Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NAV ellenőrzések a 34. héttől

NAV ellenőrzések a pénztárgépekkel együtt

2021. 08. 26.

Olvasási idő: 2:03 perc

Kiemelt ellenőrzési témakörök - Hol és milyen NAV ellenőrzésre számítsunk a 34. héttől?

“A NAV ellenőrzései 2021 évben a jogkövető adózók segítésére, a hibák javításának, a hiányosságok pótlásának támogatására fókuszál. Ugyanakkor a szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan lép fel a NAV. A kockázatok súlya szerint kerül sor a jogkövetési, illetve az adó- vagy vám-ellenőrzésre.” - olvashatjuk a Hivatal közleményében. A Balaton környéke Augusztus 20-a után, az utószezon idején is ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ezek az ellenőrzések az online pénztárgépek beérkező adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátósegységeket, ajándékboltokat, piacokat, strandokat értékesítőket és szolgáltatást nyújtókat érinti elsősorban. A Hivatal munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a jövedéki kiskereskedők működését vizsgálja.

Fővárosi ellenőrzések

  1. Dél-Budapest (2021. augusztus 17-től) A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai 2021. augusztus 17. és 27. között a budapesti zöldség-gyümölcs kiskereskedőket ellenőrzik. A revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.
  2. Kelet-Budapest (2021. augusztus 30. és szeptember 3. között) A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a fent jelzett napokon ellenőrzik a belvárosi VI. és VII. kerület turisztikailag frekventált területeit. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét és a jövedéki termékeket is vizsgálják. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések. Bács-Kiskun megye A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai az alábbi helyszíneken és időpontokban ellenőrzik az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését: augusztus 26-án (csütörtökön) Pálmonostorán, Petőfiszálláson és Gátéron,
    augusztus 28-29-én (szombaton és vasárnap) Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.
    Baranya megye A NAV baranyai munkatársai augusztus 23. és 29. között szerdán Pécsett, a Surányi Miklós utcai, valamint a Havihegyi úti üzletekben, csütörtökön Szigetváron az élelmiszerboltokban, pénteken pedig Pécsett, a cukrászdákban ellenőriznek. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is. A megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják. Békés megye
  3. augusztus 23. és 29. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a papír- és írószer-üzletekben ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, valamint foglalkoztatottak bejelentését. Komárom-Esztergom megye A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2021. augusztus 23. és szeptember 3. között a tanszer-, papír-, írószer- és ruha kereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénz készletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések. Nógrád megye A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2021. augusztus 23. és 27. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket: augusztus 23. (hétfő) Pásztói járás, augusztus 24. (kedd) Salgótarjáni járás, augusztus 25. (szerda) Bátonyterenyei járás, augusztus 26. (csütörtök) Balassagyarmati járás, augusztus 27. (péntek) Szécsényi járás. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a kávézókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését. Az adóellenőrök a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

ADÓ traffipax A NAV honlapján elérhető ADÓ traffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet. - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook oldalán.

A cikkben közzétett információk forrása a linkre kattintva.