Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Online kassza - Mire figyeljünk a választáskor?

Mire figyeljünk online pénztárgép választáskor

2023. 03. 10.

Olvasási idő: 2:26 perc

A vállalkozásunkban és persze magánemberként is ajánlott tájékozódnunk a kiadásaink kapcsán (különösen a nagyobb összegek esetén), hogy a számunkra legmegfelelőbb döntést tudjuk meghozni. Ebben a blog bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy az online pénztárgépek esetében mire érdemes odafigyelnünk.

Megbízhatóság és strapabírás

Az egyik leglényegesebb szempont kétségtelenül a megbízhatóság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé folyamatos adatszolgáltatási kötelezettségünk áll fenn, erre hivatott az online pénztárgép. Ha valamilyen hiba folytán a kapcsolat megszakad, komoly problémáink is adódhatnak belőle, ami szélsőséges esetben akár egy nagyobb összegű bírság is lehet. Mindenképpen érdemes megbízható online kasszát választanunk, ha el akarjuk kerülni a későbbi problémákat. Az online pénztárgépek fajtái között több esetben nem csak funkcionalitásban találunk eltérést, hanem a strapabírásban is számottevő különbségek tapasztalhatunk. Bizonyos nagy forgalmú vállalkozásoknál, akár napi több ezer nyugtát kell kinyomtatni, egy korszerűtlen, rossz minőségű online pénztárgép esetén ez túl nagy terhelést jelenthet. Érdemes strapabíró, időtálló online kasszát választanunk, mely minden körülmények között megfelelő működést tud biztosítani a vállalkozásunk számára.

A CMO kínálatában CashBox és a Fiscat pénztárgép termékcsalád található meg, melyek már a piacon bizonyítottak megbízhatóságukkal és strapabíróságukkal.

Mennyibe kerül?

Megkerülhetetlen szempont az online pénztárgép választás során a készülékek és szolgáltatások ára. A készülékek árában is találhatunk eltéréseket, de előfordulhat, hogy egy jobb minőségű online kassza választása megéri a plusz befektetést. Minden vállalkozásnál (különösképpen az induló vállalkozások esetében) a kezdeti kiadások mértéke döntő tényező lehet, hiszen egy új online pénztárgép akár százezer forintos tételt jelenthet. Lehetőségünk van használt pénztárgépet vásárolni, mely jó választás lehet, ha kisebb keretünk van erre a megkerülhetetlen költségre. A kezdeti kiadások csökkentésére megoldást jelenthet az online pénztárgép bérlés is. A CMO pénztárgépei a piacon egyedülálló módon bérelhetőek. Ez azt jelenti, hogy nem kell egyszerre egy 6 számjegyű összeget kifizetned érte, hanem előre tervezhető, havidíjas konstrukcióban juthatsz hozzá az új pénztárgépedhez.

Hogyan használnánk?

Manapság a legkülönbözőbb igényekkel is, mindenki megtalálhatja a vállalkozása számára legalkalmasabb készüléket. A hagyományos asztali pénztárgép, elsősorban a fix telephellyel rendelkező vállalkozásoknak ajánlott. De már lehetőségünk van hordozható online pénztárgépet választani, ha változó telephelyen vagy mozgó boltban szeretnénk nyugtaadási kötelezettségünket pénztárgéppel teljesíteni. Ezen kasszák akár gépkocsiban is üzemeltethetőek, kompakt méretűek és viszonylag kis súlyúak. Bizonyos esetekben megfelelő lehet a softPOS, mellyel egy applikáció segítségével, már meglévő okostelefonunkból alakíthatunk ki érintéses bankkártyás fizetésre alkalmas terminált. Gondoljuk végig és válasszuk a vállalkozásunk működtetéséhez leginkább alkalmas eszközt.

Amellett, hogy az online pénztárgépünknek meg kell felelnie minden jogszabályi előírásnak, más (elsőre talán lényegtelennek tűnő) kényelmi funkciók is fontosak lehetnek. Ezek megléte vagy hiánya erősen kihat a munka gyorsaságára és gördülékenységére. Erre remek példa a minden helyzetben jól látható, nagy méretű, háttérvilágítással rendelkező kijelző vagy a könnyű, gyors papírtekercs csere.

Ha az üzletünk működtetéséhez használunk bármilyen vállalatirányítási szoftvert érdemes utánajárni, hogy az milyen típusú pénztárgépekkel kompatibilis. Az online pénztárgép beszerzése és beüzemelése egy nagyon körülményes feladat is lehet, ezért érdemes tájékozódnunk a lehetőségeinkről a döntésünk meghozatala előtt. Vannak meghatározó szempontok melyeket érdemes figyelembe venni, ezek természetesen vállalkozásonként eltérőek lehetnek, de ma már mindenki megtalálhatja a saját igényeinek legmegfelelőbb konstrukciót.