Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

A bankkártya elfogadás költségei: mitől függnek a terminál árak?

Mennyibe kerül a bankkártya terminál üzemeltetése

2024. 07. 09.

Olvasási idő: 4:27 perc

2021 óta minden kereskedő számára, aki online pénztárgépet alkalmaz, kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítania vendégei és vásárlói számára. Ennek több fajtája is rendelkezésre áll, sőt, több év távlatából egyre inkább szélesedik a lehetőségek tárháza, ezáltal pedig a bankkártya elfogadás költségei is szerteágazóbbak.

A CMO következő cikkéből kiderül, hogy mi mindenből tevődik össze a bankkártya terminál költsége!

A bankkártya terminál költsége: a terminál ára és annak a használati díja

A bankkártya terminál költsége két fő részre tagolható:

  • A terminálhoz kapcsolódó költségek. A terminál díja általában egy előre meghatározott, fix költség (tehát maga az eszköz beszerzésének ára, alkalmanként a kiegészítő eszközök is ide tartoznak).
  • Használati díjjal és forgalommal kapcsolatos árak. Ez számos tényezőtől függ, amit nem feltétlenül a vállalkozás milyensége határoz meg.

A bankkártya terminál árak meghatározásához minden esetben ajánlatot készítünk, amelynek személyre szabottsága miatt szükségünk lesz néhány alapvető információra. Ennek fejében igyekszik a CMO a legkedvezőbb ajánlatot elkészíteni Neked, amely tartalmaz minden olyan szükséges elemet, amelyre az adott vállalkozásnak szüksége van.

Ilyen lehet például az előre tervezett éves bankkártyás forgalom, a várható átlagos kosárérték vagy vásárlási érték, illetve hány darab és milyen terminálra lesz szükség.

Bővebben kifejtve a bankkártya terminál költsége a következő elemekből áll:

  • Terminál telepítési díj: Egyszeri, fix összegű költség, amelyet akkor kell kifizetni, amikor beüzemelésre kerül az új terminál. Ára függ az eszközök számától és a szolgáltatótól. Emellett, ha részletre kérted az eszközt, akkor a havidíjas konstrukció összegével is számolnod kell minden hónapban.
  • Szolgáltatási díj: A forgalmi adatok díja annak fejében történhet felszámításra, amennyiben ezek alulmúlják a szerződésben foglalt minimumot. Ez lehet egy maximum összeg, vagy számolódhat forgalommal arányosan.
  • Tranzakciós díj: Előre meghatározott, jól kalkulálható összeg, ami vonatkozik minden egyes tranzakcióra, ami bankkártyával történik. A kereskedői/forgalmi jutalék is a tranzakció összegéből kerül levonásra, a százalékos aránya szolgáltatótól függ.
  • Bankközi jutalékok: Ezt az elfogadó szolgáltató fizeti az elektronikus fizetéseket követően a kártyabirtokos bankjának, melynek célja, hogy a fizetési költségeket a nyereségből lehessen fedezni. Ez kétirányúan működik a fogadó és a kártyát kibocsátó bank esetében is, de összege a kibocsátó bank típusától függ. Például üzleti kártyák esetén az ársapka és a százalékos arány is magasabb, mint lakossági bankszámlák esetén.
  • Kártyatársasági díjak: A szolgáltatók saját maguk határozzák meg, hogy milyen árszabást alkalmaznak, ez lehet sávos, fix összegű vagy százalékos arányú. Mivel minden kártyatársaság másképp alakítja a díjazást, így különbségek lehetnek például egy VISA, egy MAESTRO, egy MASTERCARD vagy éppen egy UNIONPAY között. Ehhez hozzájárul pluszban a kártyakibocsátás és elfogadás helye, ami gyakran földrészenként eltérő.

Röviden és tömören tehát a bankkártya elfogadás költségei a kereskedelmi jutalékból, a bankközi jutalékból és a kártyatársasági díjból tevődnek össze az eszköz fix ára mellett.

Milyen bankkártya terminált választanál vállalkozásod számára? Mutatjuk a lehetőségeket!

Vállalkozásod működésének megfelelően érdemes terminált választanod, ahol nem csupán a bankkártya terminál költsége meghatározó szempont, hanem például a hordozhatóság, a gyors kommunikáció vagy éppen az NFC kapcsolat létesítése a telefonnal vagy okosórával történő fizetésekhez.

Új terminál beszerzése előtt érdemes szétnézni a kínálatban, hiszen 1-2 év alatt is jelentős újítások jelenhetnek meg a piacon, illetve a vásárlói igények is merőben változhatnak. Ebből adódóan lehet, hogy nem csupán bankkártyával fognak majd fizetni vevőid, hanem Egészségpénztár kártyával vagy éppen SZÉP kártyával, amelyhez szükség van kompatibilis terminálra.

A bankkártya terminál költsége ebből adódóan nagy különbségeket mutathat, például egy hagyományos POS terminál esetében legtöbbször magát a gépet is ki kell fizetni (kivéve, ha ingyenes ajánlatot választasz), míg softPOS megoldás esetén a már meglévő okostelefonodat konvertálhatod át terminállá egy szoftver segítségével.

Asztali vagy hordozható? Minimalista vagy modern? CMO bankkártya terminál típusok előnyei személyre szabva

  • SoftPOS terminál: Kezdjük a talán legérdekesebb megoldással, amelyet már említés szintjén be is mutattunk, ez pedig az SoftPOS terminál. Egyszerű és nagyszerű megoldás androidos eszközökhöz, ugyanis a SoftPOS applikáció szükséges hozzá, amely NFC kapcsolatot létesít a fizetési eszközökkel. Kapcsolhatod meglévő számládhoz, kompatibilis VISA, VISA ELECTRON, MASTERCARD és MAESTRO kártyatípusokkal, valamint a bankkártya elfogadás költségei közé a tranzakciós díj tartozik, ami az adott havi forgalom alapján változhat.
  • MPOS terminál: Kicsi, könnyed és mobilis, tehát ha szükséged van rá, bárhová viheted magadddal. Üzemideje közel 10 óra akkumulátorának köszönhetően, illetve modernebb modelljei SZÉP kártyás fizetést is lehetővé tesznek.
  • iMin POS terminál: Helyhez kötött, asztali eszközök olyan vállalkozások számára, akik elegáns és minimalista rendszert szeretnének. Android 11-es operációs rendszer; Bluetooth, LAN és WiFi kapcsolatra képesek, 12 hónap forgalmazói garanciával kaphatók, valamint soros és USB portokkal felszereltek. Mint minden eszközünk, az iMin terminálok is kompatibilisek szoftvereinkkel, így az ingyenes ePénztárgép applikáció nagy segítségedre lehet az értékesítésben. Ezt kiválóan kiegészíti a SMART kereskedelmi modul, amely cikkelemes értékesítést tesz lehetővé, valamint NTAK adatküldési opcióval is fel van szerelve.
  • POS bankkártya terminál: Ezek azok a modellek, amelyeket szinte minden kereskedelmi egységben megtalálsz, hiszen rendkívül széleskörűen alkalmazhatók, és nem csak a bankkártya elfogadására képesek, hanem működik rajtuk a SoftPOS vagy a QR kódos fizetés is. A bankkártya terminál árak akkor érik meg igazán, ha ár-érték arányban a saját vállalkozásodnak megfelelően választasz modellt, amelyhez lehetőleg minél több ingyenes kiegészítőt is beszerezhetsz. A CMO POS termináljai nem csupán hardveresen egészíthetők ki, hanem szoftveresen is bővíthetők, így például, ha szeretnéd, azonnal számlázhatsz is róla a CMO online számlázó programja segítségével.

Bankkártya terminál árak – fix költségű vagy havidíjas konstrukció éri meg jobban?

Ez nem egy egyszerűen eldönthető fekete-fehér kérdés, hiszen mindenki a saját pénztárcája szerint gondolkozik, így lehet, hogy valakinek belefér egy összegben kifizetni az új eszközöket, míg másoknak az előre kalkulálható havidíjas megoldás az ideálisabb választás. Természetesen a bankkártya terminál ára annak tulajdonságait és tudását tükrözi, azonban így is találhatsz a kínálatban meglepően jó megoldásokat.

Ha bérlés mellett döntenél, ezeket a terminálokat ajánljuk:

  • Q92 bankkártya terminál. Bankfüggetlen, SZÉP kártya elfogadásra képes és nincsenek forgalmi elvárások a havi fizetést illetően. Kérheted 12 hónapos hűségidővel vagy anélkül is, a választás a tiéd!
  • Q80 bankkártya terminál. Bankfüggetlen, hagyományos kivitelű és strapabíró kialakítású eszköz, amelynél szintén nincsenek forgalmi elvárások. Kérheted 12 hónapos hűségidővel vagy anélkül.

Terminál vásárlás esetére ezeket emelnénk ki:

  • myPOS Carbon bankkártya terminál. Ütésálló és tartós kialakítású eszköz, amely ingyenes adat SIM-kártyával van ellátva, forgalmi elvárás pedig nincs a készülék használatára.
  • A920 Pro bankkártya terminál. A legjobbat a végére tartogattuk, ugyanis azonkívül, hogy bankfüggetlen, SZÉP kártya elfogadására alkalmas, valamint számlázásra és számlanyomtatásra alkalmas, hűségidő nélkül, ingyenesen használható. A bankkártya terminál költsége szempontjából üzembehelyezési díjjal, kártyaelfogadói díjakkal és minimum érték alatti tranzakció esetén forgalmi díjjal kell számolnod.

Segítségre van szükséged a választáshoz? Vedd fel kapcsolatot a CMO ügyfélszolgálati munkatársaival, akik segítenek majd elnavigálni a bankkártya terminálok tengerében!