Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK bevezetés vállalkozásodnak – Így tudod biztosítani a napi adatszolgáltatást

Napi NTAK adatszolgáltatás vendéglátó szoftverrel

2023. 12. 06.

Olvasási idő: 2:59 perc

A szakaszos NTAK bevezetés igyekezett kedvezni a vendéglátó vállalkozások és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók számára, ami az eddigi tapasztalatok szerint eredményesnek bizonyult. Mi a helyzet azonban a kisebb, vagy a most induló vállalkozásokkal? Cikkünkből kiderül, hogy számukra kötelező-e az NTAK napi adatszolgáltatás, ha igen, megmutatjuk, hogy érdemes nekikezdeni!

Első lépések: NTAK regisztráció a statisztikai adatküldéshez

Vendéglátóhelyek számára megkerülhetetlen lépés a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő regisztráció, az erre kialakított felületen. A folyamat elvégzéséhez szükséged lesz néhány adatra és dokumentumra, vagyis konkrétan az alábbiakra:

  • Ügyfélkapu azonosító: ezzel fogsz tudni belépni az NTAK rendszerébe;
  • A vállalkozásod adatai: csak hivatalos és pontos adatokkal dolgozz;
  • Kapcsolattartási adatok: szintén csak hivatalos információkat adj meg;
  • Működési engedély.

A fentieken kívül még választanod kell majd egy szoftvert, amit használni szeretnél az NTAK napi adatszolgáltatás során. Ez kizárólag NTAK igazolással rendelkező szoftver lehet, a listában csak ilyet találsz majd. Természetesen több vendéglátói egység esetén azokat külön-külön kell rögzítened a felületen, ha elakadnál, használd a hivatalos NTAK útmutatót.

A szakaszos NTAK bevezetés határideje: melyik kategóriába tartozol?

Arról már esett szó, hogy szakaszosan vezetik be a kötelező adatszolgáltatást, de konkrétumokról még nem beszéltünk. A kategorizálást a 2022. évi nettó árbevétel határozza meg, ez alapján három csoportot különíthetünk el:

  1. 2022 évi nettó árbevétel nem érte el a 12 millió forintot: ha ebbe a kategóriába esel, nem kötelező számodra az adatszolgáltatás, azonban lehetőséged van rá. Miért jó ez? Mert a küldött statisztikai adatokat Te is felhasználhatod a későbbiekben a vállalkozásod fejlesztése érdekében.
  2. 2022 évi nettó árbevétel 12-100 millió forint közé esett: az NTAK napi adatszolgátatás 2024. január 1-től lesz kötelező számodra, viszont nem árt már most ismerkedned az ehhez szükséges eszközökkel és programokkal. Ingyenes NTAK szoftverünket vendéglátósoknak fejlesztettük, ha szeretnél időben felkészülni januárra, az ajánlat része egy A920 Pro bankkártya terminál, amelyen futtathatod ePénztárgép szoftverünket.
  3. 2022 évi nettó árbevétel meghaladta a 100 millió forintot: az ebbe a kategóriába eső vendéglátó egységek számára már 2023. július 1-jén elindult a kötelező adatszolgáltatás.

Fontos kiemelni, hogy ha az első csoportba esik vállalkozásod, és úgy döntesz, nem szolgáltatsz adatot, az NTAK rendszerbe való regisztráció akkor is kötelező. A regisztrációköteles vendéglátóhelyek részletes, TEÁOR számmal ellátott listáját ebben a cikkünkben találod. A szolgáltatott adatok minden esetben statisztikai jellegűek, természetesen személyes adatok közvetítésére egyáltalán nincs szükség.

NTAK napi adatszolgáltatás és eseményvezérelt adatcsomag küldése

Míg havi adatszolgáltatást a szálláshely-szolgáltatóknak kell biztosítani az NTAK felé, addig a vendéglátásban kicsit másképp zajlik a statisztikai adatok gyűjtése. Eseményvezérelt adatküldésnél konkrétan minden rendelést vagy fogyasztást követően az összesítő után kerül kiállításra az adatcsomag, ami tartalmazza a megrendelés pontos idejét, a fő- és alkategóriákat, a rendelt tételeket, illetve a fizetési információkat.

A tárgynapot lezáró statisztikai információk beküldését nevezzük napi adatszolgáltatásnak, ami egy rendkívül részletes leírás az aznapi fogyasztással kapcsolatban. Természetesen ez nem a személyzet dolga, hanem a jól megválasztott vendéglátó szoftveré, ami hatékonyan gyűjti és automatikusan küldi be az NTAK számára szükséges adatokat. NTAK bevezetés előtt erről érdemes előre tájékozódni, hogy az NTAK regisztráció során már ne ezen kelljen gondolkodni.

Előfordulhatnak időnként üzemzavarok, kapcsolati problémák, ami befolyással lehet az adatszolgáltatásra. Ilyen esetben a probléma megoldását követően mielőbb pótolni kell a hiányzó adatküldést, mert a mulasztással hatósági ellenőrzés esetén könnyen bezsebelhetsz néhány bírságot.

Komplett kereskedelmi rendszer, hogy időt és pénzt spórolhass

Bár a NAV koncepciója a gazdaság fehérítésére összességében egy pozitív törekvés, ennek bevezetése és megszokása még támogatás mellett is tehernek érződhet. Mivel a körülöttünk lévő világ rohamosan fejlődik és digitalizálódik, ezt a vonalat követi a fizetési rendszer is, nem csoda hát, hogy az elektronikus megoldások egyre nagyobb előnyt élveznek.

Ennek köszönhetően született meg az ePénztárgép szoftver, amely segít a NTAK adatküldés egyszerű és az előírt törvényeknek megfelelő módon történő kivitelezésében. A rendszer megismerésével nem csupán az NTAK bevezetés válik egyszerűbbé, hanem a folyamat jelentősen leegyszerűsíthető és lerövidíthető, amivel rengeteg idő (és ezáltal pénz) megspórolható.

Az applikáció segítségével könnyedén lehet szűrni a leltárban, ezáltal valós időben nyomonkövethető az árucikkek fogyásának mértéke is. Számos eszközzel kompatibilis, nem véletlenül jöttek létre olyan csomagok, amelyben bankkártya terminállal egybekötött megoldást kínálunk.

A komplett kereskedelmi rendszer alapja egy olyan szentháromság, amelyet a pénztárgép, az elektronikus fizetés és az NTAK napi adatszolgáltatás egységet alkotnak. Ebből adódóan a CMO eszközei más kereskedelmi rendszerekhez is illeszthetők a hatékonyság érdekében. A törvényileg előírt nyugtaadási kötelezettséget, NTAK adatküldést és a felhő alapú szolgáltatásokat kompromisszumok nélkül biztosítják számodra.

A biztonsági intézkedésekről sem szabad megfeledkezni, hiszen legtöbbször hiába nem szolgáltat a rendszer személyes adatokat, pusztán statisztikai információt, mégis elengedhetetlen a maximális védelem. Ennek érdekében a mesterséges intelligencia és kvantum biztonsági megoldásokat hívtunk segítségül, hogy a vállalkozó személyes adatai ne kerülhessenek veszélybe.

Tehermentes adatszolgáltatás megbízható eszközökkel

Elsőre talán soknak tűnhet ez a mennyiségű kötelezettség, új dolgokba beletanulni pedig nem mindig egyszerű. A CMO-nál ezzel tisztában vagyunk, ezért igyekeztünk olyan eszközöket és szoftvereket biztosítani a vendéglátósok számára, amelyek használatával lényegesen egyszerűbb lehet az NTAK bevezetés. A díjmentes NTAK POS Free konstrukciónkat havidíj, hűségidő és adatszolgáltatás nélkül használhatod 2024. január 1-ig, illetve előre feltöltött cikktörzset és A920 Pro bankkártya terminált is tartalmaz a csomag.

Amennyiben szeretnéd az NTAK napi adatszolgáltatás megkezdését, mindössze 15 perc alatt telepíthető és üzembe helyezhető a szoftver. Az ePénztárgép applikáció által maradéktalanul megfelelhetsz az előírásoknak, amit önmagában és a pénztárgéppel együtt is használhatsz (bár a tévesztések elkerülése végett külön inkább ne használd). Mindössze néhány kattintással elintézheted az adatszolgáltatást. Az app lezárt nyugtái azonnal nyomtatásra kerülnek, így a nyugtaadási kötelezettségnek is eleget tehetsz.

Az ePénztárgép applikáció telepítésével egyszerűen letudhatod az adatszolgáltatási kötelezettségeket, anélkül, hogy komplex rendszert bérelnél. Automatikusan továbbítja a statisztikai adatokat, beállítása gyors és egyszerű, valamint az asztalon sem kell helyet csinálnod a pénztárgép számára. Ha viszont úgy döntenél, hogy mégis beszerzel egy asztali telepítésű pénztárgépet, érdemes szétnézni kínálatunkban, hiszen olcsó csomagajánlatokba is belefuthatsz!

Kíváncsi vagy mire képesek még eszközeink? Tudni szeretnéd mit tudnak a szoftvereink? Esetleg csomagajánlataink felől érdeklődnél? Keress minket bizalommal, szakértő kollégáink 48 órán belül választ adnak kérdéseidre, hívj minket telefonon vagy írj e-mailt!