Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK adatszolgátatás ingyenes szoftverrel - Hogyan működik?

Ingyenes vendéglátó szoftver NTAK adatszolgáltatással

2023. 05. 24.

Olvasási idő: 3:52 perc

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (röviden: NTAK) való adatszolgáltatás 2023 július 1-től lesz kötelező a vendéglátóhelyek számára. Mivel a rendszer már előzetes jelleggel működik, ezért célszerű minél előbb elvégezni a regisztrációt és minden más szükséges technikai keretet ellenőrizni, hogy a jogszabály hatályba lépésekor biztos ne érjen meglepetés téged és vállalkozásodat.

Az NTAK rendszerbe való regisztráció menete

A regisztrációs határidőről és arról, hogy pontosan kiknek kötelező a regisztráció korábban már részletesen beszámoltunk. Ha esetleg elakadtál az NTAK rendszerbe való regisztráció során, ebben a cikkünkben lépésről lépésre végigvezetünk a folyamaton.

Az NTAK-nak való adatszolgáltatás menete ingyenes szoftver segítségével

Ahhoz, hogy a regisztrációt követően ténylegesen tudd teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettségedet, szükséged lesz egy NTAK kompatibilis programra. A CMO-nál – több különböző csomag mellett – lehetőséged van teljesen ingyenes NTAK szoftvert is választani, így költséghatékony módon tudod teljesíteni a válalkozásoddal szemben támasztott törvényi kötelezettségeket.

Az ingyenes NTAK szoftver alapját a CMO saját ePénztárgép applikációja képezi (ami természetesen szintén ingyenes), ennek a kiegészítő eleme az NTAK adatbázisba bekötött modul.

Az ingyenes szolgáltatás működése lényegében megegyezik a havidíjas konstrukciókéval és természetesen teljes mértékben NAV kompatibilis. A csomag részét képezi egy bankfüggetlen PAX A920 Pro bankkártya terminál, aminek segítségével a szokásos elektronikus fizetési megoldásokon kívül (chip kártyás, mágnescsíkos és érintésmentes) még SZÉP kártya elfogadásra is lesz lehetőséged. A POS terminálhoz akár közvetlenül – Bluetooth vagy WI-FI segítségével – kapcsolhatsz adóügyi nyomtatót is, ami kiváló választás lehet abban az esetben, ha a nyugtaadás nem mindig ugyanazon a helyen történik. Az NTAK rendszerével összekötött ingyenes szoftver statisztikai adatok alapján kialakított előre feltöltött cikktörzseket tartalmaz, így használata nem igényel előzetes beállításokat.

Az előre beállított kategóriák a következők:

  • Étel
  • Helyben készített alkoholmentes ital
  • Nem helyben készített alkoholmentes ital
  • Alkoholos ital
  • Egyéb

Ezekhez a főkategóriákhoz további alkategóriák is tartoznak: Étel: reggeli; szendvics; előétel; leves; főétel; főétel körettel; köret, mártások; kóstolóétel, kóstolófalat; savanyúság/saláta; desszert, sütemény, édesség; péksütemény, pékárú; snack; ételcsomag; egyéb.

Helyben készített alkoholmentes ital: víz; limonádé / szörp / frissen facsart ital; alkoholmentes koktél, alkoholmentes kevert ital; italcsomag; tea/forrócsoki és egyéb tejalapú italok; kávé; italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból).

Nem helyben készített alkoholmentes ital: víz; rostos üdítő; szénsavas üdítő; szénsavmentes üdítő; italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból).

Alkoholos ital: koktél, kevert ital; likőr; párlat; sör; bor; pezsgő; italcsomag (alkoholos italokból).

Egyéb: egyéb; szervízdíj; borravaló; kiszállítási díj; környezetbarát csomagolás; műanyag csomagolás; kedvezmény; nem vendéglátás.

Természetesen ezek a kategóriák, illetve kategóriák alá tartozó elemek a vállalkozásod igényei szerint módosíthatóak – az NTAK által meghatározott kereteken belül.

Az egyszerű kezelhetőségen felül már az ingyenes NTAK szoftverrel is módodban áll alapvető statisztikai adatok követésére, így még pontosabb képet kaphatsz vállalkozásod működéséről.

Mindezeken túl további nagy előnye az ingyenes NTAK szoftvernek, hogy előre vállalt hűségidő nélkül köthetted meg a szerződésed, ennek köszönhetően vállalkozásod nagy mértékben rugalmas maradhat a gyorsan változó gazdasági környezet közepette is.

Vannak az ingyenes NTAK szoftvernek korlátai?

Ha az általad üzemeltetett vendéglátóhely éppen bővülés előtt állna, akkor a rendszer alapját képező, moduláris ePénztárgép applikációnak hála nem kell tartanod attól, hogy nem fogsz hozzáférni a számodra fontos funkciókhoz.

A Smart kereskedelmi funkció segítségével a kategória alapú értékesítést bármikor leválthatod cikkelemes értékesítésre, hogy még nagyobb mértékben testre szabhasd az általad értékesített termékek listáját. Ezen kívül természetesen bármikor lehetőséged van akár több pénztárgépet is bekötni a már kialakított, működő rendszerbe, így a fizikai bővülés sem jelenthet problémát.

Ha nem vagy benne biztos, hogy az ingyenes NTAK szoftver a legmegfelelőbb vállalkozásod számára, ezen az oldalon összehasonlíthatod mindegyik NTAK kompatibilis csomag ajánlatunkat.