Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Használt pénztárgép vásárlás - minden amit tudnod kell

használt pénztárgép vásárlás

2021. 10. 19.

Olvasási idő: 2:08 perc

Mire figyeljünk oda használt pénztárgép vásárlása esetén

Tény, hogy bármilyen használt tárgy és készülék vásárlása előtt nemcsak a gyártó által között adatokra, specifikációkra támaszkodunk, hanem alaposan megvizsgáljuk a készülék állapotát is az eladás pillanatban, ez mindig nagyobb körültekintést igényel, mint egy új készülék esetén. Nézzük meg, hogy az online pénztárgépek esetében, mire érdemes odafigyelnünk, ebben a blog bejegyzésben ezeket gyűjtöttük össze.

Amiket mindenképpen tisztázzunk mielőtt használt pénztárgépet veszünk

Az online pénztárgépekre alapvetően egy éves gyártói garancia vonatkozik, ha ennél idősebb gépet vásárolunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy ez már nem él, így az esetleges karbantartás és szervizelés költségei már ránk hárulnak. Egy garanciás kassza kicsit drágábban kerülhet a piacra, de kevésbé lehet kockázatos, mint egy idősebb használt pénztárgép megvásárlása, ezt mindenképp mérlegeljük első lépésként. Ha mégis idősebb használt pénztárgépet választunk, akkor figyeljünk oda az éves felülvizsgálat időpontjára: megtörtént-e vagy nekünk kell elintézni majd, illetve melyik az első időpont, amikor már nekünk kell gondoskodni erről. Ennek extra anyagi vonzata van, akár 20-30.000 forint+áfa extra kiadást is jelenthet. Sőt, ha már eltelt a beüzemeléstől számított egy év, akkor bizony - az átszemélyesítést követően - ezt nekünk kell elvégeztetni. Érdemes tudni, hogy a jogszabályban nincs eltérés a használati időt tekintve, mindig a beüzemelés napjától számol: a szabály hogy a beüzemelés napját követő 365 napon belül el kell végeztetni a felülvizsgálatot, majd ezt követően minden évben. A legfontosabb információt, a pénztárgép üzembe helyezésének dátumát a pénztárgépnaplóból ismerhetjük meg, itt találjuk majd az információkat a korábbi felülvizsgálatokról is.

Az egy évnél idősebb használt pénztárgép esetében tehát, számolnunk kell:

KöltségtételMegközelítő ár
Felülvizsgálati díj (ha már lejárt vagy hamarosan le fog)kb. 20-30.000 Ft.+áfa
Átszemélyesítés költségekb. 20- 25.000.- Ft +áfa
A használt pénztárgép áraKészülék és állapot függő.

+Javítási költségek, ha a pénztárgép hibás és javításra szorul.

Az átszemélyesítéshez szükségünk lesz a pénztárgép naplóra is, ezt a szerviz zárja le, illetve a pénztárgépben tárolt adatokat kiírja az előző tulajdonosnak, mert azt meg kell őriznie, hogy a NAV ellenőrzések alkalmával be tudja mutatni. Javasoljuk - a folyamat gördülékeny intézése miatt -, hogy a vásárlást már a pénztárgép szervizben véglegesítsük, ahol ezek a kötelezettségek egy helyen elintézhetők.

Tipp: a vásárlás előtt mindenképp járjunk utána, hogy fennáll-e a NAV felé tartozása az eladónak, hiszen a pénztárgép átszemélyesítéséhez szükségünk lesz a tartozásmentességre, viszont, ha az eladónak adótartozása van, akkor az adatkapcsolat nem lesz aktív. Ha így járunk, akkor addig nem tudjuk elvégeztetni az átszemélyesítést, amíg ez a tartozás kiegyenlítésre nem kerül! Ha már megvettük a használt pénztárgépünket Az átszemélyesítés sikeréhez több dokumentumra is szükségünk lesz, ha például az általunk kijelölt szerviz nem azonos a korábbi pénztárgép szervizzel, akkor kell egy szervizváltási nyilatkozat. Fontos, hogy rendelkezésre álljon a pénztárgépnapló, az eladó és a vásárló aláírási címpéldánya, az adásvételi szerződés, az átszemélyesítési kód (erről itt olvashatsz egy korábbi blogunkban), és ne feledkezzünk meg az eladó felmondó nyilatkozatáról sem, melyet az adatkapcsolati szolgáltató felé kell tennie. Fontos azt is tudni hogy az átszemélyesítés nem történhet meg ha az előző tulajdonosnak tartozása van az adatszolgáltató fele, erre is érdemes rákérdezni az adatszolgáltatónál.

Jó ötlet a használt pénztárgép?

Érdemes tehát megfontolni, hogy használt online pénztárgép vásárlásba fogunk-e, hiszen rengeteg buktatója lehet. Az üzembe helyezés végére még egy kedvezőnek tűnő ajánlat is drágává válhat, vetekedhet akár egy új pénztárgép árával. Legyünk rendkívül alaposak, körültekintők, és kérjük a szakszerviz segítségét, ha mégis emellett döntünk! Tipp: Ha mindenképpen spórolni szeretnél ne vásárolj, hanem bérelj online pénztárgépet, hiszen ezt már könnyedén, kedvező havi díjas elszámolásban is megteheted!