Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Fizetés okosórával - Hogyan működik?

Bankkártyás fizetés NFC okosórával

2024. 04. 18.

Olvasási idő: 2:52 perc

Az érintésmentes fizetés már több éve velünk van, rohamos fejlődése azonban nagyjából öt éve indult útnak, és azóta is elképesztő mértékben fejlődik. Az érintős bankkártyák mellett egyre inkább kezdtek megjelenni azok az alkalmazások, amelyek bankkártya nélküli fizetést tesznek lehetővé, melynek köszönhetően hétköznapivá válhat a fizetés okosórával és telefonnal.

Milyen funkciók szükségesek az okosórával való fizetéshez?

Egyrészt intergrált NFC funkcióra van szükség, valamint támogatnia kell a virtuális bankkártyás fizetést is, ezek azért lényegesek, mert nem minden okosóra képes megfelelni ezeknek a kritériumoknak. A technológia előnyei között előkelő helyen szerepel az alacsony energiafogyasztás és a gyors párosítás, azonban az általad választott banknak is támogatnia kell ezt a fajta fizetési szolgáltatást.

Bár folyamatosan bővítik a fizetőképes okosórák körét, azért érdemes lecsekkolni előzetesen milyen funkciókkal rendelkezik az adott eszköz, ha új órát vásárolnál (és persze a baki támogatásnak is javasolt utána nézni).

Akár Androidos rendszert használsz, akár az iPhone-okat részesíted előnyben, bizonyos verziószámot el kell érnie az eszközödnek ahhoz, hogy működjön rajta az érintésmentes fizetés. Android esetén a GOOGLE WEAR OS 2.0 verziószáma lesz elegendő, míg iPhone esetén APPLE WATCHOS 9.0 vagy APPLE WATCH 4.0 modelljei lesznek képesek a fizetésre.

Bankok szempontjából jó tudni, hogy minden magyar bankkártya bedigitalizálható az okosórákba, ami az okostelefonokba is, viszont az fizetési rendszer különbséget tehet közöttük. Ennek fejében Google Pay eszközön az Erste, a CIB, a K&H, az OTP, az UniCredit és a MagNet MHB bankkártyái lesznek regisztrálhatók, a Raiffeisen ugyanis saját rendszert használ. Apple Pay esetén picivel rövidebb a lista, a CIB és az MBH esetén csak bizonyos kártyák működnek. Emellett említést érdemel még a Garmin Pay, a Xiaomi Pay és a Fitbit Pay is, amelyek gond nélkül működnek Magyaroroszágon, a támogatott bankokról ennek fejében érdemes tájékozódni.

Hogyan működik a fizetés okosórával?

A bankkártyád bedigitalizálásához nyisd meg a fizetési rendszert az okosórádon (Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay, Fitbit Pay) és koppints a kezdés gombra, majd kövesd a megjelenő utasításokat. Ha még nem adtál hozzá képernyőzárat, lehetőleg ezt is tedd meg. Az érintéses limit beállításával megadhatod, hogy egy nap milyen értékben tudsz majd összesen fizetni az okosóráddal.

Fizetéskor oldd fel az okosórát, majd nyisd meg a fizetési rendszeredet és érintsd hozzá a terminálhoz, ekkor az óra hangjelzést vagy rezgést bocsát ki. Egyes esetekben a tranzakció során kérheti a rendszer a PIN kódot, ez ugyanaz, mint amit a bankkártya használatakor is be kell írnod, és tulajdonképpen meg is vagy a fizetéssel. Egyszerű, nemde?

Milyen előnyei vannak az okosórás fizetésnek?

  • Biztonságos: Talán ezt a szempontot érdemes elsőnek kiemelni, hiszen biztonságosabb órával fizetni, mint kártyával. Hogy lehet ez? Nos, az okosórával történő fizetés során nem kerül elküldésre a kártya száma, hiszen nincs tárolva magában az alkalmazásban, és a fizetés is titkosított kommunikáció alapján zajlik.
  • Multifunkciós: Nem csupán egy kártyát adhatsz hozzá az okosórádhoz, hanem tulajdonképpen annyit, amennyit szeretnél (vagy szükséged van), így ha több kártyád van több bankból, vagy céges kártyára vásárolnál sincs akadálya.
  • Higiénikus: Mondanunk sem kell, hogy a valóban érintésmentes fizetési módok mennyivel higiénikusabbak, mintha hozzá kéne érned ahhoz a platformhoz (vagy terminálhoz), amihez előtted több ezren is hozzáértek. Sokszor az óra sem kér PIN kódot, így lényegesen tisztább a fizetés okosórával.
  • Gyors: Az NFC funkció lényege, hogy gyorsan és maximum 4 cm távolságból már érzékelje a fizetőeszközök közötti kapcsolatot. Nem kell pénztárca után keresgélned vagy telefonon megnyitni a fizető appot, hanem egyszerűen odaérintheted a kezeden lévő szerkentyűt.
  • Praktikus: Sportolni indulsz vagy csak sétálnál egyet a városban, de nincs kedved táskát vinni, pénztárcát szorongatni útközben? Nyaralni mész és nem szívesen vinnéd le a tengerpartra az értékeidet? Teljesen életszerű szituációk, amikor a fizetés okosórával lényegesen leegyszerűsíti a dolgodat, hiszen ha van egy megbízható órád (ami esetleg még vízálló is), akkor szinte lopásbiztosan folyamatosan magadnál tarthatod fizetőeszközödet. Ráadásul a legtöbb Európai országban már szintúgy elterjedt ez a megoldás, indulás előtt azonban érdemes utánanézni a felételeknek.

Így biztosítható az elektronikus fizetés okosórával vendégeid számára

Szolgáltatókén, vendéglátósként vagy kereskedelemben dolgozóként már valószínűleg sokféle fizetési megoldással találkozhattál már, megfelelő eszközök használatával bizonyára az okosórás fizetés sem jelent gondot. Abban az esetben, ha ez még új számodra, adunk néhány hasznos tippet annak érdekében, hogy gördülékenyen menjen a fizetés okosórával, illetve hogyan oldd meg a felmerülő problémákat.

Az elektronikus fizetés számtalan lehetősége közül választhatsz, akár önállóan vagy online pénztárgép mellé szeretnéd, a számodra legelőnyösebb konstrukcióról pedig vállalkozásodnak megfelelően dönthetsz. Az egyik legelterjedtebb és legszéleskörűbben alkalmazott elektromos fizetési rendszer a POS vagy bankkártya terminál. Egyedi magyar fejlesztés, melynek célja, hogy számos fizetési igénnyel kompatibilis legyen, így a CMO online számlázó segítségével akár azonnal számlázhatsz is róla.

  • A myPOS Go bankkártya terminál strapabíró kialakításának köszönhetően egy megbízható kis eszköz, amelyet hűségidő és havidíj nélkül szerezhetsz be. A terminálhoz ingyenes adat SIM-kártyát kapsz, online számlázóként használhatod, a nyugtákat pedig digitálisan kapod meg e-mailben vagy SMS-ben.
  • A Q92 bankkártya terminál esetében lehetőséged lesz SZÉP kártya elfogadására is, meglévő bankszámládhoz kötheted, illetve bankfüggetlenül használhatod forgalmi elvárások nélkül, kedvezményes havidíjjal.
  • A myPOS Carbon bankkártya terminál választása esetén egy tartós kialakítású, ütésálló eszközt kapsz kötöttségek nélkül: nincs havidíj, nincs forgalmi elvárás és ingyenes adat SIM-kártya jár hozzá.
  • A Q80 bankkártya terminál hagyományos kivitele mellett szintén egy strapabíró és megbízható gépet kapsz, amelyet bérléssel bankfüggetlenül használhatsz forgalmi elvárás és hűségidő nélkül.
  • Legnépszerűbb konstrukciónk nem más, mint az A920 Pro bankkártya terminál, amelyet hűségidő nélkül, ingyenesen igényelhetsz! Android operációs rendszere gyorsan futtatja a hozzá csatolt appokat (ePénztárgép, SMART kereskedelmi funkció), képes SZÉP kártya elfogadására és bankfüggetlen eszköz. Kapcsold meglévő vagy új számládhoz, csatlakoztass hozzá hordozható adóügyi nyomtatót és használd teljes értékű online pénztárgépként!

Egy másik, nagyon hasonló és modern elektronikus fizetési lehetőség a SoftPOS applikáció alkalmazása, ami a saját Android telefonodból varázsol bankkártya terminált. Szintén kapcsolhatod már meglévő számládhoz, 12 hónap hűségidővel teljes értékű bankkártya terminált kaphatsz, amelyen 2021. júliusa óta 15.000 Ft feletti PIN kódos fizettetést is lehetővé teszi. Érdemes szem előtt tartani, hogy a rendszer minden nap automatikusan 23 órakor automatikusan lezár, illetve a tranzakció végrehajtására 60 mp áll rendelkezésre.

Kíváncsi vagy számodra melyik lenne a legoptimálisabb megoldás? Nem tudsz dönteni vagy nem találtál olyat, ami teljes mértékben illeszkedne vállalkozásodhoz? Keresd szakértő kollégáinkat, akik segítenek megtalálni a legideálisabb elektronikus fizetési módszert!