Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

A POS terminál működése: Az elektronikus fizetés alapjai

A bankkártya terminál működési elve

2023. 07. 31.

Olvasási idő: 2:55 perc

2021 óta kötelező az online pénztárgépet üzemeltető kereskedőknek valamilyen elektronikus fizetési megoldást biztosítani vásárlóik számára. A megelőző évek trendjeivel összhangban a legnépszerűbb elektronikus fizetési mód a mai napig a bankkártyás fizetés. Ennek megfelelően az ilyen típusú elektronikus fizetés működését valamilyen POS terminál segítségével biztosítják. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy vállalkozásod számára milyen eszköz lenne a legmegfelelőbb, vagy egyszerűen csak érdekel a POS terminálok működése, az alábbi cikkben hasznos információkat találsz a témával kapcsolatban.

A POS terminálok működése felhasználásuk módja szerint

Attól függően, hogy milyen módon használható az eszköz, megkülönböztethetünk helyhez kötött, asztali bankkártya leolvasókat és hordozható – mobil POS, mPOS – terminálokat. Az asztali eszközök általában vezetékes módon, vagy néhány esetben WI-FI segítségével csatlakoznak a pénztárgéphez és jellemzően folyamatos áramellátásra szorulnak.

Ezzel szemben a hordozható POS terminálok működésük során saját internetkapcsolattal rendelkeznek – vagy szintén WI-FI segítségével csatlakoznak a hálózatra – és beépített akkumulátoruknak köszönhetően az üzlet egész területén, vagy akár változó értékesítési pontokon is gond nélkül használhatóak.

A POS terminál működésének technikai háttere

A POS terminál működése három lépésre bontható. Ezek mindegyike valamilyen irányított kommunikáción alapszik a fizetési folyamatban résztvevő eszközök és intézmények között. A lépések sorban a következők:

  • Először is a POS terminál azonosítja a fizetési módot (érintésmentes, chipes vagy mágnescsíkos) illetve a bankkártya típusát, majd ezeknek megfelelően választ kommunikációs csatornát.
  • A POS terminál működésének következő lépése, hogy a bankkártya segítségével a kibocsátó intézménytől lekéri a szükséges hitelesítési módot (például PIN kódos, vagy aláírásos hitelesítés)
  • Végül, ha a hitelesítés sikeres, a POS terminál elindítja a fizetési kérelmet a kártyatársaság felé, ami engedélyezi a pénzintézetnek a tranzakció lebonyolítását. Ha mindegyik lépés gond nélkül végbement, akkor a tranzakció teljesítetté válik, vagyis megtörténik a fizetés.

A POS terminál működésének mindennapi gyakorlata

A fenti folyamatból a POS terminál működése során a kereskedő és a felhasználó is csak annyit érzékel, hogy az eszköz esetenként PIN kódot kér, illetve az arra alkalmas eszköz akár blokkot is képes nyomtatni.

Kereskedőként a technikai háttérrel nem szükséges behatóan foglalkozni, mivel az esetleges meghibásodásokat mindenképpen szakszerviz végzi. A POS terminál mindennapi működtetése során elegendő az alapvető dolgokat ellenőrizni. Ha hordozható eszközről van szó, akkor érdemes a töltöttségi szintet figyelemmel kísérni, és ha szükséges feltölteni a terminált. Ezen kívül minden esetben fontos az internetkapcsolat meglétét is ellenőrizni.

A legtöbb POS terminál a bekapcsolást követően egy egyszerű bejelentkezés után egyből használatra kész. Ha az online pénztárgéphez van társítva az eszköz, akkor a fizetések során elegendő a pénztárgépbe beütni a pénzösszeget, azonban ha ez nem megoldható, akkor mindig figyelj oda, hogy a POS terminálba is a pénztárgéppel megegyező összeg kerüljön bevitelre.

A POS terminál működése során előfordulhat, hogy egy-egy tranzakció sikertelennél válik. Ennek többféle oka lehet (például hibásan beírt PIN kód vagy elégséges fedezet hiánya), a hiba pontos leírását az eszköz általában egy egyedi hibakód formájában jelzi.

Az adóügyi napok végén a könyvelés és az ellenőrzések megkönnyítése végett érdemes mindig egy összesítőt is lekérni a terminálból, ugyanis ez nagy segítség lehet a kassza tartalmának ellenőrzésekor. Egy ilyen összesítőből kiderülhetnek olyan hibák is mint például a tévesen beütött összegek, vagy akár a készpénzesként bevitt, de a valóságban bankkártyával lebonyolított tranzakció is.

A legmegfelelőbb POS terminál kiválasztása

Vállalkozásod számára a legmegfelelőbb POS terminál kiválasztásakor érdemes az alábbi fő szempontokat figyelembe venned:

  • Hordozhatóság: Amellett, hogy megkülönböztethetünk asztali és mobil eszközöket, az mPOS terminálok hordozhatóság tekintetében is igen széles skálán mozognak. A kompromisszum mentes eszközöktől kezdve egészen az egészen kicsi és könnyű bankkártya leolvasókig többféle típus is megtalálható a CMO kínálatában.
  • Fizetési lehetőségek: Vendéglátó egységek esetében fontos szempont lehet a SZÉP Kártya elfogadási lehetőség, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kiszemelt eszköz alkalmas-e érintésmentes fizetés (NFC fizetés) lebonyolítására.
  • Felhasználás módja: Elsőre nem tűnik teljesen magától értetődőnek, de érdemes végiggondolni, hogy milyen körülmények között kell helytállnia a terminálnak. Egy mozgó értékesítési pont – például futár – esetében jól jöhet egy nagy gombokkal ellátott, így akár kesztyűben is könnyen kezelhető és strapabíró POS terminál.

A CMO kínálatából kiválasztott POS terminál funkcionalitását az ePénztárgép szoftver segítségével akár tovább is bővítheted. Ha kérdésed merült fel az eszközökkel vagy a szolgáltatásokkal kapcsolatban, keresd fel bátran szakértő kollégáinkat akik a segítségedre lesznek a kérdések megválaszolásában.