Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Változás a SZÉP-kártya felhasználásában - friss információk

SZÉP-kártya felhasználása

2022. 01. 11.

Olvasási idő: 1:36 perc

A kormány bejelentése alapján: 2022 februárjától május 31-ig a SZÉP-kártyák bármely alszámlájára érkező összeg felhasználható lesz hideg élelmiszer vásárlásra is. Tehát a szálláshely, vendéglátás és szabadidő alzsebekről fizethető innentől például a családi nagybevásárlás a boltban.

Most kell lépni?

Az élelmiszert (is) áruló kis- és középvállalkozóknak pedig itt a nagy lehetőség, hogy vállalkozásukat fejlesztve SZÉP-kártyás elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítsanak vásárlóiknak, innovatívan nyitva ezzel az utalványt használók felé!

Mi áll a rendelkezésben?

A rendelet a vendéglátás alszámláról történő hideg élelmiszer vásárlást teszi lehetővé, de mivel egy korábbi rendelet engedi a vendéglátás, szabadidő és szálláshely zsebek közötti szabad átjárást - a veszélyhelyzet idejére -, így könnyedén a vendéglátás zsebbe mozgatható a másik alszámlákra érkező összeg is, így máris alkalmassá válik élelmiszer vásárlásra is.

Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy a korábbi célnak megfelelően használja fel a SZÉP-kártya tulajdonos a keretét. Azt is fontos tudni, hogy február 1-től a már kártyán lévő összeg is fordítható ily módon bevásárlásra. A vendéglátás alszámlára évente 150 ezer forint utalható maximálisan, de ez nem jelent összegszerű korlátozást a felhasználást tekintve, tehát az alszámlákon lévő és az újonnan beérkező összeget is fel lehet használni hideg élelmiszer vásárlásra a megjelölt időszakban.

Jó tudni!

A Széchényi Pihenőkártya egyes alszámláira utalható keretösszegek - az általános szabályok alapján:

Szálláshely: legfeljebb évi 225 ezer forint,

Vendéglátás: legfeljebb évi 150 ezer forint,

Szabadidő: legfeljebb évi 75 ezer forint.

Mit jelent ez a vállalkozások számára?

Kárvallottak? A vendéglátósok és szállásadók nem fogadták elsöprő örömmel a rendelkezést, hiszen jelentős bevételük származott a SZÉP-kártya használoktól, a pandémia okán lezárásokkal sújtott, most talpraálló szektor 2022-ben biztosan számíthat némi visszaesésre a Pihenőkártya adta bevételből.