Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Egyéni vállalkozó pénztárgép opciók: Elektronikus pénztárgép és egyéb lehetőségek

e-pénztárgép és e-nyugta lehetőségei a jövőben

2024. 05. 28.

Olvasási idő: 3:33 perc

Már több éve kötelezővé vált az online pénztárgépek használata, azonban vállalkozásonként eltérő lehet, hogy kiknek szükségesek ezek a gépek. A hamarosan érvénybe lépő, NAV által létrehozott e-nyugta tesztidőszaka pedig megreformálja ezt, méghozzá az elektronikus pénztárgép formájában, ami egyéni vállalkozók számára is változást hozhat.

Kötelező a folyamatos online kapcsolat biztosítása

Kezdő egyéni vállalkozó pénztárgép választásában könnyedén elveszhet, ami rosszabb esetben a jogszabályok be nem tartásához és ezáltal büntetéshez vezethet. Ezért is szeretnénk közérthetően körbejárni a témát, hiszen az online és elektronikus pénztárgép, számlázások és jogszabály változások világában naprakésznek kell lenni. Új pénztárgép beszerzése vagy bérlése esetén folyamatos internetes kapcsolatot kell biztosítani a gép és a NAV szerverei között. Természetesen kimaradások, hálózati hibák mindig vannak, ekkor nem szabad pánikba esni, hiszen egy jól működő elektronikus pénztárgép nem áll le az akkumulátorának köszönhetően, sőt a hálózat helyreállásával visszamenőlegesen is megtörténik az adatszolgáltatás.

Egyéni vállalkozó pénztárgép kiválasztásának legfőbb kérdései

Pénztárgép választása során nem csupán az adott eszköz tulajdonságait kell szemügyre venni, hanem a vállalkozás igényeit is, és ehhez mérten személyre szabni az opciókat. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy:

  • Új pénztárgépet vennél vagy használtat? Esetleg a bérlés is szóba jöhet a kedvezmények miatt?
  • Mekkora helyet tudsz biztosítani a gépnek? Szükséged lesz hordozható kivitelre?
  • Milyen eszközökkel egészítenéd ki? POS terminál, esetleg hordozható adóügyi nyomtató fog kelleni?
  • Milyen típusú kártya elfogadását tennéd lehetővé? A bankkártya mellett szeretnéd biztosítani a SZÉP kártyás, Egészségpénztár kártyás vagy cafeteria kártyás fizetés lehetőségét?
  • Fontos számodra az érintésmentes fizetés elérhetővé tétele (telefon, okosóra)? NFC kapcsolatot és QR kódos fizetést engedélyező eszközre lenne szükséged?

Tudjuk, hogy elsőre ez rengeteg kérdés, azonban a vásárlók szempontjából igenis lényegesek lesznek ezek az opciók, így ajánlott olyan elektronikus pénztárgép beszerzése, ami képes az elvárt funkciókat teljesíteni, vagy csatlakoztatható hozzá olyan gép, ami kiegészíti ezekkel a lehetőségekkel.

Online pénztárgép vagy elektronikus pénztárgép?

Jelenleg még az online pénztárgépek használata az elterjedtebb, amelyet számos szoftveres és hardveres kiegészítővel együtt hatékonyan alkalmazhatsz. Lehet helyhez kötött asztali pénztárgép, esetleg asztalra is telepíthető, mégis mobilis tabletes megoldás, vagy éppen GPS modullal felszerelt hordozható eszköz, attól függően melyik illeszkedik leginkább vállalkozói profilodhoz.

A hagyományos pénztárgépek között is találsz olyan modelleket, amelyek elég jó minőségűek ahhoz, hogy applikáció segítségével felokosítsd őket. A moduláris bővítés kulcseleme az ePénztárgép alkalmazás, ami kiszélesíti a rendelkezésre álló funkciók tárházát, lehetővé téve az alap statisztikák elérését, az NTAK adatküldés opcióját és akár a cikkelemes értékesítést is.

A NAV által előterjesztett jogszabályi változások tekintetében 2024 júliusától kezdetét veszi az elektronikus nyugtaadás tesztidőszaka, amelyet elektronikus pénztárgép segítségével teljesíthetnek a vállalkozók. Van, aki már most is ePénztárgépet használ a mindennapokban, a nyugtaadási kötelezettségét pedig hordozható adóügyi nyomtatóval teljesíti, számukra az átállás inkább könnyebbség lesz a kevesebb eszközszükséglet révén. Jelenleg úgy fest, hogy az előírás szerint viszont a meglévő online pénztárgépek használata 2028-ig kötelező marad, viszont új gépek engedélyezésére és beüzemelésére már nem sokáig lesz lehetősége a vállalkozóknak.

Elektronikus pénztárgép variációk: vásárlás, bérlés, saját eszközű megoldások

Abban az esetben, ha úgy döntesz, hogy egyből elektronikus pénztárgép mellett teszed le a voksod, akkor érdemes szétnézni a csomagajánlatok között, hogy a számodra legkedvezőbb konstrukciót sikerüljön kiválasztanod. A kötelező NTAK adatszolgáltatásnak való megfelelés már alapvető kötelezettségnek számít, szerencsére a CMO rendszerei is eköré épültek, így 100%-ban megfelelhetsz ennek az előírásnak is.

A bérlés és vásárlás opcióját is szerettük volna széleskörűen fenntartani, hiszen mindenkinek más szempontok lehetnek fontosak, így a legtöbb esetben ugyanazokat a pénztárgépeket szerezheted be egyszeri áron vagy havidíjas konstrukcióban. Emellett elmondhatjuk, hogy az összes rendszerhez találsz kiegészítő szolgáltatásokat applikációk formájában, amelyek további előnyöket nyújtanak a vállalkozásod menedzselésében.

Az elektronikus pénztárgép használata előbb-utóbb egyre elterjedtebbé (sőt kötelezővé) válik majd, amelynek három alternatívája engedélyeztethető, ezek pedig a felhőben futó szoftver, hardver alapú szolgáltatás, valamint helyi eszközön futtatható applikáció. Az internetkapcsolat biztosítása mindhárom esetében nélkülözhetetlen, illetve a szoftverek futtatása történhet magasabb verziószámú androidos telefonról vagy tabletről.

Egyéni vállalkozó pénztárgép csomagajánlatok

  • NTAK Base adatszolgáltatás: Előre feltöltött cikktörzs, vendéglátós kategória nézet és NTAK adatküldés egy csomagban, hűségidő nélkül.
  • NTAK ECR: Az előre feltöltött cikktörzs és NTAK adatszolgáltatás mellett kedvezményesen vásárolhatsz asztali online pénztárgépet.
  • NTAK POS ECR: Hasonlóan az előzőhöz előre feltöltött cikktörzs és NTAK adatszolgáltatás áll rendelkezésre, plusz SMART kereskedelmi funkció, PAX A920 bankkártya terminál és asztali pénztárgép.
  • NTAK POS Free: Ingyenes NTAK adatszolgáltatás és előre feltöltött cikktörzs, PAX A920 Pro bankkártya terminál használta bankfüggetlenül, SZÉP kártya elfogadással.
  • NTAK POS BEE: NTAK adatszolgáltatás, előre feltöltött cikktörzs és SMART kereskedelmi funkció, illetve PAX A920 bankkártya terminál és hordozható adóügyi nyomtató.
  • NTAK BEE: Kicsi, de annál hatékonyabb csomag NTAK adatszolgáltatással, előre feltöltött cikktörzzsel és mini hordozható adóügyi nyomtatóval.
  • ePOS Bee: Az ePénztárgép szoftver mellett SMART kereskedelmi funkció segít a cikkelemes értékesítésben, valamint hordozható adóügyi nyomtatót és iMin D2-402 Android POS tabletet tartalmazó konstrukció.
  • ePOS Bee Rent: Az előbbi csomag tartalma egy az egyben, azonban bérelhető formában, ha épp ez a kedvező vállalkozásod számára.

Hogyan bővítheted meglévő rendszered applikációkkal?

Első körben érdemes olyan eszközöket választanod, amelyeket szoftveresen össze tudsz illeszteni, ha a későbbiekben változás történik a vállalkozásodat illetően (bővítés, mobilis eszközök beszerzése), akkor egyszerűen hozzá tudd kötni a már meglévő és jól működő rendszeredhez. A már említett ePénztárgép applikáció egy ingyenes szoftver, ami induló vállalkozások számára sok előnyt kínálhat, már önmagában is rengeteg funkcióval rendelkezik, emellett több másik appal is kiegészíthető.

  • NTAK adatszolgáltatási csomaggal kiegészítve 100%-ig megfelelhetsz az adatküldési kötelezettségednek, ami vendéglátósok számára egy megkerülhetetlen és kötelező elem, ezzel az applikációval azonban 15 perc alatt be lehet állítani az automatikus adatküldést.
  • A SMART kereskedelmi funkció elérhetővé teszi a cikkelemes értékesítést, amelyhez annyi cikkszámot adhatsz, amennyire szükséged van. Tedd átláthatóbbá a nyugtakiadást, kövesd nyomon valós időben az árukészletedet és egyszerűsítsd le a leltározás folyamatát, mindezt hűségidő nélkül.
  • Alakítsd softPOS terminállá saját okostelefonod az alkalmazás letöltésével, amellyel Visa, Visa Electron, Mastercard és Maestro kártyás fizetést is lehetővé tehetsz vendégeid számára. Ezzel megspórolhatod a POS terminál bérleti díját vagy a bankkártya leolvasó több havi költségét.
  • Mobilis, nem helyhez kötött nyugtakiállításra van szükséged? Társíts meglévő rendszeredhez blokknyomtatót vagy hordozható adóügyi nyomtatót Bluetooth segítségével, és nyomtass blokkot gyorsan és egyszerűen.

Elgondolkoztál melyik pénztárgép lenne a legmegfelelőbb vállalkozásod számára, de további információkra lenne szükséged? Keresd fel szakértő kollégáinkat, akik segítenek kiválasztani a legjobb konstrukciót, ami hosszútávon is teljeskörűen kiszolgálja majd igényeidet!