Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

POS terminál típusok: az asztali bankkártya terminál előnyei

Bankkártya terminál típusok összehasonlítása

2024. 06. 18.

Olvasási idő: 2:52 perc

A POS (Point of Sale) terminál egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy elfogadják az elektronikus fizetéseket a vásárlóktól az üzletükben vagy az online kereskedelmi felületeiken. A POS terminál típusok különböző funkcióinak köszönhetően más-más helyzetekben lehetnek előnyösek, így a vállalkozás igényeire és a vásárlóid fizetési szokásaira szabhatod őket, vagy egészítheted ki egyedi alkalmazásokkal.

Kicsi, gyors és bankfüggetlen – válassz vállalkozásodnak megfelelően!

Világunk rohamos fejlődése már számtalanszor bebizonyította, hogy mindig van lehetőség valami jobbat létrehozni, az érintésmentes fizetés pedig határozottan ebbe a kategóriába tartozik. 2021 óta jogszabályi kötelezettség a készpénzmentes fizetés biztosítása még a legkisebb üzlethelyiségekben is, biztosításának egyik legkézenfekvőbb módja az asztali bankkártya terminál használata.

A készpénzmentes fizetés azonban nem csak a bankkártyákra korlátozódik, hanem a SZÉP és Egészségpénztár kártyákra is, amelyet bizonyos vevőkör szívesen használ, ahol csak lehetőség adódik. Nem szabad megfeledkeznünk az NFC-s érintésmentes fizetésről sem, például okosórák esetében több bank is fejlesztett már olyan fizetőalkalmazást, amely segítségével az órát az asztali bankkártya terminál fölé érintve lehet fizetni.

Egy modern asztali POS terminál viszonylag kis helyet foglal el a pulton (vagy akár a pult alatt, amit könnyedén átemelhetünk), kezelése egyszerű, és a fizetés maga is gyorsan végbemegy rajta. Vevői szempontból nem csak a kiszolgálás minőségére lehet hatással a gyorsaság, hanem a fizetésre is, hiszen lássuk be senki sem szeret percekig a pultnál álldogálni.

A megbízhatóság ennél fogva kritikus kérdés, ami számos dologtól függhet: az eszköz megbízható működésétől, a könnyen kezelhető szoftverektől vagy éppen a hálózathoz történő zavartalan csatlakozástól. Emellett maga a biztonságos fizetés is lényeges szempont, ezért a CMO által forgalmazott minden asztali bankkártya terminál megfelel a legmagasabb biztonsági előírásoknak.

Fizetés egyszerűen: a különböző POS terminál típusok előnyei

  • Hordozható mPOS terminál: Legfőbb célja, hogy ha több helyszínen van rá szükséged, nyugodtan magaddal vihesd másik vállalkozásodba is. Akkumulátorral felszerelve nagyjából 8-10 órás üzemidőre képesek egyetlen feltöltéssel, illetve saját egységgel rendelkeznek az adatkapcsolat biztosítására. Használd egyszerűen bankkártyával történő fizetéshez, vagy válassz komolyabb kivitelű modellt, ami már SZÉP kártya elfogadását is lehetővé teszi.
  • SoftPOS terminál: Nincs szükséged külön eszközre a fizetések lebonyolításához? Ezzel a konstrukcióval egyszerűen alakíthatod át NFC kapcsolatra képes okostelefonodat bankkártya terminállá. Ha ez megvan, plusz hozzákapcsolható bankszámlával is rendelkezel, akkor nincs más dolgod, mint letölteni a SoftPOS applikációt, ami bankkártyás, okostelefonos és okosórás fizetést is képes lesz fogadni.
  • Asztali POS terminál: A legszélesebb körben elterjedt POS terminál típusok egyike, hiszen testhezálló, megbízható és gyors fizetést tesz lehetővé. Közvetlenül a pénztárgéphez kapcsolva tökéletes megoldást kínál, ha nincs szükség az asztaloknál történő fizetésre, hanem helyhez kötötten történik a bankkártyaleolvasás. A POS egység adatkapcsolata ennek ellenére nem csupán vezetékes módon oldható meg, hanem WiFi-ről is gond nélkül működik.

Így működik az asztali bankkártya terminál

Ahogyan már fentebb is olvashattad, a POS rendszer alapja lényegében ugyanaz, és igazából csak a használat módja különbözik, akárcsak a mPOS, a softPOS vagy az asztali POS terminál esetében. Az asztali kivitelek általában vezetéken keresztül csatlakoznak a rendszerre, de gyakoriak azok a modellek is, amelyek WiFi kapcsolat létrehozására is képesek. A hordozható terminálok saját internetkapcsolatuknak köszönhetően könnyedén csatlakoztathatók WiFi-re, melynek hatóköre meglehetősen nagy, ezáltal akár az üzlet egész területét lefedheti.

Technikai háttér szempontjából nagyjából három részre tagolható az asztali bankkártya terminál működése, méghozzá irányított kommunikációt vesz alapul ehhez a rendszer a résztvevő eszközök között.

Fizetési módtól függően (hagyományos mágnescsík beolvasása bankkártyáról, mikrochip lecsippantása szintén bankkártyáról, vagy NFC kapcsolaton alapuló érintésmentes fizetés) először ezt azonosítja a POS terminál, hiszen ennek fejében választ kommunikációs csatornát. Ezt követően hitelesítési módot kér le a fizetési eszközt kibocsátó intézménytől (tehát a bankodtól), ami történhet a közismert PIN kódos megoldással vagy aláírásos hitelesítéssel. Amennyiben sikeres volt a hitelesítés, a terminál fizetési kérelmet indít el a bank felé, hogy engedélyezze a tranzakciót, ezzel meg is történik a fizetés.

A hálózati kapcsolat ingadozása vagy éppen egy régebbi, lassan reagáló rendszer használatánál előfordulhatnak sikertelen fizetések, ha eltekintünk attól, hogy a kártya is működhet hibásan. Ilyenkor gyakori, hogy a terminál be sem olvassa a chipet, vagy lejár a munkamenet, ezért sztornózásra kerül a levont összeg.

POS terminál típusok összehasonlítása funkcióik alapján

Talán az egyik leglényegesebb szempont POS terminál választása esetén, hogy milyen fizetési lehetőségeket kínál a vásárlók számára. Manapság már nem csupán bankkártyával szeretnek fizetni az emberek, hanem okostelefonra telepített appal, vagy éppen ennek az okosórás megoldásával. Ahogyan erről már korábban is esett szó, ehhez elengedhetetlen az NFC kapcsolat biztosítása, így ha ezt szeretnéd biztosítani számukra, akkor terminál vásárlásnál ezt is tartsd szem előtt.

A hordozható és asztali bankkártya terminál modellek közötti különbségről is esett szó, arról viszont nem, hogy mekkora méretű eszközök állnak rendelkezésedre. Ha kisebb szerkezet mellett döntenél, akkor a myPOS Go bankkártya terminál testhezálló darab lesz, viszont ha masszívabb eszközre van szükséged, akkor a Q92 bankkártya terminál strapabíró kialakításának köszönhetően jó megoldást kínálhat.

A nyomógombos terminálok kedvelői számára optimális választás lehet a Q80 asztali bankkártya terminál, amelyet bankfüggetlenül használhatsz gyorsan és egyszerűen. Forgalmi elvárás nincs, havidíjas konstrukcióban kérheted, amelyre már hűségidő nélkül is van lehetőséged!

A hagyományos nyomógombos kivitelek mellett már kizárólag érintőképernyős terminálok is hódítanak a piacon, csakúgy mint a myPOS Carbon bankkártya terminál, amelyet két konstrukcióban is kérhetsz: dönthetsz a terminál megvétele mellett és kérheted havidíjas csomagban is, ahol csak a tranzakciók után kell fizetned. Az A920 Pro bankkártya terminál pedig segítségedre lesz a SZÉP kártyás fizetések során is, amelyet bankfüggetlenül használhatsz hűségidő és havidíj nélkül!

Mivel egészítheted ki asztali POS terminál eszközeidet?

Már beszereztél egy terminált, megkötötted az éves szerződést, de változtak vállalkozásod szükségletei? Semmi vész, hiszen számos lehetőség áll rendelkezésedre, hogy kiegészítsd és felokosítsd meglévő rendszered, mutatjuk hogyan:

  • Abban az esetben, ha olyan terminállal rendelkezel, ami nem képes blokknyomtatásra (például softPOS rendszert használsz), akkor lehetőséged van külön blokknyomtatót beszerezni. A meglévő rendszeredhez egyszerűen hozzákapcsolhatod, illetve választhatsz egészen kisméretű adóügyi nyomtatót is.
  • A CMO szoftverei és hardverei úgy lettek kialakítva, hogy egymással maximálisan kompatibilisek legyenek, így gépekkel és applikációkkal is kiegészítheted meglévő rendszered. Asztali bankkártya terminál mellé kifejezetten hasznos lehet az online számlázó program, amely segítségével gyorsabban számlázhatsz teljesen biztonságosan, kompatibilis a NAV rendszerével és azonnal hozzáférhetsz a kereskedelmi adatokhoz is.

Segítségre van szükséged a választás vagy beállítások során? Keresd szakértő munkatársainkat a megadott elérhetőségek egyikén!