Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Minden POS terminál bankfüggetlen? Íme a válasz.

bankfüggetlen POS terminál

2023. 03. 09.

Olvasási idő: 3:26 perc

2021 január 1-jétől minden olyan kereskedő aki online pénztárgépet üzemeltet, köteles valamilyen elektronikus fizetési megoldást is biztosítania ügyfelei számára. A lehetséges opciók közül még mindig a bankkártyás fizetés a legnépszerűbb mind vásárlói, mind pedig szolgáltatói oldalról. Ahhoz, hogy vállalkozásod kezelni tudja a bankkártyás fizetési igényeket, szükséged lesz egy POS terminálra. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szolgáltatótól, vagy esetleg banktól szerzed be a kívánt eszközt, mivel hosszú távon akár jelentős különbségek is mutatkozhatnak az anyagi terheket illetően.

Milyen típusú terminálra van szükséged?

Röviden, a bankkártya terminálok három nagyobb csoportra bonthatók szét:

  • Fix POS terminál – ezzel a típussal akkor járhatsz jól, ha biztosan nem több helyen használnod a terminált (például ha a vevőidnek bármilyen okból kifolyólag mindenképpen egy kijelölt pénzárnál kell fizetniük).
  • mPOS terminál – a hordozható POS terminál nagy segítséget jelenthet bárhol, ahol több helyen is történhet fizetés az üzlet területén (például egy étteremben).
  • softPOS terminál – ez a fajta terminál típus akkor jelenthet megoldást számodra, ha mindenkképpen a lehető legkevesebb plusz súlyt szeretnéd egész nap magaddal cipelni és nincs szükséged mágnescsíkos és microchipes bankkártyák leolvasására, elég az okostelefonod által biztosított NFC (Near Field Communication) kapcsolat.

Ha már kiválasztottad, hogy céged vagy vállalkozásod működtettetéséhez a helyhez kötött, a hordozható vagy esetleg softPOS terminál a legmegfelelőbb, akkor érdemes utánajárni, hogy hol kínálnak olyan típusú modellt. Ezt a fixen telepített és mobil termináloknál mostmár nem jelenthet problémát, ezeket szinte mindegyik szolgáltató kínálatában megtalálhatod, azonban a softPOS szolgáltatás Magyarországon még nem annyira elterjedt termék, nem található meg mindegyik magyar bank kínálatában. Jó hír viszont, hogy nem csak bankok nyújthatnak ilyen típusú szolgáltatást – a CMO kínálatában is találsz saját fejlesztésű softPOS terméket.

Mindezek mellett egyes bankkártya terminálok rendelkeznek extra funkciókkal is, mint például a beépített blokknyomtató (ez akár egy külső egységgel is kiváltható még a softPOS terminálok esetében is), QR kódos fizetés vagy az érintésmentes fizetés NFC segítségével.

Csak közvetlenül a bankoktól lehet POS terminált vásárolni?

Az sem elhanyagolható szempont, hogy melyik bank felhozatalából választasz bankkártya terminált vállalkozásod számára, ugyanis elképzelhető, hogy azt csak ugyanannál a banknál vezetett számláddal együtt tudod majd használni. Ha cégednek még nincs bankszámlája, ez nem akkora probléma, azonban egy meglévő bankszámlát átvezetni egy másik bankhoz bonyolult és akár kifejezetten költséges procedúra is lehet. Emellett a bankok sokszor azt is megszabják, hogy mekkora minimum forgalommal kell rendelkezned, és ezen szint alatt nem is kötnek szerződést vállalkozásoddal.

Szerencsére választhatsz bankfüggetlen POS terminált is, így már meglévő bankszámládat gond nélkül használhatod, nem kell új szerződést kötnöd, vagy ha még nincs bankszámlád, akkor megkeresheted a céged számára legmegfelelőbb ajánlatot – nem leszel “helyhez kötve” a választáskor. A CMO-nál többféle bankfüggetlen POS terminál is kapható, amik közül kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet.

Természetesen a bankfüggetlen POS terminálok is képesek kezelni az összes népszerű bankkártya típust (MasterCard, Maestro, Visa, Visa Electron) és ugyanúgy használhatók velük a SZÉP Kártyák és az Egészségpénztári kártyák is. Ennek köszönhetően a független bankkártya terminálok használatával is teljes körű elektronikus fizetési megoldást tudsz nyújtani vásárlóid számára.

Miért jó a bankfüggetlen POS terminál?

A nagy pénzintézetektől független bankkártya terminál választásával rugalmas módon tudod teljesíteni a törvényi kötelezettségeidet amik a vásárlóid felé nyújtandó elektronikus fizetési megoldások meglétét írják elő. Így megőrizheted vállalkozásod pénzügyi adminisztrációjának szabadságát amellett, hogy cserébe egyáltalán nem kell semmilyen funkcionalitásról lemondanod.

A CMO kínálatából akár online pénztárgépekkel együtt, egy csomagban vásárolhatsz – vagy akár bérelhetsz is – többféle POS terminált a hozzájuk tartozó szolgáltatásokkal együtt, így vállalkozásod egészen biztosan naprakész lesz a pénzügyek terén.