Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK regisztrációs határidő - fontos dátumok a vendéglátosok számára

NTAK adatszolgáltatás határideje

2023. 02. 21.

Olvasási idő: 2:22 perc

2019 óta a szálláshely szolgáltatóknak kötelező a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (röviden: NTAK) való regisztráció. Ez 2021 novemberében kibővült a vendéglátóhelyek és egyéb turisztikai attrakciók körével is, ráadásul 2023-tól már adatszolgáltatási kötelezettségük is lesz a rendszer használóinak. Ha téged is érintenek a változások, és semmiképpen sem szeretnél lemaradni a határidőkről, akkor érdemes tovább olvasnod, ugyanis alábbi cikkünkben részletesen olvashatsz az NTAK rendszer regisztrációs határidejeiről.

Ki köteles regisztrálni az NTAK rendszerbe?

A szálláshely szolgáltatóknak már 2019 óta kötelező regisztrálniuk, és 2021 november 1-je óta az alábbi vendéglátóhelyek is hasonló kötelezettséggel rendelkeznek:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás

Azonban az NTAK rendszerbe való regisztrációs kötelezettség nem egyenlő az adatszolgáltatási kötelezettséggel – de fontos tudni, hogy előfeltétele annak!

Ki köteles az NTAK rendszeren keresztüli adatszolgáltatásra?

Az adatszolgáltatásra azok a vendéglátóhelyek kötelesek, akiknek a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján online pénztárgép használati kötelezettségük áll fenn. Tehát a munkahelyi- és közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátóhely típusú üzleteknek nincs adatszolgáltatási kötelezettségük. Így a rendelet alapján csak a következő vendéglátóhelyek kötelesek az NTAK rendszeren keresztüli adatszolgáltatásra:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Regisztráció és adatszolgáltatási kötelezettség határideje

Fontos különbséget tenni a regisztrációs kötelezettség, és az adatszolgáltatási kötelezettség között, ugyanis más-más határidők vonatkoznak rájuk.

Az NTAK rendszerbe történő regisztráció határideje – vagyis a szállás- vagy vendéglátó hely bejelentése – a tevékenység megkezdésétől számított 5. nap, vagyis ehhez viszonylag kevés idő áll a rendelkezésedre. Bár az NTAK regisztráció teljes mértékig online zajlik, mégsem érdemes az utolsó napra hagynod, mivel hitelesített, időbélyeges visszaigazolást kapsz a bejelentésről, és valamilyen hiba esetén legrosszabb esetben akár ki is csúszhatsz az öt napos határidőből.

Ezen felül 2023-ban már adatszolgáltatási kötelezettséged is keletkezik az NTAK rendszer használójaként. Egészen pontosan 2023 július 1-től írja elő a jogszabály ezt a kötelezettséget, így eddig a dátumig mindenképpen gondoskodnod kell a regisztrációról és az adatszolgáltatáshoz szükséges környezet kialakításáról is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendelkezned kell az NTAK rendszerhez kapcsolódó eszközzel, és a hozzá való software-rel is.

Amire érdemes odafigyelni, hogy abban a speciális esetben ha az NTAK regisztrációhoz kötött szolgáltatásodat az adatszolgáltatási kötelezettség határideje – tehát 2023 július 1-je – előtt kevesebb mint 5 nappal kezded meg, akkor az adatszolgáltatási kötelezettség határideje felülírja a regisztráció 5 napos határidejét, vagyis az NTAK regisztráció határideje is 2023.07.01-re módosul.

Szerencsére a CMO kínálatában mindent egy helyen megtalálsz, így könnyű szerrel eleget tudsz majd tenni minden új jogszabálynak és rendeletnek ami a vendéglátó ipart és az NTAK rendszert érinti.