Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Ingyen POS terminál - Ezekre figyelj, ha nem akarod, hogy átverjenek!

Ingyenes bankkártya terminál

2023. 05. 15.

Olvasási idő: 3:11 perc

Ingyenes POS terminált szeretnél céged elektronikus fizetéseinek fogadásához? Van néhány dolog amire érdemes odafigyelned – ezeket mind összefoglaltuk Neked a CMO következő cikkében!

Az ingyenes POS terminál, mint elektronikus fizetési mód

Mostanra a jogszabály szerint minden vállalkozásnak biztosítania kell ügyfelei számára valamilyen elektronikus fizetési módot. Ez lehet azonnali átutalás, QR kódos fizetés, de a legnépszerűbb még mindig a bankkártyás fizetés. Ahhoz, hogy vállalkozásunkkal biztosítani tudjuk ennek lehetőségét vásárlóink számára rendelkeznünk kell valamilyen POS (Point of Sale) terminállal. A POS termináloknak számtalan különböző fajtája létezik, és ezeknek általában tudásuk függvényében különböző üzemeltetési költségekkel rendelkeznek.

A CMO alábbi cikkében az ingyenes POS terminál esetleges feltételeiről és rejtett költségeiről olvashatsz bővebben.

Van egyáltalán ingyen POS terminál?

Technikailag lehetséges, hogy 0 Forint befizetésével – tehát lényegében ingyen – jussunk POS terminálhoz, azonban ez általában akkor lehetséges, ha a fizetési konstrukció valamilyen módon bérléshez, így bérleti díjhoz köti a készülék használatát.

Milyen visszatérő költségei lehetnek egy „ingyen” vásárolt POS terminálnak?

A bérleti díjak legtöbb esetben – készüléktípustól függően – havi néhányezer forintos tételek, így nem jelentenek kifejezetten nagy anyagi terhet még a kisvállalkozások számára sem. Főleg, hogy technikailag „ingyen” jutnak hozzá új POS termináljukhoz, és nem kell egyszerre kifizetniük egy megterhelőbb összeget.

A bérleti díjakon kívül plusz költséget jelenthetnek még a tranzakciós díjak is. Ezek a tranzakciós díjak – szolgáltatótól függően – a forgalom szerint kerülnek kiszámításra, de egyes esetekben tranzakciónként fix összeget is jelenthetnek, és jellemzően az alábbi öt összetevő keverékéből állnak:

  • A tranzakció alapdíja – ez egy kicsi, de fix összeg
  • Rendszerdíj (másnéven minimum díj)
  • Bankközi jutalék
  • Kártyatársasági díj
  • Forgalmi jutalék (avagy kereskedői jutalék) – ez a tranzakció megadott százaléka

A fentiek közül a kártyatársasági díjak és a bankközi jutalékok külső tényezők, a tranzakciót lebonyolító bankkártya kibocsátójától (MasterCard, Visa stb.), típusától (betéti- vagy hitelkártya) és földrajzi lokalizációjától is függenek. Egyes esetekben még az is befolyásolhatja az aktuális tranzakció árképzését, hogy a fizetés érintésmentesen (például NFC-vel) vagy chippel történt. Éppen ezért viszonylag nehéz pontosan előre tervezni velük, de szerencsére ezek a tételek csak minimális mértékű eltéréseket jelentenek.

Néhány szolgáltatónál, illetve bérleti konstrukciónál a bérleti díj és a tranzakciós díj valamilyen kombinációja is előfordulhat rendszeres havi költségként. A készüléken végbemenő havi forgalom összege – a tranzakciós díjakon kívül – akár a bérleti díjat is befolyásolhatja. Előfordulhat, hogy a szolgáltató „levásárolhatóvá” teszi a havidíj összegét, vagy egy bizonyos összeghatár felett csökkenti, vagy akár teljesen el is engedi azt.

Milyen fix költségei lehetnek egy „ingyenes” POS terminálnak?

Annak ellenére, hogy van lehetőség ingyen POS terminálhoz jutni, ez szinte mindig legfeljebb magát a készüléket jelenti. Az éves-, negyedéves-, havi- vagy bármilyen más rendszerességgel előforduló költségek mellett jelentkezhetnek a POS terminálhoz köthető egyszeri kiadások is.

Ilyen tétel lehet a csatlakozási díj, vagy akár a karbantartási díjak is. Ha a terminált valamilyen bérleti konstrukcióban használjuk, az is előfordulhat, hogy a szolgáltató kauciót számít fel. A karbantartási díjakat mérsékelheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti a készülékre adott garancia, illetve a kauciót a bérlés lejártakor a terminál hibátlan állapotban történő visszaszolgáltatása esetén visszakapjuk.

A termináloknak lehetnek telepítési (üzembehelyezési) költségeik is, ennek összege általában az egyszerre üzembe helyezni kívánt eszközök számától függ.

Milyen egyéb költségek merülhetnek fel az ingyen megvásárolt POS terminállal kapcsolatban?

A készülékek árát mind bérlés, mind pedig vásárlás esetén a készülék tudása és a felhasználás módja – vagyis nagyon leegyszerűsítve a pénzforgalom mértéke – befolyásolja. Egyes készülékek rendelkeznek beépített blokknyomtatóval, más gépekre külső nyomtató szerelhető, így az igényeinknek megfelelően érdemes tisztában lennünk az eszközhöz szükséges kiegészítők árával is.

Nem szabad elhanyagolnunk a telekommunikációs szolgáltatás díját sem. Igaz, ez abban az esetben nem fog plusz kiadást jelenteni, ha okostelefonunkat alakítjuk át POS – ebben az esetben úgynevezett softPOS – terminállá és meglévő telefonos előfizetésünket használjuk.

A fentiekből látszik, hogy bár nem juthatunk POS terminálhoz teljesen ingyen, nagyon kedvező, sok különböző elemet integráló szolgáltatások is megvásárolhatók, amik segítségével alacsonyan tudjuk tartani vállalkozásunk költségeit, miközben minden jogszabálynak eleget teszünk és vásárlóinknak is a lehető legnagyobb kényelmet biztosítjuk.

Nézz körül bátran a CMO bankkártya termináljai között, és ne habozz kapcsolatba lépni velünk – segítünk Neked megtalálni a számodra legkedvezőbb ajánlatot!