Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK napi zárás - Mivel tudod megkönnyíteni a folyamatot?

Napizárás küldése az NTAK részére

2023. 11. 14.

Olvasási idő: 1:46 perc

A kötelező NTAK regisztráció bevezetésével minden vendéglátóhely számára előírták a zárást követő napi adatszolgáltatást. A folyamatos adatszolgáltatási kötelezettség betartásához állandó összeköttetést biztosító szoftverre van szükség. Eleinte kissé bonyolultnak tűnhet, azonban kezelésének megismerésével és néhány tipp segítségével megkönnyíthető az NTAK napi zárás.

NAV és NTAK napi zárás szinkronizált küldése

Jogszabályi kötelezettség lévén a vendéglátó egységnek kell biztosítania ehhez a megfelelő internet kapcsolatot és technikai hátteret. Mivel a kettő zárásnak szinkronban kell lennie, kifejezetten ajánlott olyan szoftvert választani, ami képes az automata pénztárgép kommunikációjára és a szükséges az adatokat egyben küldi el. A vendéglátó szoftver kétféle adatot szolgáltat: a rendelésösszesítők adatait, illetve a NTAK napi zárás adatküldését.

  • Rendelésösszesítő adatok – eseményvezérelt adatküldés: Közvetlenül a rendelés lezárását követően kell továbbítani a személyes adatok nélküli statisztikai pontokat, mégpedig a következő lista alapján: melyik napon történt a rendelés (tárgynap); helyben fogyasztás történt-e vagy elvitel, kiszállítás; fizetési módja és összege (bankkártya, SZÉP kártya, készpénz, utalvány, pénznem); rendelés kezdete és vége; rendelt tételek megnevezésének fő és alkategóriája (NTAK szabályok szerint, ide kattintva olvashatod a részletes listát); ÁFA; bruttó ár; mennyiség vagy egység; rendelés időpontja.
  • NTAK napi zárás adatok: a rendelésösszesítőn felül napi egy alkalommal a szoftver beküldi a tárgynapra vonatkozó statisztikai adatokat a zárást követően, amelyek az alábbiak: borravaló összege; nyitás és zárás dátuma (zárva tartáskor is meg kell küldeni az adatokat); tárgynap besorolása és lezárása.

Előfordulhatnak technikai problémák, üzemzavarok, ez esetben annak megszüntetését követően kell teljesíteni az adatszolgáltatást.

Ajánlott szoftverek az egyszerűbb NTAK napi zárás érdekében

Vendéglátósok számára készült NTAK POST Free szoftverünk NTAK által minősített rendszer, amely havidíjmentesen nyújt segítséget a törvény által előírt adatszolgáltatásban. A CMO A920 Pro bankkártya terminált is biztosít a 0 Ft-os ajánlathoz, ami lehetővé teszi a bankkártya elfogadást, az ePénztárgép szoftver futtatását és a leegyszerűsített NTAK napi zárás lehetőségét. Neked csupán az értékesítéssel kell foglalkoznod, hiszen a 15 perces beüzemelési idő és az előre feltöltött cikktörzs segít a zökkenőmentes indulásban!

A saját fejlesztésű ePénztárgép program annak érdekében jött létre, hogy minimalizálható legyen a tévesztés lehetősége, valamint, hogy a rengeteg kiállított nyugta létrehozása egyszerű és gyors folyamattá váljon. Több típusú pénztárgéppel és adóügyi nyomtatóval kompatibilis, az applikációban lezárt bizonylatok rögtön kinyomtatásra kerülnek, mindez a NAV előírásoknak megfelelően. Kiváló kiegészítése lehet a SMART kereskedelmi rendszer, melynek segítségével cikkalapon értékesíthetsz, ha szeretnéd leváltani a kategória alapú értékesítést. A fizikai bővülést sem jelent akadályt a rendszernek, bármikor beköthetsz több pénztárgépet is.

Számodra még nem kötelező az adatszolgáltatás, de szeretnéd megismerni a rendszert és rutint szerezni a kezelésében? Szoftverünket ingyenesen használhatod NTAK adatszolgáltatás nélkül is, egészen 2024. január 1-ig!

Online NTAK napi zárás a papír alapú működés helyett

A digitalizáció és modernizáció magával hozza azt a fajta fejlődést, ami lehetővé teszi, hogy minél kevesebb időt kelljen manuálisan adminisztrációval tölteni. Az ePénztárgép szoftver automatikus adattovábbítás mellett nem csak a statisztikai adatokat, hanem a forgalmi adatokat is, valamint ellátja az alapvető értékesítési funkciókat is. A papír alapú rendszer felváltásával növelhető a hatékonyság és nyomonkövethetőség. A későbbiekben kölcsönösen hasznossá válhat a statisztikai adatszolgáltatás, hiszen ez hozzájárulhat a vállalkozástervezés és üzleti stratégia kialakításának sikerességéhez.

A szoftverkezelés elsajátítása nem ördögtől való, a számodra megfelelő csomag kiválasztását követően részletes leírást kapsz a működéséhez. Az NTAK szoftver alapjául szolgál az ePénztárgép applikáció, amely biztosítja a mindenkori hozzáférést minden lényeges funkcióhoz. Igény esetén a CMO Combo299 csomagja kedvezményes árú pénztárgépet is tartalmaz az A920 Pro bankkártya terminál bérlés mellett, a számlázó program használata pedig ingyenes! A csomagnak köszönhetően így egyben letudhatod kötelezettségeidet mind a NAV, mind a NTAK napi zárás terén, vagyis a nyugtaadást, az elektronikus fizetés biztosítását bankkártya terminállal, valamint okos terminálon való online számlázást számlanyomtatással.

Szezonális nyitvatartás, időszakos zárvatartás jelzése a NTAK napi zárás beküldésénél

A vendéglátó egység zárása során is minden nap jelenteni kell az NTAK felé, különbség a zárva tartási időszak hosszában lehet. Egy hétnél kevesebb idejű zárás esetén a megszokott módon kell jelölni, viszont tekintettel kell lenni arra, hogy a beküldött adatok később már nem módosíthatók. Erről az időszakról kötelező tájékoztatni a vendégeket, méghozzá a nyitvatartási idő jól látható helyre történő kifüggesztésével.

Egy hétnél hosszabb zárvatartás alkalmával bejelentési kötelezettség keletkezik, amelyet azt megelőzően 8 napon belül jegyző számára kell jelenteni. Az NTAK üzemeltetője az üzemeltető bejelentése vagy a hatósági adatszolgáltatás értesítését követően tudomásul veszi az NTAK-ban megadott adatváltozásokat.

Kis vendéglátóhelyek számára mi a legkönnyebb megoldás?

Joggal vetődik fel a kérdés, hiszen a kisebb vendéglátó egységek számára is fontos a könnyen kezelhetőség NTAK napi zárás során, méghozzá úgy, hogy ne kelljen havi több tízezer forintos bérleti díjat fizetni. További problémaként szokott még jelentkezni, hogy nincs elég hely egy külön számítógép elhelyezésére, vagy komplett rendszerek használatára, hiszen csak egy kisebb helyről van szó asztalok, kiszállítás és nagyobb konyha nélkül. Ha magadra ismersz a fentiek alapján, és Te sem szeretnél jelentős időt fordítani a programbeállításokkal, akkor ePénztárgép applikációnkat neked találták ki!

Ahogyan a fentiekben is olvashattad ez a szoftver rendkívül sokrétű, számos géppel kompatibilis, így egyszerűen telepítheted Androidos eszközeidre. Segítségedre lesz a kötelezettségeid költséghatékony kezelésében, mégpedig az automatikus NTAK adatszolgáltatási funkció segítségével. Csatlakoztasd már meglévő saját eszközeidhez, hogy a támogatott eszközökkel adóügyi bizonylatot is kiállíthass. Komplex rendszer bérlése nélkül élvezheted az applikáció előnyeit, amelyhez a CMO kedvező havidíjjal járul hozzá, viszont a szolgáltatási kötelezettség kezdetéig ingyenesen használhatod! Jelezd felénk igényeidet, és nem küldünk adatokat az NTAK részére 2024. január 1-ig.

Ingyenes vendéglátó szoftver választása esetén a CMO legkedvezőbb ajánlata az NTAK POS Free. Ez az ajánlat magában foglalja egy PAX A920 Pro bankkártya terminál és az NTAK adatszolgáltatás egyidejű megrendelését, így havidíj mentesen használhatod a szolgáltatást. A terminálra való ePénztárgép applikáció telepítésével még egyszerűbbé válhat annak kezelése úgy, hogy közben megfelelsz az NTAK adatszolgáltatási, számla és nyugtaadási, valamint elektronikus fizetési kötelezettségeidnek is.

Legyen egyszerű az NTAK napi zárás, válassz automatizált rendszert és kiegészítő szolgáltatásokat, akár 0 Ft-os havidíjjal a CMO-nál! Kérd ingyenes ePénztárgép applikációnkat az átlátható üzletvezetés érdekében, és bízd rá az adatküldési feladatokat, miközben eleget teszel a kötelező jogszabályoknak! Segítségért keresd fel szakértő kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésedre akár a csomag, akár a megfelelő eszközök kiválasztásában!