Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Az E-nyugta bevezetése - Mire érdemes figyelned vállalkozóként?

e-Nyugta és ePénztárgép bevezetése

2024. 04. 29.

Olvasási idő: 2:41 perc

Tesztidőszakot indít a NAV 2024. júliusával kezdődően egészen 2028-ig, ezalatt az időszak alatt egyszerre működik majd párhuzamosan a papíralapú nyugta és az e-nyugta intézménye, amelyhez a vásárló részéről lesz szükség egy okostelefonra telepített applikációra. Az e nyugta bevezetése fokozatosan történik majd, amire nem árt a vállalkozóknak és a szolgáltatóknak is időben felkészülni, hogy a későbbiekben gördülékenyen menjen a jogszabályoknak való megfelelés.

E-nyugta 2024: mi változik?

Idén már lehetőség lesz arra, hogy a vevők papír alapú nyugta helyett annak digitális verzióját kérjék a vásárlások során, amihez szükség lesz egy telefonos alkalmazásra. Ez az app tulajdonképpen egy személyes QR kód, amelyet a pénztárnál beolvasva automatikusan küldi a nyugtát a rendszer, ehhez nincs szükség külön regisztrációra. Az alap applikáció mellett tervben van több kiegészítő app fejlesztése is.

Lényeges részlet, hogy alapvetően a nyugták lesznek elektronikusan hitelesítve, nem pedig a papíralapú nyugtákat digitalizálják, de a tesztidőszak során a vásárló még kérheti a papír formátumú nyugtakiállítást. Az alkalmazás működése viszonylag egyszerű, ahogyan fentebb is említettük, nincs szükség regisztrációra az e nyugta bevezetése során, csupán az app letöltésére és a QR kód bemutatására a pénztárnál. Leolvasást követően a nyugta a NAV Nyugtatárba kerül, ahonnan igény esetén letölthetőek lesznek.

Fontos különbség az adatok tekintetében, hogy míg a NAV nem látja a vásárlók adatait, addig a kereskedő igen, viszont ez utóbbihoz a vásárló beleegyezése szükséges. A nyugta mellé más dokumentumok is csatolhatók szükség esetén, illetve a rendszerrel kompatibilis új pénztárgépek beszerzésének dátuma 2028 közepére tehető.

Előnyök és hátrányok az e nyugta bevezetése során

Az új rendszer kifejlesztése és bevezetése alapvetően értékes célok megvalósítása érdekében indult, azonban azt feltételezi, hogy mindenki rendelkezik okostelefonnal és/vagy megfelelő felhasználói ismeretekkel. Emellett az applikációhasználat internetkapcsolatot is igényel, ami kisebb vállalkozások esetében nem megvalósított, így a vásárlók és vállalkozók részéről is felvet néhány aggályt.

Az adatgyűjtés kivitelezését pedig úgy kell kivitelezni, hogy GDPR kompatibilis legyen, tehát a vevő azonosítatlanságát biztosítani kell. A vásárlási szokások anonim monitorozása azonban értékes összképet adhat a vállalkozások számára, amelyek a későbbiekben felhasználhatók a fejlesztések érdekében.

Adózás és könyvelés szempontjából valószínűleg nem jelent majd többletmunkát, illetve megadja a lehetőségét annak is, hogy például törzsvásárlói kártyával kerüljön összevonásra. Előzetes számítások szerint, amennyiben sikeres lesz az e-nyugta 2024 után, úgy a tesztidőszak feléig a lakosság közel fele is sikeresen átállhat az új rendszer használatára.

Rövidtávon lehet, hogy jár majd némi kellemetlenséggel az átállás, hosszú távon azonban költségmegtérülést jelenthet az e nyugta bevezetése. Ennek oka egyrészt, hogy új pénztárgépek beszerzésére lehet szükség (van, aki már most is ePénztárgépet alkalmaz a mindennapok során), viszont egyre inkább háttérbe szorul majd a blokknyomtatók használata, így a papírszükséglet is csökken. 2028-ig persze a vásárló még kérhet papír alapú nyugtát, így az online pénztárgépeket is fent kell addig tartani.

Milyen pénztárgépekkel lesz kompatibilis az e-nyugta 2024 júliusától?

Jelenleg még nem köztudott, hogy mely adózók esetében milyen tevékenységi körök számára lesz kötelező a váltás, illetve az átállás lehetőségeinek részleteire sem derült még fény, de egy biztos: az e nyugta bevezetése során ePénztárgép használata válik majd kötelezővé. Ehhez több alternatíva közül is lehet választani, de mindegyik esetben külön engedélyeztetés szükséges:

  • Applikáció: erre alkalmas eszközön helyileg futó szoftver alkalmazása, például telefonon, tableten vagy számítógépen.
  • Felhő alapú szolgáltatás: nevéből adódóan felhőben futó szoftver, amelynek működtetéséhez biztosítani kell internetkapcsolatot, kezelése történhet mobileszközről.
  • Hardver alapú szolgáltatás: online pénztárgépen alapuló megoldás, ennek frissítésével plusz adóügyi nyomtató egységgel kiegészítve használható.

Pillanatnyilag úgy fest az e-nyugta 2024 közepétől kezdődő ütemterve, hogy év elejétől már engedélyezhető az ePénztárgép használata, azonban új online pénztárgép engedélyezésére az év második felétől már nem lesz lehetőség. Várhatóan ekkor már megkezdődik az általános nyugtaadat-szolgáltatási kötelezettség, méghozzá a korábban is említett hibrid rendszerben. Egy évre rá, vagyis 2025 júliusától már nem fogják engedélyezni új online pénztárgép üzembe helyezését, majd előreláthatólag 2028 közepétől már nem lesznek üzemeltethetők.

Csomagajánlatok, ha ePénztárgépre váltanál

Az ePénztárgép már nem újkeletű dolog, a változással lépést tartó vállalkozások esetében egyre több esetben részesítik előnyben, hiszen rugalmas konstrukciókkal nyújt megoldást a kötelező NTAK szolgáltatás egyszerű működtetésére. Nincs ez másként az e nyugta bevezetése során sem, hiszen a rendszert igazából úgy alakíthatod, ahogyan vállalkozásodnak legjobban megfelel, akár szoftveresen akár hardveres alapon.

Az NTAK POS Free ingyenes NTAK adatszolgáltatása mellett kategória alapú értékesítéssel tesszük egyszerűbbé az eladásokat, melynek támogatására a PAX A920 Pro bankkártya terminál bankfüggetlenül üzemel és SZÉP kártya elfogadására is alkalmas. Vedd igénybe hűségidő nélkül, havidíjmentesen akár az e nyugta bevezetése alkalmával is, számlanyomtatás a terminálon történik, illetve szükség esetén kiegészítheted SMART kereskedelmi rendszerünkkel a cikkalapú értékesítés érdekében.

Az NTAK POS Bee konstrukcióval szintén 100%-ig megfelelhetsz NTAK adatszolgáltatási kötelezettségednek, azonban a PAX A920 bankkártya mellett egy CashBox PosPrint Mini adóügyi nyomtatót is tartalmaz a havidíjas csomag. A hordozható mini nyugtanyomtatóval egyszerűen, gyorsan és mobilisan adhatsz papír alapú nyugtát, illetve a terminál előre feltöltött cikktörzset tartalmaz a SMART funkciónak köszönhetően.

NTAK Bee csomagunk tartalma egy kedvezményes árú asztali pénztárgép, egy CashBox PosPrint Mini adóügyi nyomtató, a könnyedén kezelhető NTAK adatszolgáltatás biztosítása, valamint az eladásokat segítő előre feltöltött cikktörzs.

Az ePOS Bee esetében kétféle lehetőséged is van attól függően, hogy mi számodra az ideálisabb: megvásárolhatod a csomagban lévő iMin D2-402 Android POS tabletet, vagy az ePOS Bee Rent havidíjas csomagot választod ugyanezekkel a feltételekkel. A tablet SMART kereskedelmi funkcióval felruházva kerül hozzád, emellett az ePénztárgép szoftver használatára is jogosult leszel, valamint a konstrukció tartalmaz egy adóügyi nyomtatót is a papír alapú nyugtaadáshoz. Az eszközök mellett két applikációt is kiemelnénk, amelyek személyre szabható beállításaival könnyebbé tehető az eladás, a készletellenőrzés vagy éppen a leltározás:

Az ePénztárgép applikáció lehetőséget ad az NTAK adatszolgáltatási kötelezettség maradéktalan teljesítésében, ami nem mellesleg a meglévő vagy új eszközeid felokosítására szolgál. Ingyenes szoftver, amelyben statisztikákat is találsz az adatok átláthatóbbá tétele érdekében. Telepítéséhez Android 9 vagy annál nagyobb verziószámú okostelefon vagy tablet szükséges.

A SMART kereskedelmi funkció lesz az az alkalmazás, ami lehetővé teszi a cikkalapú értékesítést, amit használhatsz önállóan vagy NTAK adatszolgáltatással egybekötve. Kérd hűségidő nélkül, vigyél fel korlátlan cikkszámot, szélesítsd ki a statisztikai összesítések tárházát egy alkalmazáson belül, vagy kövesd nyomon a leltár változását valós időben!

Az e-nyugta 2024 júliusával való bevezetésével még biztosan rengeteg jogszabály változtatás és feltétel lesz eszközölve, azonban az előzetes ismeretek alapján már érdemes követni a témát. A szükséges eszközök, hardverek és szoftverek tekintetében pedig bátran kérdezz minket a nap 24 órájában, igyekszünk mihamarabb válaszolni!