Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Pénztárgép cím módosítás - Mi a teendő, ha változnak vállalkozásod adatai?

Mi a teendő ha változik a pénztárgép fejlécében szereplő adatok?

2024. 06. 07.

Olvasási idő: 2:58 perc

A legtöbb vállalkozás számára kötelező NAV-hoz bekötött pénztárgépet üzemeltetni, illetve a nyugtaadási kötelezettségnek is meg kell tudni felelni, aminél könnyebbséget jelenthet, ha mindezt egy helyen el tudod intézni. Mi a helyzet akkor, ha valamilyen adatváltozás következik be vállalkozásodat illetően? Itt az ideje a pénztárgép cím módosítás elvégzésének, ehhez pedig lentebb találsz néhány hasznos tippet és információt.

Mikor szükséges a pénztárgép cím módosítás?

A pénztárgép használata szigorúan ellenőrzött, ezért minden adatnak helyesen és hiánymentesen kell szerepelni benne, ezért ha bárminemű változás következik be, úgy az üzemeltető köteles nyomtatvány formájában jelezni ezt. A NAV esetében használt PTGTAXUZ nyomtatvány lesz ehhez a megfelelő dokumentáció, amelyen számos opció közül választhatsz attól függően, hogy mi változott a vállalkozást illetően. Ilyen például:

  • A pénztárgép vagy taxaméter elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése, illetve használatból történő kivonása.
  • A pénztárgép használatának szüneteltetése (például időszakos nyitvatartás vagy hosszabb betegség esetén), valamint a szüneteltetés végének bejelentése.
  • A pénztárgép vagy taxaméter naplóba műszerész által tett bejegyzés aláírásának megtagadása.
  • Üzemeltető általi éves adómemória kiírása.
  • Online pénztárgép használata esetén az adózó üzlet nevének vagy üzemeltetési helyének megváltozása, illetve a fejléc adatok módosítása.

A PTGTAXUZ nyomtatványt elektronikusan kell benyújtani abban az esetben, ha az illetékes elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett, de hagyományos módon, papír alapon is benyújtható egyéb esetekben a NAV felé. Az elektronikus kitöltés előnye, hogy adatlap ellenőrző-kitöltő programmal ellátott, illetve letölthető hozzá kitöltési útmutató is a NAV oldaláról. Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az adatszolgáltató cég felé is bejelentsük ezeket a változásokat, ugyanis a NAV nem szolgáltat információt az adózóról más szolgáltatók részére.

A fejléc adatainak megváltoztatása

A pénztárgép cím módosítás oka több minden lehet, akárcsak az üzemeltetési hely megváltozása, az üzlet nevének módosulása vagy akár a székhely áthelyeződése másik városba. A fejlécben szereplő adatok megváltoztatásához a fentebb említett formanyomtatványra lesz szükséged, ennek beküldésével elindul a folyamat. Az erre rendelkezésre álló idő azonban szűkös, ezért figyelj rá, hogy a kérvényezést a megváltoztatás időpontját megelőző ötödik napig tedd meg, vagy küldd be a könyvelőddel.

Fontos szempont, hogy a pénztárgép cím módosítás abban az esetben indítható el, ha az üzemeltető személye nem változik, vagyis ezzel egyidejűleg az adószám törzsszáma sem módosul (az első nyolc karakter), ugyanis ebben az esetben már átszemélyesítésről beszélünk.

Abban az esetben, ha bármi más adat módosul, mint az adószám 9-10-11. számjegye, a változtatási kérelem viszonylag hamar átfut a NAV rendszerén, más teendő nem igazán lesz, hiszen az új adatok automatikusan letöltődnek a pénztárgépre. Ritkán ugyan, de néha előfordul, hogy 1-2 hét elteltével sem érkezik meg a cégbírósági bejegyzés az új adatokkal, ilyen esetben keresd fel a NAV ügyfélszolgálatát, ők készséggel segíteni fognak, ha náluk történt az elakadás. Pénztárgép tekintetében pedig a szervizelő céggel tudsz konzultálni, ha egyéni szinten adódik valami probléma.

Milyen esetekben változhat a pénztárgép üzemeltetési helye?

  • Talán a leggyakoribb eset az, amikor elköltözik az üzlet, ilyenkor persze mindenhol meg kell ejteni a cím módosítását, egyrészt, hogy szabályosan üzemeltethessük a helyet, másrészt, hogy a vendégkör is egyszerűbben megtaláljon.
  • Előfordul, hogy maga a pénztárgép kerül át egy cégen belül más üzletben, ebben az esetben is magától értetődő a pénztárgép cím módosítás.
  • Ritka, de nem lehetetlen, hogy sem a pénztárgép nem mozdul, sem az üzlet nem költözik, hanem egyszerűen megváltozik a közterület neve, ezért van szükség címcserére (láttunk már rá példát).

Ezekre a dokumentumokra és adatokra lesz szükséged a pénztárgép cím módosítás elkezdéséhez:

  • PTGTAXUZ nyomtatvány, ahogy ezt már fentebb is említettük, elektronikusan vagy papír formában, ezt a NAV oldaláról éred el. Ez alapvetően négy részből áll: egy főlap, egy eseménybejelentő lap, egy pénztárgép üzemeltetési adatok üzembe helyezést követő megváltozásáról szóló lap, illetve egy fejléckép megváltoztatására alkalmas lap.
  • A PTGTAXUZ főlap és a PTGTAXUZ-01 nyomtatvány minden esetben kötelező dokumentumok a változtatás kérelmezéséhez, míg a PTGTAXUZ-VALT és a PTGTAXUZ-FEJ kizárólag online pénztárgépek esetén tölthető ki.
  • Fontos tudni, hogy egyszerre több adatváltoztatási kérelem is beadható, ilyen esetben a főlap mellé több PTGTAXUZ-VALT is csatolható, ahány típus engedély számmal rendelkező pénztárgép üzemeltetésében történő változást jelent be az üzemeltető.
  • Az üzemeltető adatai, mint az ügyintéző neve és elérhetősége, itt meg kell adni minden olyan adatot, amelyre az adatlap vonatkozott, akkor is, ha ez ismétlődik.
  • Az eseménybejelentőn pedig meg kell jelölni, hogy az üzemeltető mi miatt adja be a kérelmet, vagyis, hogy a pénztárgép cím módosítása, az üzlet nevének átírása, vagy a fejlécadatok módosítása a cél.

Amennyiben olyan adatok maradnak le az adatlapról, amelyek a NAV nyilvántartásában nem szerepelnek, úgy hiánypótlásra szólítanak majd fel, amire 15 nap áll rendelkezésre. Hibás adatszolgáltatás vagy bevallás esetén, a hiánypótlás elmulatásával törvényben meghatározott módon szankcionálhat a NAV.

Mi a helyzet akkor, ha nem történik meg időben a pénztárgép cím módosítás?

Ugye volt arról szó korábban, hogy online pénztárgép címének változása esetén szigorú adminisztrációnak kell megfelelni, ez főként azokban az esetekben lehet nehézkes, ha a pénztárgéppel vándor életmódot folytatunk. Áthelyezés esetén előzetesen kell bejelenteni a változást, méghozzá legalább 5 nappal előtte, így ha tudod előre mikor szeretnéd az új helyen használatba helyezni a pénztárgépet, akkor egyszerűen vissza is tudod számolni az 5 napot.

Bizonyos esetekben azonban ennél szűkösebbre sikerül a határidő, sőt előfordulhat, hogy önhibádon kívül ki is csúszol belőle, ebben az esetben is lehet jó megoldás. Tegyük fel egy vállalkozáson belül két telephelyen is egy pénztárgép látja el a feladatot, a példa kedvéért vegyünk például egy hétvégente nyitva tartó fagyizót és egy hétköznapokon nyitva tartó kávézót. Ebben az esetben lehetetlen lenne 5 nappal előre bejelenteni a változást, ezért érdemes inkább a változó telephelyre vonatkozó bejelentést, vagyis jelölhetjük a NAV felé mindkét helyszínt. Ezáltal a változó telephely kifejezés ott fog ékeskedni a pénztárgép által kiadott nyugtán, annak ellenére, hogy mindkét esetben állandó helyszínről van szó.

Másik eset lehet, ha olyan mozgó vállalkozásról van szó, mint a piacok és vásárok esetében, ahol ténylegesen változó a helyszín, átlagosan pár napokra felépített standokon keresztül árulnak és nem járműből. Ez nem minősül mozgóboltnak ebben a formában, ha lehet tudni a következő helyszínt, akkor talán időben be is jelentheti a pénztárgép cím módosítás kérelmét, amelyet több helyszín esetén lehet bővíteni. Amennyiben erre már nincs lehetőség, akkor is van lehetőség szabályosan eljárni, méghozzá kézi nyugtaadással.

Reméljük hasznos információkkal sikerült ellátnunk pénztárgép cím módosítás tekintetében, vállalkozásod pedig gördülékenyen veszi majd az akadályokat! Ügyintézésben és pénztárgépekkel kapcsolatosan nyugodtan keresd szakértő kollégáinkat, hogy gyorsan választ kaphass a kérdéseidre!