Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Milyen vonalkód típusok vannak? Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

A vonalkódtól a QR kódos fizetésig

2023. 08. 30.

Olvasási idő: 4:01 perc

Biztos Te is találkoztál már valamilyen formában vonalkódokkal, hiszen szinte minden bevásárlás alkalmával jelentősen felgyorsítják a fizetés folyamatát. Annak érdekében, hogy kiválaszthasd, hogy vállalkozásod számára milyen típusú vonalkód alkalmazása lenne legmegfelelőbb, érdemes tisztában lenned a vonalkódok különböző típusaival. Alábbi cikkünkkel ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Vonalkódokról röviden

A vonalkód különböző eszközökkel optikailag leolvasható kód. A vonalkód jelképekkel megjelenített azonosító számok teszik lehetővé a gépek számára az elektronikus leolvasást, ez nagyban felgyorsítja az információ áramlását minden területen, ahol használják, például a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél vagy minden egyéb üzleti folyamat során.

Két nagy csoportot különböztethetünk meg; egydimenziós és kétdimenziós vonalkódok.

Az egydimenziós vonalkódok egymástól változó távolságra lévő, eltérő vastagságú, vízszintes sötét és világos vonalak váltakozásával jelenítik meg az információkat.

A kétdimenziós vonalkódok esetében már geometriai formákat alkalmaznak az adatok reprezentálásához, amelyek sokkal több információ képi megjelenítésére alkalmasak.

Ezek a legelterjedtebb vonalkód típusok:

1D-s vonalkódok:

EAN-13 típusú vonalkód

A leggyakoribb vonalkód mellyel találkozhatunk, az a kereskedelmi forgalomban kerülő termékekre kerülő, sokat látott, sötét-világos vonalakból és számokból álló vonalkód. Ez a legáltalánosabb vonalkód típus, amely Európában forgalomban van, így a termékek gyors azonosításához és értékesítéséhez ez a megfelelő eszköz. Ehhez a vonalkód típushoz az EAN-13 kódolást használják, amely az European Article Numbering rövidítése, illetve a 13 számjegyből álló globális termékazonosító (GTIN – Global Trade Item Number) számkódra utal. Legtöbbször a vonalkódban található számsorból visszafejthető a termék gyártója vagy forgalmazója, mivel az első kettő vagy három számjegy a származási országot jelöli, az utána következő sorszám pedig a gyártóval kapcsolatos információkat tartalmazza. A számsor utolsó karaktere egy ellenőrző szám, ami egy algoritmus eredményeképpen adódik az előtte lévő 12 számjegyből. Rövidebb változata az EAN-8, amely kifejezetten a kisebb méretű vonalkód igénye miatt jött létre, ugyanis ez csak 8 számjegyből áll.

Amerikában az EAN-13 megfelelője a UPC-A és UPC-E vonalkódok.

CODE-128 típusú vonalkód

Az ipari vonalkód típusokat használják a gyártási, a raktározási, logisztikai területek mellett, az orvosi szektorban és az élelmiszeriparban is. Több eltérő vonalkódtípust is használnak, a legelterjedtebb a CODE-128 vonalkód típus. Ez nagy mennyiségű információ megjelenítésére alkalmas és nagyon könnyen olvasható kódfajta, emellett pedig az összes karaktertípus felhasználható benne. A szabványosított változata az EAN-128, ez a kereskedelmi szállítási egységek azonosításához használatos. Leggyakrabban sorozatszám, cikkszám és szállítási sorozatszámok használata esetén fordul elő.

ISBN típusú vonalkód

Az ISBN kód 13 számjegyből (korábban 10) álló azonosítószám a könyvek, térképek és egyéb monografikus jellegű művek nyilvántartására létrehozott nemzetközi szabvány számrendszer.

ITF típusú vonalkód

Egy további szabványos forgalmazási kód az ITF is. Lényeges különbésg azonban, hogy a többi vonalkódtípushoz képest, azonos számú számjegy mellett kisebb vonalkódméretet tesz lehetővé.

CODE 39 típusú vonalkód

A CODE 39 vonalkód számokból, betűkből és bizonyos szimbólumokból állhat. Ezt a vonalkódot szintén ipari szektorokban használják, kiváltképpen az autóiparban és az elektronikai iparban, mivel az Amerikai Gépjárműipari Munkacsoport szabványosította az Amerikai Egyesült Államokban. Emellett az Elektronikai Iparágak Egyesülete is ezt a vonalkódot használja, ezáltal a CODE 39 egy széles körben elterjedt ipari vonalkód.

CODABAR típusú vonalkód

Leginkább azokon a területeken alkalmazzák, ahol egymást követő sorozatszámokra van szükség, így például CODABAR vonalkódot használnak a vérbankokban, a házhoz szállítási szolgáltatásoknál vagy a tagsági kártyáknál is.

2D-s vonalkódok:

DataMatrix

A DataMatrix egy fekete-fehér, négyzetes elrendezésű, nagy sűrűségű, négyzetekből és téglalapokból álló kódrendszer, mely több mint kétezer karakter tárolására is alkalmas lehet. Többfokozatú hibavédettséggel rendelkezik, általában elektronikai alkatrészek jelölésére használják. Mivel nagyon kis helyigénnyel rendelkezik, ezért sokszor célszerű kisméretű tárgyak jelölésénél. A direkt jelölés miatt kompatibilis a nagy sebességű rögzített leolvasást igénylő eszközökkel is.

QR kód

A QR kód igen elterjedt lett az utóbbi időben, sok helyen találkozhatunk ezzel a vonalkód típussal a mindennapjainkban is, például plakátokon, reklámanyagokon vagy a nyomtatott sajtóban. Képesek a kódban netes tartalmakra mutató linkeket vagy akár fizetési információkat is elhelyezni, mely azonnal megjeleníthető akár okostelefonnal is. A több ezer karakter megjelenítésére is használható kódfajta nagy előnye, hogy bármilyen szögből olvasva egyszerűen azonosítható.