Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Online pénztárgép helyett számlázó program? - Igen, lehetséges!

Nyugta helyett online számla kiállítaás

2024. 01. 19.

Olvasási idő: 2:57 perc

Az online pénztárgép rendszer bevezetése viszonylag rövid ideje van jelen a vállalkozások körében, azonban rengeteg jogszabály vonatkozik ennek használatára. A nyugtaadási kötelezettség egy fontos része ennek, amelyhez elengedhetetlen az online pénztárgép. De vajon használható az online pénztárgép helyett számlázó program? Nyugtát vagy számlát érdemes kiállítani az eladások után? Cikkünkben részletesen kifejtjük, olvass tovább!

Adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé

Eleget téve az online adatszolgáltatási kötelezettségnek, hazánkban az összes online pénztárgép összeköttetésben kell, hogy legyen az adóhatóság rendszerével. A szükséges online pénztárgép vásárlás előtt azonban tájékozódni kell, hogy csak online pénztárgépet válasszunk, amely rendelkezik a kellő minősítéssel, ennek feltételei megtalálhatók a NAV oldalán (50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet).

2021-től kezdődően minden kiállított számlával kapcsolatban fennáll az adatszolgáltatási kötelezettség a NAV számára, így a kézzel írt számlatömb adatait is ugyanúgy szükséges begépelni. Tehát, ha még mindig ezt a módszert alkalmazod, érdemes lehet megismerni és beletanulni egy számodra optimális online számlázóprogram használatába, így rengeteg időt és pontatlanságot (elírást) spórolhatsz meg. A választásban több szempontot is tarts szem előtt, például, hogy mennyire felhasználóbarát a program használata, vagy milyen konstrukcióban kapható, de ha bizonytalan vagy ezt illetően, nyugodtan kérd a CMO segítségét!

Mikor kell nyugtát, és mikor számlát kiállítanod?

Elsősorban fontos tisztázni, hogy minden vállalkozó nyugtaadási kötelezettséggel tartozik az eladások után, vagyis a vásárlók számára minden tranzakció után nyugtát vagy számlát kell kiállítani. Nyugta minden esetben pénztárgép segítségével adható ki, amelyet nem helyettesíthet számítógépes bizonylat. Egyes vállalkozások számára a pénztárgép azonban nagy többletköltséget jelent, ezért is jelent meg az a ’kiskapu’, miszerint az online pénztárgép helyett számlázó program is elegendőnek bizonyulhat.

Számla kiállításával kapcsolatban több tévhit is kering, sokan bele sem szeretnének tanulni, hiszen hosszadalmasnak, bonyolultnak és fölöslegesnek tartják, pláne ha ritkán kérik a vásárlók. Erre azonban szeretnénk rácáfolni, felejtsd el a kézzel írt számlákat, amikkel talán még a búcsúkban találkozhatsz, ugyanis van egy módszer, amellyel neked sem kell duplán dolgoznod. A CMO saját online számlázó rendszerével gyorsan állíthatsz ki jól átlátható, esztétikus számlákat vevőid számára, amelyek teljes mértékben megfelel a NAV részére is. A felhasználóbarát online számlázással külön cikkünkben is sokat foglalkoztunk.

A fentiekből logikusan az következik, hogy ha az eladásról számlát adsz, az tartalmaz minden szükséges adatszolgáltatási információt, így nincs szükség külön nyugtát is nyomtatni, vagy egyiket, vagy másikat kell biztosítanod vevőid részére.

Ingyenes számlázó program a telefonodra

A CMO kereskedelmi rendszer létrejöttének célja összetett, használata mégis egyszerű és átlátható. Kisvállalkozások számára sokszor nehezebb megtalálni azt a konstrukciót, ami teljesen kiszolgálja az igényeket, árban mégis kedvező, hiszen minden forint számít. Az online számlázó programot éppen ezért ingyenesen, vagyis havidíj vagy rejtett költségek nélkül használhatod, amikor csak szükséged van rá! Lehet, hogy naponta állítasz ki számlákat, de lehet, hogy csak hó végén küldöd ki őket, a CMO rendszerét akkor használod a telefonodon, amikor csak akarod.

Felesleges minden alkalommal felhajtani a laptopot, ha számláidat mobilról is kezelheted, amihez elég letölteni az applikációt. Ez pláne akkor jön jól, ha éppen utazol vagy nem vagy gépközelben, mégis hirtelen szükség lenne ránézni valamelyik számlára. Az app kompatibilis Android, IOS és Huawei rendszerrel egyaránt, de használhatod a webes felületet is!

Online pénztárgép helyett számlázó program segítségével egy helyen követheted nyomon a bevételek és kiadások alakulását, még akkor is, ha több vállalkozással rendelkezel. A kereskedelmi adataid egy helyen való tárolásával megkönnyítheted a hétköznapjaidat és egyszerűbbé teheted vállalkozásod menedzselését. Lásd át e-számláidat, online pénztárgép adataidat és elektronikus fizetési adataidat a CMO rendszerében egy helyen!

A felhő alapú szolgáltatás előnyei

Az online pénztárgép helyett számlázó program felhő alapú szolgáltatásának számos olyan előnye van, amelyeket nem lehet priorizálni, hiszen egyformán fontosak, valamint egyaránt hozzájárulnak a vállalkozásod sikeréhez:

  • Naprakészen használhatod az év minden napjának minden percében, anélkül hogy szoftverfrissítésekkel kéne foglalkoznod. A rendszert automatikusan frissítjük, így a raktárkészleted és a kereskedelmi adataid élőben frissülnek.
  • Egyszerűen kereshetsz a rendszerben, mobilodon bármelyik számlát vissza tudod nézni, ha szükség van rá. Emellett hozzáférést adhatsz könyvelőd számára, hogy megtekintési jogosultsággal ellenőrizhesse adataidat.
  • Maximális adatvédelem és adattárolás által bankbiztonsági szinten védve vagy a hackerekkel szemben. A professzionális tárolásnak hála egy hirtelen rendszerleállás sem okozhat problémát, hozzáférhetsz adataidhoz, hiszen azok másolatát több szerveren is tároljuk a biztonság kedvéért.

A felhő alapú szolgáltatást könnyedén összekapcsolhatod a már fentebb említett eszközfüggetlen elektronikus számlázóval, vagy kiaknázhatod a mobilod nyújtotta lehetőségeket például érintésmentes fizetésre. Ez utóbbi esetében kiválthatod a bankkártya terminált, hogy egyszerűen, telefonon keresztül, QR kód segítségével fizethessenek vevőid. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a CMO rendszer rengeteg fizetési lehetőséggel kompatibilis, csakúgy mint: ApplePay, GooglePay, Gránit Bank, Maestro, Mastercard, myRaiffeisen, OTP Bank, UnionPay, RaiPay, SimplePay, Takarékbank, VISA.

Miért éri meg online számlázó programra váltani?

Nos, ahogy már fentebb említettük, a papír alapú számlaírás ideje leáldozott. Tudjuk, hogy új rendszerre átállni nem mindig egyszerű, azonban biztosíthatunk róla, hogy a CMO magyar fejlesztésű programját neked találtuk ki! Amellett, hogy ingyenesen használhatod bárhol és bármikor, a számlák kiállítása nem csak gyorsan, de egyszerűen kivitelezhető rajta keresztül. Egyből hozzáférsz a szükséges kereskedelmi adatokhoz, amelyet maximális biztonsággal tárolunk szervereinken. És mi még a jó benne? Hogy teljes mértékben NAV kompatibilis megoldás!

Az online pénztárgép helyett számlázó program használata még sosem volt ilyen egyszerű, éppen ezért bátran ajánljuk, ha:

  • Egyéni vállalkozó vagy, ugyanis tisztában vagyunk vele, hogy nehéz megbízható, de cserébe jó rendszert találni, ami ingyenesen is kiszolgálja az igényeidet.
  • Több vállalkozást kell egyszerre kezelned, esetleg mindezt több felületen kell nyomon követned. Egy fiókkal több üzleti fület is nyithatsz, amelyekre telefonodról bármikor, bárhonnan ránézhetsz.
  • Könyvelőként dolgozol, hiszen külön könyvelői hozzáférést is létrehoztunk a rendszerben, hogy ügyfeleid adatait egyszerűen és biztonságosan lekérhesd.

Ettől kezdve biztosan nem felejtesz majd ki lényeges számlákat, vagy elküldeni a szükséges papírokat a könyvelődnek, hiszen ott lesz a zsebedben, neki pedig korlátlan hozzáférése lesz hozzájuk. Ha hirtelen eszedbe jut, hogy valami kimaradt, akár a reggeli kávé mellett, vagy a buszon munkába menet is kiállíthatod számláidat.

Tetszik ez a konstrukció, mégis hiányérzeted támadt? Számunkra is fontosak a visszajelzések, így bátorítunk arra, hogy jelezd ügyfélszolgálatunk számára, milyen funkciót hiányolsz a felsoroltak közül, ami számodra fontos lenne! További kérdések és információk esetén is keress minket, igyekszünk 48 órán belül szakértő választ adni megkeresésedre!