Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK adatszolgáltatás – Vendéglátósként ezek az új kötelezettségek

NTAK Vendéglátó szoftver

2023. 04. 27.

Olvasási idő: 3:33 perc

A jelenleg hatályos jogszabályok mintájára minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének (tulajdonos vagy bérlő) kötelező regisztrálnia vendéglátó üzletét az NTAK-ba (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ).

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás;
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés;
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.

Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az az üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján online pénztárgép használatára köteles. A rendelet alapján az 56.1 és 56.3 szerinti TEAOR tevékenységekben kötelező az online pénztárgép használata, kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtás kategóriába tartozó tevékenységek esetében.

Fentiek alapján az NTAK-adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

Vendéglátós NTAK adatszolgáltatás

2023. július 1-jén indul a vendéglátó üzletek NTAK-adatszolgáltatása, ezt az időpontot érdemes figyelemmel kísérni.

Az NTAK rendszerébe történő regisztrációt követően, a megfelelő vendéglátó szoftver (NTAK adatküldésre alkalmas) által, elektronikus formában biztosítható a folyamatos adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.

A vendéglátó szoftver kétféle automatikus üzenettípust továbbít az NTAK-ba:

  1. eseményvezérelt adatküldés folyamán a rendelésösszesítők adatait
  2. napi zárással küldött adatok

Eseményvezérelt adatküldés

A rendelésösszesítő az adott rendelés lezárását követően, az egy vendég (vagy asztaltársaság) által fogyasztott és vásárolt tételek összessége.

Ezen rendelésösszesítőkről a vendéglátó szoftver ezeket a statisztikai adatokat (személyes adatokat természetesen egyáltalán nem közvetít) küldi be:

  • Tárgynap
  • Rendelés kezdete és vége
  • NTAK fő- és alkategória
  • Fizetési információk
  • Rendelt tételek
  • Megnevezés
  • Bruttó ár
  • Tételszám
  • Mennyiség
  • Mennyiségi egység
  • ÁFA kategória

Bármilyen üzemzavar vagy üzemszünet esetén, amennyiben az adatszolgáltatás meghiúsul, azt az akadály megszűnését követő napon kell teljesíteni.

Napi zárással küldött adatok

Az NTAK regisztrációt követően a vendéglátó szoftver a napi lezárás után automatikusan beküldi a tárgynapra vonatkozó, a napi adatszolgáltatás körébe tartozó adatokat. Természetesen ebben az esetben sem személyes adatokat kér be a rendszer.

A napi adatszolgáltatás körébe tartozó adatok a következők:

  • lezárandó tárgynap;
  • tárgynap besorolása;
  • nyitás és zárás dátuma és időpontja;
  • borravaló összege.

Bármely üzemzavar vagy üzemszünet esetén, ugyancsak a probléma helyreállítását követő napon köteles a vendéglátóhely üzemeltetője teljesíteni az elmaradt adatszolgáltatást.

Amennyiben az adatszolgáltatási kötelezettségét a vendéglátóhely üzemeltetője nem teljesíti, komoly bírságokat kockáztathat ezzel. Ebben az esetben az NTAK üzemeltetője a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének hatósági ellenőrzését kezdeményezi a területi jegyzőnél.

A megfelelő vendéglátó szoftver nagyban megkönnyítheti a kötelező adatszolgáltatás folyamatos lebonyolítását.

NTAK fő- és alkategóriák

A főkategóriák a következők:

  • Étel
  • Helyben készített alkoholmentes ital
  • Nem helyben készített alkoholmentes ital
  • Alkoholos ital
  • Egyéb

Ezekhez a főkategóriákhoz tartozó alkategóriák: Étel: reggeli; szendvics; előétel; leves; főétel; főétel körettel; köret, mártások; kóstolóétel, kóstolófalat; savanyúság/saláta; desszert, sütemény, édesség; péksütemény, pékárú; snack; ételcsomag; egyéb.

Helyben készített alkoholmentes ital: víz; limonádé / szörp / frissen facsart ital; alkoholmentes koktél, alkoholmentes kevert ital; italcsomag; tea/forrócsoki és egyéb tejalapú italok; kávé; italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból).

Nem helyben készített alkoholmentes ital: víz; rostos üdítő; szénsavas üdítő; szénsavmentes üdítő; italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból).

Alkoholos ital: koktél, kevert ital; likőr; párlat; sör; bor; pezsgő; italcsomag (alkoholos italokból).

Egyéb: egyéb; szervízdíj; borravaló; kiszállítási díj; környezetbarát csomagolás; műanyag csomagolás; kedvezmény; nem vendéglátás.