Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Ennél egyszerűbb elektronikus fizetési megoldást nem találsz

Elektronikus fizetési megoldások

2023. 05. 08.

Olvasási idő: 1:56 perc

  1. január 1-től kötelező valamilyen elektronikus fizetési szolgáltatás biztosítása az online kasszákkal rendelkező kereskedők számára. A legtöbben ilyenkor a bankkártyás fizetésre gondolnak, azonban a modern infrastruktúra több, eltérő módon előnyös lehetőséget is kínál.

Az elektronikus fizetési megoldások alapjai.

Bankkártyás fizetés:

Természetesen okkal gondolhatunk elsősorban a bankkártyás fizetésre, ha elektronikus fizetési megoldásokról van szó, mivel ez legnépszerűbb, a mindennapok során legtöbbet használt mód, ha felmerülő fizetési kötelezettségünknek nem készpénzben szeretnénk eleget tenni. A legtöbb embernek mindig ott lapul a pénztárcájában a bankkártyája, ami érthető, hiszen használata sokkal kényelmesebb és biztonságosabb mint a készpénzé. Ráadásul napjainkra a többféle hagyományos bankkártya típus mellé megérkeztek a virtuális bankkártyák is, amik olyan új technológiákkal karöltve mint például az NFC adatkapcsolat, egészen új szintre emelik a bankkártyák által nyújtott felhasználói élményt.

Közvetlen elektronikus átutalás:

Bár a hétköznapokban nem találkozunk vele olyan gyakran mint egy POS terminállal, az átutalásos fizetés is megfelel az elektronikus fizetési megoldások követelményrendszerének. Magyarországon az AFR-nek (Azonnali Fizetési Rendszer) köszönhetően az országon belüli utalások néhány másodperc alatt végbemennek, így sebesség tekintetében nem maradnak el a bankkártyás tranzakcióktól. Közvetlen átutalást olyan bankszámláról is indíthatunk amihez nem tartozik bankkártya, így ez a módszer még szélesebb rétegek számára biztosíthat elektronikus fizetési módot. Szolgáltatói oldalról előnyösebb lehet a közvetlen átutalás a bankkártyás fizetéssel szemben, mivel ebben az esetben – mint minden átutalásnál – a tranzakció költsége a fizető felet terheli, azonban ezt akkor is érdemes a szemünk előtt tartanunk, amikor a vásárlói élményt vizsgáljuk, ugyanis ez vevőinknek akár egy nagyon kellemetlen meglepetés is lehet.

Az elektronikus fizetés indításának különböző módjai.

Azon túl, hogy minden elektronikus fizetési megoldás alapja egy – illetve két – bankszámla, magát a tranzakciót többféleképp is elindíthatjuk, akár bankkártyás fizetésről, akár azonnali átutalásról van szó.

Másodlagos azonosító segítségével való fizetés:

Lehetőségünk van bankszámlánkhoz egy vagy több másodlagos azonosító hozzáadására is. Ezek a másodlagos azonosítók a bankszámlaszám helyettesítésére szolgálnak. Így vásárlóinknak nem kell a 16-24 számjegyű számlaszám beírásával bajlódnia, elég egy e-mail cím vagy telefonszám a kedvezményezett azonosítására.

Fizetési kérelem küldése:

A fizetési kérelmet a tranzakció kedvezményezettje indíthatja. Ebben az esetben vásárlóinknak nincs más dolga, mint jóváhagyni a tranzakciót, így az elektronikus fizetési megoldások közül ez a módszer kényelem szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújt.

POS terminálok:

A különböző POS terminálok (mPOS, softPOS) korábban a bankkártyán található mágnesszalag segítségével, mostanra inkább a beépített chip közvetlen vagy NFC segítségével történő beolvasásával bonyolítják le a tranzakciót. Ha szolgáltatóként NFC-vel rendelkező POS terminált választunk, vagy NFC kompatibilis okostelefonunkat alakítjuk át softPOS terminállá, vásárlóink előtt megnyitjuk az utat a virtuális bankkártyával való fizetéshez is. A különböző POS terminálok általában csak bankkártyás fizetési módokat tesznek lehetővé, azonban vannak olyan készülékek, amik már a QR kódos fizetést is lehetővé teszik.

QR kódos fizetés:

A QR kódos fizetés során vásárlóinknak okostelefonjuk segítségével be kell olvasni egy, a tranzakció részleteit tartalmazó QR kódot. Ennek a módszernek az előnye, hogy rugalmas, igény szerint építhető rá közvetlen elektronikus átutalás és bankkártyás fizetés is.

Link alapú fizetés:

A link alapú fizetés mechanikájában megegyezik a QR kódos fizetéssel. A vásárló a fizetéshez szükséges információkat ebben az esetben e-mailben vagy SMS-ben küldött linken keresztül kapja meg. Ebben az esetben is egyaránt megoldható, hogy a link bankkártyás fizetéshez vagy közvetlen átutaláshoz szükséges információkat tartalmazzon.

Melyik a legjobb elektronikus fizetési megoldás?

A jelenlegi technológia két alapvető módszert kínál az elektronikus fizetési szolgáltatás biztosítására. A bankkártyás fizetés és a közvetlen átutalás gyorsaságban és általános kényelemben mostanra nem tér el jelentős mértékben egymástól, így az általuk kínált felhasználói élmény is közel azonos lehet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy más anyagi vonzatai vannak a két módszernek. Tehát ha a két módszer közül mindenképpen csak egyet akarunk használni cégünk vagy vállalkozásunk üzemeltetéséhez, akkor a kiválasztás előtt a lehetőségeinkhez mérten mindenképpen mérjük fel vásárlóink igényeit.

A tranzakció lebonyolítására már többféle megoldás is létezik mind a bankkártyás, mind pedig a közvetlen átutalásos fizetés esetében is. Mivel több módszer is egyaránt használható bankkártyás és azonnali átutalásos tranzakciók indítására, ezért itt is a vásárlói igényeknek kell a döntő szempontnak lenniük a rendszer kiválasztása és felépítésekor.