Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Mit jelent a FinTech és mire jó?

Digitális pénztárcák

2021. 09. 20.

Olvasási idő: 2:23 perc

Minden, amit érdemes tudni a FinTech kifejezésről

A FinTech szó maga az angol „Financial Technology” kifejezésből származik, ami pénzügyi technológiákat jelent. De utalhat digitális pénzügyi szolgáltatóra, mely például a bankokhoz képest a legújabb technológiákat használja a magas ügyfélélményt biztosító pénzügyi szolgáltatásokra, emellett érthetjük alatta magát a szoftvert, az informatikai rendszert is. Nézzük, hogy milyen területeken tapasztalhatjuk meg a FinTech hatásait.

Bankolás? Online?

A friss felmérések egyértelműen megmutatják, hogy az online banki ügyintézés teret nyer magának, ezt a folyamatot a járvány kapcsolta igazán turbó fokozatra, hiszen a bankoknak olyan digitális megoldásokat kellett fejleszteniük és bevezetniük, melyek hagyományos gazdasági környezetben még több évbe teltek volna. A FinTech cégek neobankjai (‘Olyan közvetlen banktípus, amely kizárólag online működik, hagyományos fizikai fiókhálózatok nélkül.’) is nagyobb részt követelnek maguknak. Mára az emberek nagy részének kínálkozik a lehetőség, hogy telefonján keresztül, egyszerűen intézze személyes pénzügyeit. A FinTech cégek újító sebességével jelenleg még nem képes versenybe szállni a hagyományos bankszektor, előbbi digitalizációs előnye egyelőre utolérhetetlennek látszik.

MI és blokklánc - a Fintech fejlődési lehetőségei

A következő évtizedben a mesterséges intelligencia térnyerését is nyomon követhetjük, ami rengeteg lehetőséget kínál a FinTech cégek számára is: hiszen akár az ügyfélszolgálati kommunikációban, akár az adatok - emberi léptékkel nem felfogható - feldolgozásában, de az arc- és hangfelismerés biztonság technológiájában, illetve a döntéshozatal támogatásában is használhatják a későbbiekben. A blokklánc technológia blokkokban tárolja a tranzakciós információkat melyek egymást segítve és erősítve teszik a tranzakciókat biztonságosabbá miközben azt több fél számára teszi transzparenssé és követhetővé. A blokklánc-technológia újabb perspektívát ad a fejlődésnek, bár a szó hallatán sokan még mindig a kriptovalutával kötik össze, de a technológia használati köre ennél sokkal tágabb, ezért a pénzügyi szektorban is fontos újításokat hozhat. Használatával például a bankok biztonságosabban, gyorsabban és olcsóbban tudják a kifizetéseket intézni. Sőt, a FinTech cégek szolgáltatásai között már korábban is megjelenő digitális pénztárca is, mely a felhasználók körében is egyre népszerűbb (napjainkban már több mint 40 millió használója van) - blokkláncon alapul.

A FinTech kérdései, nehézségei

Amellett, hogy a FinTech startupok elindulása egyre nehezebbé válik a nehézkes tőkeszerzés miatt, a szabályozási rendszer is kezd kiépülni, amelynek sarkallatos pontja az adatkezelés, de a korábban említett mesterséges intelligencia térnyerése is felvethet felelősségvállalási problémákat. Emellett az alsóbb társadalmi rétegek készpénzhez kötöttsége és esetleges digitális eszköz hiánya újabb kérdést vett fel, a dinamikus fejlődéssel félő, hogy még jobban leszakadnak ezek a rétegek, ezért a FinTech egyik megoldandó feladata lehet, hogy olyan eszközöket és megoldásokat biztosítson, amik mindenki számára könnyen elérhetőek. Másik égető probléma, hogy a FinTech cégek vajon képesek-e aktív és előremutató együttműködést kiépíteni legnagyobb versenytársainkkal: a bankokkal. Ha ez nem történik meg, akkor a bankok pénzügyi szerepe csökkenni fog a jövőben. (A FinTechek már most több hétköznapi pénzügyi funkciót igyekeznek beépíteni rendszerükbe...) Viszont, ha lassabban veszik fel a versenyt az újítók, akkor elképzelhető a FinTech technológiák innovatív beolvadása a hagyományos banki infrastruktúrába. Erre a dilemmára - a pénzügyi digitalizáció jelenlegi központja - Kína adhat majd választ a jövőben.

A FinTeché a jövő?

A pandémia hatására 2020-ban az egyik legnagyobb trend a mobilfizetés terjedése volt a Payments Journal szerint, a világ vezető mobiltelefon gyártói folyamatos fejlesztésekkel, új megoldásokkal válaszoltak a megnövekedett igényre. A mobil-pénztárcák fejlesztése lehet az egyik alternatív a pénzügyek kényelmes kezelésére és a tranzakciók intézésére pár éven belül, amiben a FinTech és a banki pénzügyi szolgáltatások ötvöződnek, könnyebbé téve a felhasználó dolgát. A környezetvédelem és a Z-generáció igényei mindenképp előre mozdítják az ilyen jellegű folyamatokat, ezáltal teret nyer a készpénz mentesség is és egyre többen igénylik majd a bárhonnan elérhető, innovatív digitális pénzügyi megoldásokat.

Tavaly és idén is meghívást kaptunk a PayTech Show nevű eseményre, ahol ügyvezetőnk Várkonyi Gábor képviselte a CMO-t. A pénzügyi szektor legjelentősebb és legbefolyásosabb résztvevői gyűltek is össze és közös értékek mentén tárgyaltak a magyarországi FinTech megoldásokról. Fókuszban a hazai készpénzmentesítő intézkedések, elektronikus fizetési megoldások és a legújabb nemzetközi fizetési trendek voltak. Igyekszünk számotokra a legfrissebb pénzügyi technológiákat szállítani és hamarosan értesülhettek is a legfrissebb fejlesztéseinkről!