Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Kötelező NTAK rendszer - mivel jár ez?

Vendéglátó szoftver NTAK adatszolgáltatás

2023. 03. 21.

Olvasási idő: 1:56 perc

A szálláshelyek és 2021. november 1-től a vendéglátóhelyek is kötelesek regisztrálni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe. Az adatszolgáltatás azt a célt szolgálja, hogy mérhető legyen egy település vagy térség turisztikai teljesítménye, illetve emellett az ágazat gazdaságának fehérítése is indokolja ezt. Aki elmulasztja (ha rá is vonatkozik) NTAK regisztrációt és adatszolgáltatási kötelezettséget az akár egy komolyabb bírságot is kockáztathat ezzel.

Az NTAK rendszer használatának lépései

  • Regisztráció az NTAK rendszerbe
  • Vendéglátó szoftver kiválasztása
  • Vendéglátó szoftver összekapcsolása az NTAK rendszerrel
  • Üzemeltetési engedély megújítása

Regisztráció az NTAK rendszerbe

A kötelező regisztráció menetéről itt írunk részletesen. A regisztráció https://ntak.hu weboldalon és az ügyfélkapunk keresztül történik. Az adatok helyes kitöltésére érdemes külön figyelmet fordítani. Az NTAK regisztráció után mindenkinek kötelező megújítania a működési engedélyét.

Vendéglátó szoftver kiválasztása

A CMO-nál lehetőséged van több különböző csomag közül kiválasztani a vállalkozásod számára legmefelőbb megoldást. Így személyre szabott módon tehetsz eleget az NTAK rendszer kötelező használatának.

Ennek alapját az ingyenes ePénztárgép applikáció képezi, amit később akár tovább is bővíthetsz (szoftveresen és hardveresen is), igazodva a vállalkozásod aktuális igényeihez.

Vendéglátó szoftver összekapcsolása az NTAK rendszerrel

Ha egy egyszerűbb, könnyebben kezelhető megoldást választasz, akkor nem lesz nehéz dolgod. Ebben az esetben az NTAK rendszer által előre meghatározott kategóriákba rendelheted a kiállítani kívánt nyugta elemeit. Így nem kell külön cikkekkel és árazással foglalkoznod, amivel időt spórolhatsz és csökkentheted a hibalehetőségek számát is.

Abban az esetben, ha az általad kiállított nyugtákon szeretnéd, hogy saját, egyedi cikkek is szerepelhessenek, akkor a SMART kereskedelmi funkcióval kibővítheted a meglévő szolgáltatásodat. Itt az NTAK által meghatározott hivatalos kategóriák alá rendelheted saját cikkszámaidat, amiket a felhőben való tárolásnak köszönhetően bármikor módosíthatsz. Mivel a cikkszámok ebben az esetben is az NTAK által meghatározott kategóriákhoz vannak hozzárendelve, ebben az esetben sem kell tartanod az adatszolgáltatás esetleges pontatlanságától.

Az adatszolgáltatás menete

Ugyan az adatszolgáltatási kötelezettség az NTAK rendszerbe újonnan bekerülőket csak 2023. július 1-jétől terheli, de mindenképp célszerű minél előbb kiépíteni a rendszert, hogy biztosan ne érjen meglepetés.

Milyen adatokat gyűjt az NTAK rendszere?

Az NTAK adatbázisába minden esetben kizárólag statisztikai adatok kerülnek be (mint például a látogatók száma vagy a kihasználtság), semmilyen személyes információt nem tárol és nem is gyűjt a rendszer.

Kiknek van hozzáférése az adatokhoz?

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH): Ez az intézmény kizárólag a statisztikai jelentőségű adatokhoz fér hozzá. Az indoklás szerint az így összeállított előrejelzések alapján lehetőség van gyors és hatékony marketingbeavatkozások alkalmazására a stratégiai célok elérése érdekében. A KSH emellett egyéb kutatási és fejlesztési célokra szánt elemzéseket is készít a feldolgozott adatokból.
  • A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV): Az NTAK felé történő kötelező adatszolgáltatás segíti az adóügyi nyilvántartásokkal való összevetést is, ami segíti a szektor gazdaságának további fehérítését.
  • Az önkormányzatok: Mivel a területileg illetékes önkormányzatok kereskedelmi hatóságként is funkcionálnak, így jogukban áll ennek megfelelően ellenőrző tevékenységet folytatni.
  • Mindezek mellett a vendéglátóegységek üzemeltetői is hozzáférhetnek az NTAK rendszerbe kötelezően beszolgáltatott adatokhoz.