet), amellyel felhasználói fiókot regisztrálhatsz az NTAK oldalán. Üzemeltetőként itt jelentheted be a tevékenység megkezdését, helyét és ágazatát. Ha bővebb segítségre és részletes útmutatásra van szükséged, kattints erre a linkre és olvasd végig a cikket, amit a témában írtunk.

Akár ingyenes vendéglátó szoftver mellett döntesz, akár több eszközt tartalmazó, nagyobb csomagajánlatot választanál, az ingyenes ePénztárgép applikációval egy rendszerben kezelheted gépeidet. Egyedi igényeid vannak, amire nem találtál megfelelő konstrukciót kínálatunkban? Írj nekünk, és megpróbálunk személyre szabott megoldást találni vállalkozásod számára! Ügyfélszolgálatos kollégáinkat munkanapokon 9-16 óráig éred el telefonon, vagy írj nekünk e-mailt és 48 órán belül válaszolunk megkeresésedre!