Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Bővül a vendéglátóhelyek adatszolgáltatási kötelezettsége

Változik a vendéglátóhelyek adatszolgáltatási kötelezetsége

2021. 09. 08.

Olvasási idő: 1:42 perc

Bővül a vendéglátóhelyek adatszolgáltatási kötelezettsége

A koronavírus által legjobban megviselt szektor szereplői jövő év január elsejétől kötelesek vendéglátó szoftvert alkalmazni, mely “a hálózati kommunikáción keresztül legalább egy alkalommal a tárgynapot követő 24 órán belül automatikusan küldi a tárgynapra vonatkozóan a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat” az NTAK részére.

Újabb gazdaságfehérítő intézkedés?

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a beküldött adatokból naprakészen látja a forgalmi, értékesítési adatokat, árufogyást, készletet, szűrni tudja a gyártók forgalmát és akár a konkrét termékek, termékcsoportok összfogyását is. Egyértelműnek látszik, hogy a Rendelet a kormány gazdaságfehérítő programjának része, mely a csökkenő adókulcsok mellett is egyre több adóbevételt eredményez a különböző szektorokat érintő szigorításoknak köszönhetően.

Ki felel érte? Ki ellenőrzi a betartását?

A rendeletben leírtak szerint a vendéglátósok NTAK rendszerbe kerüléséért a helyi jegyző lesz az illetékes, aki a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-nak történő adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi.

Mi vár arra, ki nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek?

A jegyző értesíti a NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy a hatósági ellenőrzés megállapítása alapján nem regisztráltak, vagy az adatszolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítették. A jegyző a 31. §-ban foglaltakat 2021. október 31-ig köteles hatósági ellenőrzés keretében ellenőrizni. Ha a hatósági ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a kereskedő nem tett eleget a 31. §-ban foglalt kötelezettségének, a jegyző a vendéglátó üzletet azonnali hatállyal a 31. §-ban foglalt kötelezettség teljesítéséig bezáratja.” Mi történik üzemzavar esetén? Ha bármilyen üzemzavar, áramszünet okán meghiúsul a napi adatszolgáltatás, akkor azt a hiba elhárítását követő napon kell teljesíteni. Ha a napi adatszolgáltatást a vendéglátó egység üzemeltetője felszólítást követően sem teljesíti, akkor számíthat hatósági ellenőrzésre a felügyeletét ellátó jegyző részéről.

Elérhető adatok?

A Rendelet kimondja, hogy a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének “az adott vendéglátó üzlethez kapcsolódó tevékenységére vonatkozó forgalmi adatokat, illetve egyéb, területi adatelemzésen alapuló forgalmi adatokra vonatkozó riportokat az elektronikus felületen keresztül megtekintheti és lekérdezheti.” A Rendelet teljes szövege az augusztus 18-án megjelent Magyar Közlöny 2021. évi 155. számában olvashatók.

Ebben a CMO hogyan tudja segíteni a munkádat?

A CMO -nál jelenleg olyan rendszert fejlesztünk, mellyel az éttermektől a kis kocsmákig minden típusú vendéglátóhely, azok is, ahol nem érné meg egy komplex vendéglátóipari szoftvert alkalmazni, mindenki megfelelhet az új törvényi kötelezettségeknek. Amikre instant megoldást tudunk neked nyújtani:

Valamint jelenleg is készül egy 60.000 termék cikkből álló cikktörzs, amelynél csak be kell majd kattintgatnod mely termékek szerepelnek a vállalkozásodnál és a CMO rendszere kezeli majd a raktárkészleted, a termékfogyásokat és kimutatásokat is megnézhetsz majd anélkül, hogy az üzletedben lennél. És ha még így sem éreznéd egyszerűnek az életed, a már kész NAV számlázó program segítségével azonnal számlázhatsz is a mobilodról, az A920 okos terminálodról, vagy PC -ről!