Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Magyar vonalkód kisokos: Minden, amit vállalkozóként tudnod érdemes

Minden amit a magyar vonalkód szabványról tudni érdemes

2024. 04. 12.

Olvasási idő: 2:43 perc

Vonalkódok ma már szinte minden terméken megtalálhatók, és a vállalkozók számára elengedhetetlen eszközök a termékek azonosításában és nyomonkövetésében. A hagyományos vonalas vonalkódok mellett azonban egyre elterjedtebb a QR-kódok használata is, ami például magával hozta a QR-kódos fizetés kialakulását. Lássuk mit takar egy 1D vagy 2D vonalkód, illetve hogyan és mire használhatjuk őket.

A magyar vonalkód kialakulása és használata napjainkban

Az európai szabvány szerint használt EAN vonalkódrendszer 13 karakterből áll, ez az eredeti 12 számjegyű UPC kód kibővítése. Ezeket a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek jelölésére és későbbi azonosítására alkalmazzák Európában, hiszen első három számjegye a származási országról ad információt, míg a többi számjegy a gyártóval kapcsolatos információkat hordozza, mint a cégprefix vagy az árureferencia szám. Ahhoz, hogy vonalkódot helyezhess el termékeiden, először mindenképpen regisztrálni kell a GS1 oldalán, hiszen innen lehet megigényelni azt.

A magyar vonalkód tekintetében érdemes tudni, hogy az első három számjegye (ami ugye az országot kódolja) 599-cel kezdődik, ami röviden és tömören annyit takar, hogy az adott terméket hazánkban készítették. Sok esetben a hazánkba kerülő import termékek is megkaphatják ezt a kódolást, ha például a csomagolási vagy palackozási országa Magyarország.

Mivel rengeteg típusú vonalkód létezik, érdemes utánaolvasni melyek azok, amelyek megfelelnek a GS1 szabványnak, hiszen több, mint valószínű, hogy ezeket a fekete-fehér jelöléseket nem csak te, hanem partnereid is használni fogják. Éppen ezért különböző megoldások bizonyulnak jónak például a kiskereskedelmi szektorban, a logisztikában és raktározásban vagy éppen az egészségügyben.

Nyomonkövetés a kereskedelemben: 1D vagy 2D vonalkód az ideálisabb?

A lineáris kódok bevezetése a kis- és nagykereskedelembe valamikor a 60-as években indult útjára, azóta nemhogy népszerűvé vált, hanem sokkal inkább nélkülözhetetlen eleme lett az efféle szolgáltatásnyújtásnak. Az EU-s és magyar vonalkód nem csupán a pénztáron történő egyszerűbb és gyorsabb értékesítést teszik lehetővé, hanem magas színvonalú ügyfélkiszolgálásban és a vállalkozás fejlesztésében is nagy szerepet játszanak.

Gondoljunk csak az akciók egyszerűbb lebonyolítására, a kuponok egy mozdulattal való lecsippantására, a hűségkártyák könnyebb kezelésére, az online értékesítésre vagy éppen az időnként előforduló termékvisszahívások gyors megoldhatóságára. Mindehhez hosszú évtizedeken keresztül a 13 számjegyű EAN kód volt használatos, vagy ennek a rövidített 8 karakteres változata, azonban az utóbbi években tagadhatatlanul népszerűvé vált a 2D vonalkód alkalmazása is.

2D vonalkód lehet a már jól ismert QR-kód, a DataMatrix vagy a Databar, amelyek a hagyományos vonalas struktúrák helyett apró fekete-fehér négyzetek egyedi elhelyezésén alapszanak. Ezek sokszor helytakarékosabbak, mégis végtelen információ elhelyezhető bennük, mint a tételszám, származási hely, lejárati dátum, GTIN termékazonosító szám, illetve széleskörű nyomonkövetési információk is belekerülhetnek. Biztosan találkoztál már hasonló megoldással, ahol egy egyszerű QR-kód beolvasásával máris egy nyereményjáték promóciójának oldalán landoltál vagy az adott termék weboldalának linkjét hozta be a QR-kód felismerő.

Szabványos 2D vonalkód leolvasására alkalmas eszközök

Helytakarékos és informatív 2D vonalkód használatához gyors és megbízható vonalkódleolvasó dukál, ami asztali pénztárgép esetében még jobb, ha kompakt méretű és könnyen elfér a pulton.

  • CashBox Base pénztárgép asztali kivitelének választásával egy strapabíró és könnyen kezelhető gépet kapsz, amelyet kötöttségek nélkül használhatsz, illetve megfelel a NAV általi előírásoknak. Ha fix telephellyel rendelkezel, akkor megbízható társad lesz, hiszen nagy teherbírása mellett sokoldalúan felhasználható. Gond nélkül tudod csatlakoztatni felhő alapú rendszeredhez, WiFi-hez vagy UTP hálózathoz, illetve hozzáköthetsz bankkártya terminált vagy számítógépet, és a mérleg kezelésében is segítségedre lesz. Gyors termo nyomtatója 22 sort produkál másodpercenként, illetve egy gyors pattintásos papírszalag cserét bármikor megejthetsz.
  • Fiscat iPalm pénztárgépünket kifejezetten mobilis szolgáltatásnyújtáshoz ajánljuk, hiszen kis kompakt eszköz révén mozgóboltok és változó telephelyek kiváló megoldása lehet. Válaszd ezt a kötöttségek nélküli hordozható pénztárgépet, ha fontos a helytakarékosság (például taxisoknak), hiszen ez a gép GPS modullal szerelt, így nem lesz problémád az adminisztráció terén. Nagyobb akkumulátorcsomagja révén több nyugtát képes kiadni, illetve vonalkódolvasóval, fizető terminállal, mérleggel, PC-vel és kassza 12V-vel csatlakoztatható.

Logisztika digitalizálása 2D vonalkód által

A logisztika és raktározás egy folyamatosan fejlődő, gyorsuló és innovációkat nem nélkülöző iparág, amelyben a gyors információcsere nélkülözhetetlen aspektus. Az időpontok hatékony betartásához és a megbízható szolgáltatásnyújtáshoz percre pontosan szükséges tudni, hogy az adott csomag vagy áru merre tart éppen, honnan és mikor érkezik, valamint mikor ér célba. A jobb teljesítmény elérése és a költségcsökkentés szintén nem elhanyagolható tényező, sőt sok esetben inkább elvárás, így érthető miért terjedt el futótűzszerűen a 2D vonalkód rendszerek használata.

A magyar vonalkód linearitásán túlmutató kis négyzetekbe foglalt jelölések rendkívül sokféle információt képesek magukban hordozni, olvasási technológiájuk is rendkívül sokat fejlődött, hiszen már egyszerűen telefonnal is tudjuk szkennelni a legtöbbjüket. Túlmutatnak a nyelvi különbségek okozta nehézségeken, így a hosszú ellátási láncok okozta akadályok kiküszöbölésében is segítséget nyújthatnak az egységes szabványok.

A legkisebb vendéglátóipari egységtől kezdve a legnagyobb éttermekig és szállodákig, mindegyik rendelkezik valamilyen mértékű raktárkészlettel, amelynek optimalizálatlan kezelése értékes időt vehet el, amelyet a vállalkozás fejlődésére is fordíthatnánk. Ehhez rendszerben irányított raktárkezelésre van szükség, vagyis szorosabb együttműködésre a kereskedelmi partnerekkel, és megbízható 1D vagy 2D vonalkód rendszerre. Így a raktározáson és tároláson túl kiegészítő szolgáltatásokra is szert tehetünk, például az egy helyről érkező áru összecsomagolására, amelyet egy időben szállítanak.

Kreatív megoldások a 2D vonalkód készítés terén

Sokszor mondják, hogy a kreativitásnak csak a képzelet szab határt, így marketingesek, grafikusok és kreatív szakemberek kihasználhatják a 2D vonalkód adta lehetőségeket, és valami egyedi, márkára jellemző apróságot rejthetnek el benne. Míg a magyar vonalkód ténylegesen csak vonalakból áll, nem igazán lehet sok kreativitást beleszőni, addig a 2D vonalkód megalkotásánál szabadjára engedhetjük a képzeletünket.

Egyedi 2D vonalkód által növelhető a fogyasztói elkötelezettség adott márkák iránt, ugyanis könnyedén segít hozzáférni a brand hiteles információihoz, miközben tökéletes lehetőséget nyit a promóciók népszerűsítésére is. Amellett, hogy ezzel egyszerűen megfelelhetünk a jogszabályoknak, marketing célokra is felhasználhatjuk a csomagolás részeként, ami hozzájárul a magasabb szintű fogyasztói élményhez.

Gondoljunk csak a nagy élelmiszer üzletláncok logóval ellátott QR-kódjának kivitelezésére, egyes éttermek QR-kód alapú étlapjára, vagy éppen a 2022-es Super Bowl 7 millió dolláros reklámjára, amelyben mindössze egy QR-kód lebegett a képernyőn.

Lehet, hogy az adatigény növekszik a technológiai fejlesztések során, azonban úgy tűnik, hogy egy 2D vonalkód rejt magában annyi potenciált, hogy ezeket az igényeket könnyen beleszuszakolhassuk egy ilyen négyzetes fekete-fehér kódba. A kódok fejlesztése pedig automatikusan magával hozza az ezeket a másodperc tört része alatt felismerő technológiákat, amelyekkel lépést tartva szolgálhatjuk ki a kereskedelem résztvevőit, ahogyan mi is tesszük a CMO-nál.