Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Pénztárgép történelem

pénztárgép jelene és jővője

2021. 08. 31.

Olvasási idő: 2:12 perc

A kezdetek

Korán, már 1642-ben létezett mechanikus számológép, melyet Blaise Pascal szerkesztett meg, de a pénztrágép igazi elődjét a XVII. századra datáljuk, ez a négy alapműveletet is el tudta végezni. Ahogy fejlődött a kereskedelem megjelentek a boltok, üzletek és cserekereskedelem háttérbe szorult, szükségessé vált egy olyan gépezet, ami a vásárolt tételek árát összesíteni tudta. Az igazi áttörés az 1850-es években következett be az USA-ban Caroline Winter billentyűs összeadó gépével: “ennek a gépnek az alkalmazásával a számadatok gyorsan és mindig tökéletesen korrektek lehetnek” - olvasható a szabadalmi leírásban. Ezt a szerkezetet tekintjük a mai pénztárgépek ősének.

Jól menő üzlet, de állandó veszteség?

Az ohiói szalontulajdonos, James Ritty erre a problémára keresett megoldást, azután hogy rájött: a csaposok és pincérek lopják a bevételt… Kitartásának - és a testvéri segítségnek - köszönhetően végül megszületett az a pénztárgép, melyen a napi bevételt is könnyen nyomon tudta követni az üzlet tulajdonos. A mechanizmus úgy működött hogy csak a vásárlási folyamat végén nyílt a pénztárgép egy csengőszó kíséretében ezzel jelezve a managernek, hogy vásárlás történt. Ez a verzió már hódító útra indult, sikeres lett, nagyüzemi gyártása és értékesítése is megtörtént. A következő lépcsőben pedig a külső ráncfelvarrás következett, míg a korai gépek fából készültek, addig az újak már öntött sárgarézből. Az üzletterekben innentől kezdve kiemelt helyen állították fel ezeket a gépeket, fémes csillogásukkal a boltok ékévé váltak!

A pénztárgépet, mint találmányt 1884 -ig adták vették a tulajdonoskok senkinél nem maradtak sokáig a gyártási jogok. Ebben az évben egy komoly fejlesztést is hozzáadtak, immár papírra regisztrálta az eladásokat. Ez a megoldás egyszerre védte a tulajdost, aki nyomon tudta követni a bevétel mozgását, kizárva a kassza fosztogatását és egyben védte a vásárlót is aki bizonyíthatóan nem fizetett többet mint amennyibe a termék került. 1906 -ban Charles F. Kettering -nek köszönhetően került a pénztárgépbe az első motorikus megoldás a teljesen mechanikus helyett. Az 1970 évek Londonjában a Gross Cash Registers Ltd. -nek köszönhetjük a következő nagy dobást; az általuk fejlesztett pénztárgép immár képes volt tizedes számításra is, sőt! Képes volt a £sd és £p közötti valuta váltásra ezzel igencsak megkönnyítve a kereskedők életét.

James Ritty mellett John Henry Patterson is igen nagy szerepe volt a pénztárgép történelemben, méghozzá a gyártás felvirágoztatásában, aki nem mellesleg a későbbi IBM cég tulajdonosa is volt és olyan nevek próbáltak nála dolgozni mint Thomas Watson.

Pénztárgépek napjainkban

Mostanra már a hétköznapjaink részévé váltak a nagytudású és képességű pénztárgépek, amelyek mind a vásárló, mind a kereskedő/szolgáltató felé alapos információt és kimutatást ad a vásárolt tételekről, levonásokról, mennyiségekről stb. Sőt, 2021-ben már több óriás céggel találkozunk, amik pénztárgép gyártással foglalkoznak, ilyen például a Sanyo, a Sharp és Samsung. Rengeteg jogszabályi előírásnak, vevői és felhasználói igényeknek kell megfelelnie ezeknek a fejlett szerkezeteknek, amik emiatt sokszor már számítógéppel egybeépítettek és - a jogszabályi kötelezettség okán - több országban online kapcsolatban vannak az adóhivatallal (Ez lehetővé teszi a bevételek ellenőrizhetőségét és az adóvisszaéélések elkerülését.) A pénztárgépgyártó óriáscégek folyamatos fejlesztési versenyben vannak szoftveresen és hardveresn egyaránt, hogy a felhasználói és vevő élményt fokozzák. A fejlett pénztárgépek már rendelkeznek vonalkód leolvasóval, érintőképernyősek, mérleg funkcióval ellátottak, alkalmasak a bankkártya tranzakciók kezelésére, automatikusan aktiválják a vásárlói kedvezményeket, a készletnyilvántartással összekapcsolva működnek és automatikusan szolgáltatják az adatokat az adóhatóság felé, de tudnak garanciális terméket kezelni vagy jótállási jegyet is nyomtatni, egyszóval multifunkciós.

A pénztárgépek jövője

Egyre több helyen találkozunk már idehaza is önkiszolgáló pénztárgéppel, ami szakszerűen és érthetően navigálva viszi végig a vásárlót a fizetési folyamaton, önállóan, pénztárgép kezelő nélkül. A kis- és középvállalkozások számára is rengeteg innovatív konstrukció és lehetőség nyílik, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek, a vásárlói igényeknek fejlődő vállalkozásukkal - akár a pénztárgép megvásárlása nélkül - megfeleljenek, érdemes ezekről tájékozódni, hiszen sok felesleges költségtől kímélhetjük meg magunkat.