Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Melyik POS terminált válasszam? Nézzünk a részletes összehasonlítást

Bankkártya terminál és fizetés

2023. 04. 06.

Olvasási idő: 3:43 perc

2021 január elsejétől minden online kasszát használó kereskedő számára kötelező valamilyen elektronikus fizetési megoldás biztosítása a vásárlók számára. A közvetlen elektronikus átutalás különböző fajtái mellett legtöbbször bankkártyás fizetéssel találkozhatunk mind fogyasztóként, mind pedig szolgáltatóként. Ehhez mindenképpen szükségünk lesz valamilyen bankkártya terminálra. A megfelelő POS terminál kiválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani alábbi összehasonlítással.

Milyen típusú POS terminálok léteznek?

Helyhez kötött POS terminál:

A legalapvetőbb fajtája a bankkártya termináloknak a közvetlenül a pénztárgéphez kapcsolt POS egység. Ezek az eszközök akkor jelenthetik a legjobb megoldást, ha egyáltalán nincs szükség a legkisebb mértékű mobilitásra sem (például ha a fizetés helye az üzleten belül helyez kötött a vonalkód leolvasó miatt), és a POS egység adatkapcsolata helyben megoldható akár vezetékes, akár WI-FI kapcsolat segítségével. Ilyen típusú bankkártya terminálokkal legtöbbször nagyobb üzletek kasszasoraiban találkozhatsz.

Mobil POS (mPOS) terminál:

Ha vállalkozásod fizetéseit több helyszínen – de nem egy időben – is tudnod kell kezelni, akkor egy hordozható bankkártya terminál lehet számodra a legmegfelelőbb választás. Ezek az eszközök saját adatkapcsolatot biztosító egységgel és akkumulátorral rendelkeznek, amik akár 8-10 óra üzemidőt is biztosíthatnak két feltöltés között. Ennek köszönhetően egy megfelelő SIM kártya segítségével bárhol használhatod őket bankkártyás tranzakciók lebonyolítására.

SoftPOS terminál:

A hordozható bankkártya terminálok következő lépcsőfoka, hogy már a mobiltelefonodból is csinálhatsz POS terminált mindössze egy applikáció segítségével. Ehhez csak egy NFC képes okostelefonra (és persze egy bankszámlára) lesz szükséged,és már fogadhatod is ügyfeleidtől az érintésmentes fizetéseket.

Különböző POS terminálok összehasonlítása

A három fő kategóriát tovább árnyalják az egyes készülékek egyedi tulajdonságai. Egyre elterjedtebbé válnak az érintésmentes fizetést – NFC segítségével – lehetővé tevő terminálok, amik megnyitják az utat a virtuális bankkártyák elfogadása felé, és egyes eszközök fel vannak készítve a QR kódos fizetések kezelésére is. Ha a felhasználási terület indokolja, akkor azt is érdemes lehet számításba venned a készülék kiválasztásakor, hogy a SZÉP kártya elfogadást támogatja-e az adott eszköz.

Ezen felül léteznek teljes egészében érintőképernyős modellek, de hagyományos nyomógombos egységek is megtalálhatóak a CMO kínálatában. Ebben a kérdésben az az elsődleges döntési szempont, hogy melyik igazodik jobban a felhasználás körülményeihez (például kellhet-e kesztyűben használni a készüléket).

Egyes terminálok kifejezetten a könnyű hordozhatóságra lettek tervezve (a MyPOS GO készülék mindössze 175 grammot nyom). Ha sokat utazol két fizetés között, érdemes lehet egy kisebb, könnyebb darabot választanod, mivel a nagyobb eszközök akár 4-500 grammosak is lehetnek.

További szempont lehet, hogy a POS terminál legyen bankfüggetlen, hiszen egy egész céges számlavezetést nem egyszerű és nem is olcsó művelet egyik bankból a másikba költöztetni. Ha a softPOS megoldás használata mellett döntesz, ne hagyd figyelmen kívül, hogy így kizárólag érintésmentes bankkártyás fizetések fogsz majd tudni fogadni, ezért érdemes lehet, előbb potenciális vásárlóid fizetési szokásai felől informálódni.

Ezen felül a blokknyomtató hiánya nem jelenthet akadályt, ugyanis a CMO kínálatában kaphatóak Bluetooth kapcsolattal rendelkező hordozható blokknyomtatók is, amelyeket könnyedén használhatod softPOS terminálként funkcionáló okostelefonoddal társítva.

A CMO által kínált bankkártya terminálok és softPOS megoldások teljes mértékig integrálhatóak a CMO saját számlázó programjába, ami teljesn mértékig megfelel a NAV előírásainak, így akár egy komplett fizetési szolgáltatást is beszerezhetsz egy helyről (akár online kasszával kiegészítve is).