Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK büntetés: Mutatjuk, hogyan kerülhető el a büntetés

NTAK büntetés elkerülése

2023. 07. 13.

Olvasási idő: 1:47 perc

A vendéglátó egységet üzemeltető vállalkozások egyik legújabb kötelezettsége az NTAK rendszerébe való regisztráció, illetve fokozatosan ezen a rendszeren keresztül történő adatszolgáltatás is kötelezővé válik az ágazat szereplőinek számára. Összegyűjtöttünk a rendszer legfontosabb elemeit, hogy elkerülhesd az NTAK adatbázisának hibás használatából eredő büntetéseket.

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ feladata

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megfogalmazott egyik alapvető cél, a digitális turizmus fejlesztése. A megfelelő turizmusfejlesztési döntések meghozásához, rendelkezésre kell álljanak a naprakész információk és releváns statisztikai adatok is. Erre hozták létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerét.

Ezek a digitális statisztikai adatgyűjtés céljai:

  • minden magyarországi szálláshely, vendéglátóhely, és turisztikai attrakció forgalmi és statisztikai adatainak naprakész mérése
  • versenyképesség növelése, célzott fejlesztések és kampányok tervezésével, és ezek hatékonyságának mérésével
  • előrejelzések készítése a várható vendégforgalomról, a foglaltsági adatok alapján
  • egységes, országos, naprakész szálláshely, vendéglátóhely és turisztikai attrakció adatbázis létrehozása
  • turisztikai ágazat fehérítése

Az NTAK-ba deperszonalizált adatok kerülnek fel, vagyis a rendszer semmilyen személyes adatot nem fogad be. Az NTAK-ba kerülő adatok alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kimutatásokat, összefoglalókat és elemzéseket készít a turisztikai ágazat számára. Ez által lehetséges, hogy bizonyos területeken gyors és hatékony marketingbeavatkozás történjen a stratégiai célok elérése érdekében. Emellett az MTÜ jogosult a beküldött adatokat turizmusfejlesztést segítő kutatásokhoz és feladatokhoz felhasználni, valamint összefoglalókat, helyzetjelentéseket, értékeléseket és előrejelzéseket készíteni és nyilvánosságra hozni.

Kik férnek hozzá az NTAK-ba küldött adatokhoz?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevételi adatokra lát rá, hogy a tovább javuljon a hatáskörébe tartozó ellenőrzési eljárások eredményessége. Hosszabb távon az online pénztárgépek és az NTAK adatainak teljes körű összevethetősége a cél.

A Központi Statisztikai Hivatal a törvényben meghatározott feladatainak ellátása érdekében az NTAK-ba beküldött statisztikai adatokhoz fér hozzá. Hosszabb távon az a cél, hogy az NTAK-n keresztül történő adatgyűjtés kiválthassa az egyéb turisztikai statisztikai adatszolgáltatást.

A területileg illetékes önkormányzatok kereskedelmi hatóságként a szolgáltatók ellenőrzése céljából férhetnek hozzá a beküldött adatokhoz. Az NTAK-regisztrációt és adatszolgáltatást is a jegyző ellenőrzi, így az esetleges hiányosságok és szabálysértések esetén büntetést szabhat ki.

Egyes szolgáltatók és üzemeltetők is ráláthatnak bizonyos területileg releváns forgalmi adatokra.

Az NTAK regisztrációt törvény írja elő a szálláshelyek, vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetői számára. Emellett jogszabályok rendelkeznek az NTAK működését, az adatszolgáltatás ellenőrzését, a beérkező adatok és hozzáférésüket illetően is. Az NTAK regisztráció és adatszolgáltatás elmaradása, vagy egyéb szabálysértés komoly büntetést von maga után. Az NTAK hivatalos oldalán pontos jogszabályokat is meg lehet találni. Az NTAK regisztrációt követően a rendszer is segít a megfelelő működésben és a feladatok végrehajtásában, a későbbi büntetések elkerülése végett, ezért érdemes figyelmesen elolvasni az utasításokat.

Kormányrendelet alapján a vendéglátó üzlet NTAK adatszolgáltatásai tevékenységét évente legalább egyszer hatóságilag ellenőrizni fogják. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azokról a vendéglátóhelyekről, melyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de nem rendelkezik azzal, az NTAK-ba nem regisztrált, illetve az adatszolgáltatási kötelezettségét nem vagy nem megfelelően teljesíti. Ezekben az esetekben a vendéglátóhely üzemeltetője komoly büntetésre számíthat.

NTAK regisztráció és adatszolgáltatás

A jelenlegi szabályozás szerint minden hazai szálláshelyet, vendéglátó üzletet és turisztikai attrakciót köteles az üzemeltetője regisztrálni az NTAK-ba. Azon vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók, melyek 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, 2023. július 1-jétől veszi kezdetét a kötelező NTAK adatszolgáltatás. A 12-100 millió forint közötti nettó árbevétel esetén az NTAK adatszolgáltatás kezdő időpontja, 2024. január 1. A 12 millió forint nettó éves forgalmat meg nem haladó vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók esetén nem kötelező az adatszolgáltatás, a regisztráció viszont ugyanúgy elengedhetetlen. Ezek alapján megállapítható, hogy mit kell tenned a büntetés elkerülése érdekében, elegendő e az NTAK regisztráció, vagy adatszolgáltatásra is kötelezett vagy. Ha pedig az adatszolgáltatás is kötelező számodra, mikortól az.

Ha még nem rendelkezel NTAK kompatibilis szoftverrel, akkor a CMO kínálatából több csomag közül kiválaszthatod a vállalkozásod számára legmegfelelőbb megoldást.