2023. 04. 27.
Olvasási idő: 3:33 perc
A jelenleg hatályos jogszabályok mintájára minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének (tulajdonos vagy bérlő) kötelező regisztrálnia vendéglátó üzletét az NTAK-ba (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ).
A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:
- étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
- büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
- cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
- italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
- zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás;
- gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
- rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
- mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.
Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az az üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján online pénztárgép használatára köteles. A rendelet alapján az 56.1 és 56.3 szerinti TEAOR tevékenységekben kötelező az online pénztárgép használata, kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtás kategóriába tartozó tevékenységek esetében.
Fentiek alapján az NTAK-adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:
- étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
- büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
- cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
- italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
- zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
- gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
- alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
Vendéglátós NTAK adatszolgáltatás
2023. július 1-jén indul a vendéglátó üzletek NTAK-adatszolgáltatása, ezt az időpontot érdemes figyelemmel kísérni.
Az NTAK rendszerébe történő regisztrációt követően, a megfelelő vendéglátó szoftver (NTAK adatküldésre alkalmas) által, elektronikus formában biztosítható a folyamatos adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.
A vendéglátó szoftver kétféle automatikus üzenettípust továbbít az NTAK-ba:
- eseményvezérelt adatküldés folyamán a rendelésösszesítők adatait
- napi zárással küldött adatok
Eseményvezérelt adatküldés
A rendelésösszesítő az adott rendelés lezárását követően, az egy vendég (vagy asztaltársaság) által fogyasztott és vásárolt tételek összessége.
Ezen rendelésösszesítőkről a vendéglátó szoftver ezeket a statisztikai adatokat (személyes adatokat természetesen egyáltalán nem közvetít) küldi be:
- Tárgynap
- Rendelés kezdete és vége
- NTAK fő- és alkategória
- Fizetési információk
- Rendelt tételek
- Megnevezés
- Bruttó ár
- Tételszám
- Mennyiség
- Mennyiségi egység
- ÁFA kategória
Bármilyen üzemzavar vagy üzemszünet esetén, amennyiben az adatszolgáltatás meghiúsul, azt az akadály megszűnését követő napon kell teljesíteni.
Napi zárással küldött adatok
Az NTAK regisztrációt követően a vendéglátó szoftver a napi lezárás után automatikusan beküldi a tárgynapra vonatkozó, a napi adatszolgáltatás körébe tartozó adatokat. Természetesen ebben az esetben sem személyes adatokat kér be a rendszer.
A napi adatszolgáltatás körébe tartozó adatok a következők:
- lezárandó tárgynap;
- tárgynap besorolása;
- nyitás és zárás dátuma és időpontja;
- borravaló összege.
Bármely üzemzavar vagy üzemszünet esetén, ugyancsak a probléma helyreállítását követő napon köteles a vendéglátóhely üzemeltetője teljesíteni az elmaradt adatszolgáltatást.
Amennyiben az adatszolgáltatási kötelezettségét a vendéglátóhely üzemeltetője nem teljesíti, komoly bírságokat kockáztathat ezzel. Ebben az esetben az NTAK üzemeltetője a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének hatósági ellenőrzését kezdeményezi a területi jegyzőnél.
A megfelelő vendéglátó szoftver nagyban megkönnyítheti a kötelező adatszolgáltatás folyamatos lebonyolítását.
NTAK fő- és alkategóriák
A főkategóriák a következők:
- Étel
- Helyben készített alkoholmentes ital
- Nem helyben készített alkoholmentes ital
- Alkoholos ital
- Egyéb
Ezekhez a főkategóriákhoz tartozó alkategóriák: Étel: reggeli; szendvics; előétel; leves; főétel; főétel körettel; köret, mártások; kóstolóétel, kóstolófalat; savanyúság/saláta; desszert, sütemény, édesség; péksütemény, pékárú; snack; ételcsomag; egyéb.
Helyben készített alkoholmentes ital: víz; limonádé / szörp / frissen facsart ital; alkoholmentes koktél, alkoholmentes kevert ital; italcsomag; tea/forrócsoki és egyéb tejalapú italok; kávé; italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból).
Nem helyben készített alkoholmentes ital: víz; rostos üdítő; szénsavas üdítő; szénsavmentes üdítő; italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból).
Alkoholos ital: koktél, kevert ital; likőr; párlat; sör; bor; pezsgő; italcsomag (alkoholos italokból).
Egyéb: egyéb; szervízdíj; borravaló; kiszállítási díj; környezetbarát csomagolás; műanyag csomagolás; kedvezmény; nem vendéglátás.