Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Online számlázó bejelentése - hogyan álljak neki?

Online számlázó program bejelentése a NAV-hoz

2023. 05. 05.

Olvasási idő: 2:42 perc

Ha nem akarunk papír alapú számlatömbökkel és nehézkes adminisztrációval bajlódni, vagy ügyfeleink szeretnék számláikat elektronikus úton is hivatalosan kézhez kapni, akkor mindenképpen egy online számlázó programra lesz szükségünk. Ha ezt a módot választjuk, akkor ezt minden esetben be kell jelentenünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Alábbi cikkünkben lépésről lépésre végigjárjuk a bejelentés folyamatát.

##Mikor kell bejelenteni új online számlázó programunkat? A használatbavétel kezdetetől számítva 30 nap áll rendelkezésünkre a az új online számlázó program NAV felé történő bejelentéséhez. Az igénybevétel befejezésétől számítva ugyanúgy 30 napos határidő vonatkozik a használat megszüntetésének bejelentésére is.

JAVA keretrendszer

Ha nincs a számítógépünkre feltelepítve (vagy nem tudjuk, hogy fel van-e telepítve) a JAVA keretrendszer, akkor első lépésként töltsük le és telepítsük fel, mivel erre mindenképpen szükség lesz az ÁNYK program használatához.

ÁNYK program

Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program segítségével több hivatalos iratot is be tudunk nyújtani a NAV felé, így ez a későbbiekben is hasznos eszköz lehet vállalkozásunk, cégünk irányításához. A programot a NAV honlapjáról tölthetjük le, majd a telepítés után az online számlázó program bejelentéséhez szükséges “SZAMLAZO” elnevezésű nyomtatványt többféleképpen is hozzáadhatjuk a kitöltési felülethez.

A nyomtatvány szintén elérhető a NAV oldaláról, és itt egy segédletet is találhatunk a kitöltéshez.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy melyik verziót kell letöltenünk, akkor az ÁNYK program “Szervíz” menüjében található “Frissítések” menüpont alatt előhívható nyomtatvány listából ki is kereshetjük, és néhány kattintással hozzáadhatjuk az űrlapot saját kitöltési felületünkhöz.

A “SZAMLAZO” nyomtatvány kitöltése

A “SZAMLAZO” nyomtatvány főlapján található blokkokban meg kell adnunk a szükséges adatokat. Az űrlap “SZAMLAZO-01” oldalán kell nyilatkozunk a használatbavételről (“A” blokk) vagy a használatból történő kivonásról (“B” blokk). Abban az esetben, ha korábbi számlázóprogramunkat éppen újra cseréljük, akkor mindkét blokkot ki kell töltenünk, a régi és az új számlázóprogram adatait a megfelelő helyekre beírva. A kitöltés befejeztével nincs más dolgunk hátra, mint beküldeni a kész nyomtatványt. Ezt az ügyfélkapu hozzáférésünk segítségével, a “Kapcsolat az Ügyfélkapuval” menüben található “Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre” funkcióval tudjuk elkezdeni. Ezt követően az ugyanitt található “Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” gombra kattintva nyújthatjuk be a NAV-nak online számlázó programunk bejelentését.

##Ha elakadunk, kérjük egy könyvelő segítségét A NAV és az ÁNYK folyamatai között nem mindig egyszerű kiigazodni, ezért ha van könyvelőnk, akkor lehet, hogy jobban járunk, ha a kezdetektől fogva rábízzuk online számlázó programunk bejelentését. Ha nem vesszük rendszeresen igénybe könyvelő segítségét vállalkozásunk, cégünk üzemeltetéséhez, ebben az esetben érdemes lehet kivételt tenni, mivel egy viszonylag bonyolult folyamatról van szó.

Milyen online számlázó programot használjunk?

Érdemes olyan software-t választani, ami biztosan ki tudja szolgáltni vállalkozásunk minden igényét a későbbiekben is. Így sok olyan kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, amik az online számlázóprogram lecserélésekor merülhetnek fel.

A CMO online számlázó programja egy olyan magas szinten integrált szolgáltatáscsomagot kínál, aminek köszönhetően vállalati pénzügyeidet egy helyről tarthatod kézben.

A papír alapú számlaadást akár teljes egészében helyettesítheted egy egyszerű, könnyen kezelhető mobilapplikációval, de ha mégis szükséged lenne a hagyományos papír alapú számlára, egy kicsi és könnyű blokknyomtató segítségével ez is minden gond nélkül megoldható.

Az online számlázó programot össze is kötheted a CMO által biztosított elektronikus fizetési megoldások bármelyikével, így akár csak egy egyszerű QR kódos fizetési megoldásra van szükséged, akár egy teljes értékű softPOS terminállá változtatnád okostelefonodat, a számlázással biztosan nem lesz gondod.

Mindezek mellett arra is van mód, hogy online pénztárgéped forgalmát is nyomonkövethesd az applikációban, így tényleg minden pénzügyeiddel kapcsolatos adatot egy felületen tudsz kezelni. A biztonságról és a rugalmasságról a szolgáltatás felhő alapú háttere gondoskodik, ami biztosítja, hogy bárhol és bármikor használhasd a CMO online számlázó programját, helytől és időtől függetlenül.