Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Elektronikus nyugta kiállítása - Milyen esetekben kell ilyen nyugtát adnod?

Elektronikus nyugta bevezetése

2024. 06. 27.

Olvasási idő: 3:47 perc

A nyugtaadási kötelezettség már nem újkeletű dolog, viszont 2024 júliusától egy egészen új rendszer próbaidőszaka lép érvénybe, ez pedig az elektronikus nyugta kiállítása lesz. Vannak, akik már az ePénztárgépek megjelenése óta használják a rendszert, azonban a digitális nyugta mindenki számára újdonság lesz, ezért minden előzetes információ aranyat érhet. Maradj naprakész, és olvass utána, hogy neked vállalkozóként milyen esetekben kell majd ilyen nyugtát kiállítanod.

Az elektronikus nyugta bevezetése és a tesztidőszak

2023 őszével fogadták el az elektronikus nyugta bevezetésére vonatkozó jogszabályokat, miszerint a papír alapú nyugtával párhuzamosan digitális formában is kiállításra kerülhet a vevő számára..

2024-gyel kezdődően engedélyezhetővé vált az ePénztárgépek használata és ezáltal az e nyugtaadásra való felkészülés. A jogszabályok még meglehetősen hiányosak, illetve még nem teljes azoknak az adózóknak és tevékenységi köröknek a TEÁOR listája, akiknek kötelező lesz a váltás.

2024 júliusától a tervek szerint már megkezdődhet az elektronikus nyugta kiállításának időszaka, vagyis a vásárló dönthet arról, hogy papír vagy digitális formában kéri a nyugtát. Az e nyugta kiállításához azonban nélkülözhetetlen lesz az ePénztárgép használata, ezért jobb minél előbb beszerezni és megismerkedni a rendszerrel.

2025 július az a határidő, amikortól új online pénztárgép már nem lesz üzembe helyezhető, azonban a korábban engedélyezett és beüzemelt gépek még működtethetők.

2028 júliusáig viszont már teljes mértékben át kell majd állni az elektronikus nyugta rendszerre, ezt követően már nem üzemeltethető tovább online pénztárgép, ezáltal pedig nem adható ki papír alapú nyugta sem.

Érdemes kitérni arra is, hogy jelenlegi jogszabályok szerint az online pénztárgép szolgáltatja az adatokat, illetve ezzel állítható ki kézi és számítógépes nyugta egyaránt. Ennek átalakulása a következőképpen alakul majd át: az ePénztárgép felváltja az online pénztárgépet és a számítógépes nyugtát egyaránt, ami digitális formában ad kizárólag nyugtát. Emellett megmarad a kézi, papír alapú nyugta is, azonban ennél és a másiknál is kötelező lesz az adatszolgáltatás.

Mikor (nem) kötelező az elektronikus nyugta kiállítás?

A nyugtakibocsátás alapvetően egy szigorúan szabályozott tevékenység, hiszen már 2027 óta is csak úgy felelhetsz meg a nyugtaadási kötelezettségednek, ha ehhez jogszabályoknak megfelelő pénztárgéppel rendelkezel. A nyugtaadási kötelezettség a tevékenységek TEÁOR kódjához van kötve, ezért is fontos, hogy jól jelentsd be vállalkozásodat, így ha bizonytalan vagy ezzel kapcsolatban, kérd a Központi Statisztikai Hivatal segítségét.

Szolgáltatásnyújtás, értékesítés esetén kicsi az a halmaz, akik mentesülhetnek a nyugtaadás alól, azonban ha a vevő hajlandó megadni a pontos nevét és címét, akkor kiválthatod számlaadással is. Ezáltal mentesülhetsz a kötelező pénztárgéphasználat alól, viszont ez nem működhet minden helyzetben, például kereskedelemben lehetetlen lenne minden vásárló számára számlát kiállítani.

2021-ben a NAV kötelezővé tette az adatszolgáltatást minden számlakibocsátást követően, így a papír alapú számlatömbök korszaka leáldozóban van, hiszen ezeket ugyanúgy be kell gépelni, mintha egyszerűen online számlát állítanál ki. Egy jó számlázó program rengeteg időt megspórolhat számodra, illetve sokkal kevesebb hibázási lehetőséget is ad lehetőséget, így érdemes olyat választani, amelyet könnyű kezelni, mégis széleskörű lehetőségeket biztosít számodra. A CMO online számlázó programját havidíjmentesen és rejtett költségek nélkül használhatod a gyors számlázáshoz, maximális biztonságot nyújt adataid számára és azonnal hozzáférhetsz kereskedelmi adataidhoz bárhonnan.

Az elektronikus nyugta kiállításának folyamata

A digitális formában kiállítható nyugták bevezetése előzetes tervek szerint 2024 júliusától indul majd meg, ehhez pedig ePénztárgépre lesz szükséged, ezt más eszközzel nem fogod tudni megoldani. Lényege egyszerű, a vásárló applikáció formájában letölti saját QR kódját, amelyet vásárlás esetén fel kell mutatnia beolvasásra, majd az egyedi azonosítási módszernek köszönhetően a rendszer elektronikus nyugtát állít ki. Az alkalmazás funkciói között megtalálható a kulcsátadás, az e nyugta megjelenítése és letöltése, az adatexport minden fontos adatról, illetve a megfelelő titkosítás.

Emellett a vásárlók tudatosabbá tétele is cél, így olyan egyéb funkciók is bekerülhetnek, mint a helyreállítási funkció, elemzési lehetőségek, illetve vásárlásalapú csoportosítás. Amennyiben a vevő engedélyezi, akkor kaphatsz a részéről nem anonim adatokat is későbbi statisztikai felhasználásra, azonban a NAV és más külső szolgáltatók részére ez nem megosztható.

Vállalkozóként három alternatíva áll rendelkezésedre, de egy közös bennük: bármelyiket választod, azt külön engedélyeztetned kell majd. Egyrész választhatod az applikációt, vagyis futtathatod helyben mobilon, tableten vagy számítógépen. Másrészt dönthetsz a hardveres megoldás mellett, amikor a meglévő adóügyi egység mellett frissíted már meglévő online pénztárgéped. Harmadrészt pedig rendelkezésedre áll majd a felhőalapú szoftveres szolgáltatás, amely csak online működik például mobileszközről, de biztosítani kell hozzá a korlátlan internetkapcsolatot.

A papír alapú nyugtaadás megmarad egészen 2028-ig, addig csupán egy lehetőségként áll fenn az e nyugta kiállítása, tehát nem kötelező, viszont több, mint három év lesz ismerkedni az új rendszerrel. A beolvasott QR kódot követően az elektronikus nyugta a NAV Nyugtatárába kerül, ahonnan bármikor hozzáférhető és letölthető, így az esetleges jótállások és garanciák sem vesznek el. A kereskedő emellé csatolhat egyéb dokumentumokat is, valamint a törzsvásárlói rendszerek is jóval egyszerűbbé tehetők.

Okos megoldások, ePénztárgép csomagok kis- és nagyvállalkozásoknak

NTAK POS FREE konstrukciónk sztárja a PAX A920 Pro bankkártya terminál, melyet bankfüggetlenül használhatsz, SZÉP kártya elfogadásra képes és előre feltöltött cikktörzset is tartalmaz. Az NTAK BASE adatszolgáltatással ellátva megfelelhetsz NTAK kötelezettségednek hűségidő nélkül. Értékesíts kategória alapon egyszerűen és gyorsan, kapcsolj hozzá bluetoothon keresztül pénztárgépet vagy adóügyi nyomtatót, hogy a nyugta egyből kinyomtatásra kerüljön.

NTAK ECR csomagunk kedvezményes asztali online pénztárgépet tartalmaz előre feltöltött cikktörzzsel és NTAK adatszolgáltatással. Választhatod havidíjas csomagként is, ha több hónapra szeretnéd lebontani az árát. NTAK POS ECR csomagajánlatunkban pedig egy PAX A920 bankkártya terminált is találsz SMART kereskedelmi funkcióval ellátva, és mivel ez is havidíjas csomag, így örök garanciát vállalunk a bérelt gépekre.

NTAK BEE csomagunk kedvezményes eszközvásárlási lehetőséggel kecsegtet, kis méretű adóügyi nyomtatóval kiegészítve, valamint előre feltöltött cikktörzs és NTAK adatszolgáltatás segíti a gördülékenyebb adminisztrációt. Kiszámítható és kedvező havidíjért pedig választhatod az NTAK POS BEE ajánlatot, PAX A920 bankkártya terminált adunk hozzá előre feltöltött ePénztárgép és SMART applikációval.

Kézenfekvő lehet az ePOS BEE, amennyiben tabletre van szükséged, ugyanis a csomag része egy iMin D2-402 Android POS tablet és egy mini adóügyi nyomtató is, valamint a teljesség igénye érdekében ePénztárgép szoftverrel és SMART kereskedelmi funkcióval is megtoldottuk a gépeket. Kérheted havidíjas konstrukcióban is, amelyben a SMART appot ingyen biztosítjuk számodra az ePOS BEE RENT formájában.

Kérdésed van az elektronikus nyugta kiállításával kapcsolatban? Szeretnél időben felzárkózni és lépést tartani a digitális fejlődéssel? Kövess minket közösségi média felületeinken, vagy keresd szakértő kollégáinkat kérdéseiddel e-mailben vagy telefonon!