Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

A legjobb NTAK éttermi szoftver

A legjobb NTAK vendéglátó program

2023. 03. 30.

Olvasási idő: 3:23 perc

Az elmúlt években folyamatosan bővült az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) rendszerének használatára kötelezett szolgáltatók köre, és 2023 egy újabb fordulatot hoz az adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkezők számára. Ha a te vállalkozásod is az NTAK rendszerhez csatlakozók sorához tartozik, akkor a legjobb szoftver kiválasztása kulcsfontosságú lépés lesz számodra az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez.

Mi alapján válasszunk?

  1. július 7-től újból bővül az adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkező vendéglátóhelyek listája. A pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján a következő vendéglátóhelyek kötelesek az NTAK rendszeren keresztüli adatszolgáltatásra:
  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Ez a kötelezettség mindenkit egyformán terhel, azonban a különböző típusú vendéglátóipari tevékenységek merőben eltérő igényekkel rendelkeznek.

Egyáltalán nem mindegy, hogy több asztalt kell nyilvántartanod egy étteremben, vagy futárok kiszállításait kell kezelned vagy esetleg a raktárkészletedet is szeretnéd közvetlenül számontartani. És természetesen nem utolsó sorban az sem mindegy, hogy mindez mekkora kiadást jelent vállalkozásod számára.

A számodra legmegfelelőbb NTAK vendéglátó szoftver és a hozzá tartozó eszközök kiválasztásakor az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartanod:

  • Milyen gyakorisággal kell nyugtát kiállítanod?
  • Fontos-e, hogy részletesen személyre szabhasd az értékesített cikkeid listáját?
  • Szükséged van-e asztali pénztárgépre?
  • Szükséged van-e bankfüggetlen POS terminálra?

Egy közös pont természetesen lesz, mégpedig az NTAK adatszolgáltató szoftver, de ennek a használatát több különböző konstrukció segítségével is megvalósíthatod.

A CMO kínálatában minden felmerülő szituációhoz kínálunk megfelelő szolgáltatás- és eszközcsomagot, így neked már csak annyit kell tenned, hogy kiválasztod a vállalkozásodhoz legjobban illőt (és persze ne felejts el regisztrálni az NTAK rendszerbe).

Ha csak az alapokra van szükséged:

Amennyiben már rendelkezel egy, az NTAK vendéglátó szoftverrel kompatibilis eszközzel – az A920 Pro bankkártya terminál például ilyen –, és nincs asztali pénztárgépre vagy külön blokknyomtatóra szükséged, abban az esetben az ingyenes ePénztárgép applikációnkat kiegészítheted az NTAK Base adatszolgáltatás komponenssel, így egyszerűen – egy nagyon kedvezményes konstrukcióban – tehetsz eleget az adatküldési kötelezettségednek.

Természetesen mindezt akár az okostelefonodból kialakított SoftPOS terminál segítségével is megvalósíthatod.

Ha szükséged van egy asztali pénztárgépre is:

Ha a vendéglátóhelyeden a kifizetések egy helyen történnek és emiatt szükséged van egy asztali pénztárgépre, akkor az NTAK ECR csomag lesz a számodra legmegfelelőbb. Így az NTAK éttermi szoftveren belül kiállított nyugtád egyből kinyomtatásra kerül a pénztárgépeden is. Ezzel hosszú távon rengeteg időt takaríthatsz meg ráadásul azzal, hogy elég csak egyszer felvinned a termékeket nagyban csökken a hibázás esélye is. Ha a gyors és mobil nyugtakiállítás a fontos: Abban az esetben, ha sok nyugtát kell kiállítanod, és ráadásul ezt nem is csak egy központi helyen kell megtenned (például, ha éttermedben több asztalnál kell nyugtát adnod), akkor az NTAK BEE csomag a legjobb választás a számodra. A csomag magába foglalja az NTAK vendéglátó szoftvert és egy adóügyi blokknyomtatót is. Ebben az esetben szintén elég egy helyen rögzítened az eladásaidat, amivel időt spórolsz és a hibalehetőségek számát is csökkented.

Ha az NTAK éttermi szoftveredet kiegészítenéd cikkelemes értékesítéssel is, akkor választhatod hozzá a SMART kereskedelmi funkciót is. Így könnyedén nyomon követheted az általad értékesített termékek raktárkészletét, és számos statisztikai adathoz férhetsz hozzá, hogy még teljesebb képet kapj vállalkozásod működéséről.

Természetesen ezek a rendszerek a későbbiekben tovább bővíthetők, nem kell azon aggódnod, hogy a vállalkozásod „kinövi” a technikai kereteit. Az ePénztárgép applikációhoz bármikor társítható az NTAK Base adatküldő szoftver, így ha az idő előrehaladtával több eszközbe is beruháznál, azokat gond nélkül bekötheted meglévő hálózatodba is.