Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

Érintőképernyős pénztárgépek: Erre a 3 dologra figyelj!

Kereskedelmi POS rendszerek előnyei

2024. 03. 25.

Olvasási idő: 3:22 perc

Talán még nem annyira elterjedt az érintőképernyős pénztárgép alkalmazása a vendéglátásban, azonban szerencsére a felhasználók száma növekő tendenciát mutat. Az Android rendszeren alapuló gépen használatának elsajátítása egyszerű, rengeteg kiegészítő funkció telepíthető rá, és a hagyományos pénztárgépekhez képest kevesebb helyet foglalnak. Cikkünkben bemutatjuk melyek azok a dolgok, amelyekre érdemes odafigyelned, ha érintőképernyős eszközt választasz.

1. Legyen NAV kompatibilis és feleljen meg az NTAK kötelezettségeknek

Hatalmas segítség, ha már eleve olyan eszközzel kezdesz, ami kellően ’okos’, és nemcsak hogy megfelel a törvényi kötelezettségeknek, de segít is azok leegyszerűsítésében. Szolgáltatóként megkerülhetetlen az online fizetés biztosítása, ezt pedig többféleképpen is megteheted, egy a lényeg: hogy gyorsan és problémamentesen működjön.

Egy modern érintőképernyős pénztárgép már beépített NAV adóügyi egységgel is rendelkezik, így egyszerűen felelhetsz meg az adóhatósági kötelezettségednek plusz munka nélkül. Ezekkel a funkciókkal a NAV könnyen hozzáférhet a korábbi tranzakciókhoz és ellenőrizheti a tárolt adatokat. A rendszer automatikus adattovábbításával nem csak felesleges papírmunkát, hanem rengeteg időt is megspórolhatsz, és nem kell duplán dolgoznod az adminisztrációval.

A POS terminál lényege, hogy érintésmentes fizetést biztosítson a vevő számára, amelyet egyre inkább előnyben részesítenek a készpénzes fizetéssel szemben. A széleskörű bankkártyaelfogadás szintén lényeges szempont, hiszen például a külföldről érkező vendégek is egyre szívesebben fizetnek saját bankkártyájukkal helyi valutaváltás helyett. Emellett a SZÉP kártya és Egészségpénztár kártya használata is megugrott az utóbbi években, így plusz pontot jelenthet az adott vendéglátóhely számára, ha ezeket is képes elfogadni a rendszerük.

Az NTAK adatszolgáltatási kötelezettséget sem szabad elfelejteni, hiszen 2024. január elsejétől már minden vendéglátó egységnek kötelező adatot szolgáltatnia, amelyeknek az előző éves nettó árbevétele meghaladta a 12 millió forintot, illetve már van egy teljes lezárt éve. Ezeknek a vendéglátó üzleteknek egyaránt biztosítania kell a napi zárás és az eseményvezérelt adatcsomag továbbítását az NTAK felé. Az eszközeiden el kell, hogy fusson ez a rendszer, s mi több, megbízhatóan kell, hogy működjön az adattovábbítás, így javasoljuk hogy olyan érintőképernyős pénztárgép mellett dönts, ami egyszerre NAV és NTAK kompatibilis.

2. Biztosítson egyszerű kezelhetőséget és legyen strapabíró

Mint minden műszaki eszköz esetén, lényeges hogy a kezelőfelület gyorsan és egyszerűen tanulható legyen, így az érintőképernyős pénztárgép esetén is fontos a könnyen használhatóság, hiszen valószínűleg nem egy ember fog vele dolgozni.

A helytakarékosság mindenképpen előnyt jelent még a nagyobb vendéglátóhelyeken is, pláne ha több pénztárgépre is szükség van, aminél jó, ha nem foglalják el az egész pultot. iMin POS érintőképernyős pénztárgép modelljeink egytől egyig kompakt kialakításúak, minimalista kialakításukkal tökéletesen passzolnak minden stílushoz. A helytakarékosság ellenére tudásuk elképesztően nagy, Android 11 rendszeréhez pedig előszeretettel ajánljuk a CMO ingyenes ePénztárgép applikációját. Az alkalmazást néhány kattintással letöltheted az áruházból, de ha szeretnéd, akkor a saját szoftveredet is használhatod.

Az iMin POS terminálok alapját erős alumíniumötvözet váz biztosítja, ami könnyű súlyt és cserébe stabil támasztékot biztosít. Kiváló teljesítményüket nyolcmagos processzor támogatja, valamint 2 Gb RAM és 16 Gb háttértár futtatja az Android 11 rendszert. A pénztárgép egyaránt tartalmaz USB és soros portokat is a külső csatlakoztatás érdekében, az internethez való csatlakozást WiFi-n vagy LAN kábelen keresztül lehet megoldani. Vezeték nélküli készülékcsatlakoztatásra Bluetooth-on keresztül van lehetőség.

A CMO által forgalmazott érintőképernyős pénztárgép fajták alapját tehát ugyanazok a minőségi paraméterek képezik, a különbséget a képernyő mérete és dőlésszöge adja. Az iMin D2-402 POS pénztárgép kijelzője 10,1”, míg az iMin D3-504 Android POS terminál már 15,6” kijelzővel rendelkezik, viszont mindkettő esetében biztosított a 105 fokos dőlésszög, így kényelmesen használható ülve és állva is.

Az iMin SWAN 1 POS már egy következő szintet képvisel, ugyanis 15,6”-os kijelzője 170 fokban dönthető, illetve szükség esetén 10,1”-es, beépített NFC-vel rendelkező vevőkijelző is csatlakoztatható a pénztágéphez. Ehhez képest az iMin D3-505 Android POS terminál már alapból fel van szerelve ezzel a két kijelzővel, dönthetősége 105 fok, ami tökéletesen elegendőnek szokott bizonyulni.

3. Bővíthető, variálható rendszerrel rendelkezzen

Már láthattad az előzőkben, hogy mennyit számít, ha már csak fizikálisan is bővíthető vagy extra működéssel ellátható a meglévő pénztárgéped. A NAV és NTAK kompatibilis rendszer alapnak kell, hogy számítson (legális működés szempontjából), legalábbis nagy segítséget jelent, ha nem kell duplán dolgoznod az adattovábbítás miatt. Viszont nem szabad megfeledkezni a szoftveres kiegészítésekről és a nyugtaadási kötelezettség leegyszerűsítéséről sem.

A CMO érintőképernyős pénztárgép csomagajánlatai pontosan ezért születtek meg, hogy az egymást támogató és kiegészítő szoftvereket, illetve adóügyi nyomtatót kedvezményesen szerezhesd be, akár vásárlásra, akár bérlésre adod a fejed. Az ePOS Bee csomag tartalmaz egy iMin D2-402 Android POS tabletet, egy kézbeillő és mobilis Cashbox PosPrint Mini adóügyi nyomtatót, ingyenes ePénztárgép szoftvert, valamint SMART kereskedelmi funkciót is. Ugyanezt a csomagot ide kattintva találod meg, ha inkább havidíjas konstrukcióban bérelnél.

Az ePénztárgép applikációról azt érdemes tudnod, hogy a CMO által fejlesztett ingyenes szoftver, ami képes NTAK adatküldésre, valamint lehetővé teszi számodra a cikkelemes értékesítést. Androidos eszközökre való telepítéssel felokosíthatod az adott eszközödet, illetve adóügyi nyomtatóval kiegészítve teljes értékű pénztárgépet kaphatsz, amivel megfelelhetsz a nyugtaadási kötelezettségnek.

SMART kereskedelmi funkcióval hűségidő nélkül használhatod az ePénztárgép kiegészítő szolgáltatásaként, amelyet használhatsz önmagában vagy az NTAK adatszolgáltatással egyszerre. A többlet információk, mint a valós időben történő raktárkészlet követés segítségedre lehet a vendégek kiszolgálásában, illetve a cikkelemes értékesítés is a kezed alá dolgozik majd. A partnertörzs kezelése hozzájárul a számla kiállításához, illetve a gyűjtött statisztikai adatokat a saját vállalkozásod működésének fejlesztésére is fordíthatod.

Érintőképernyős pénztárgép használattal a hibacsökkentés érdekében

Legyen szó nagyobb étteremről vagy kisebb mozgó vendéglátó egységről (például büfékocsi), nagy segítségedre lehet egy könnyen kezelhető pénztárgép. Csomagajánlattal szert tehetsz további előnyökre, mint a gyors és hibamentes értékesítés (elég egyféle eszközön beírnod az adatokat, a rendszer ezt továbbítja, így elkerülheted az emberi hibákat). Emellett a már fentebb is említett extra funkciókat is megkapod, hogy kiaknázhasd vállalkozásod rejtett lehetőségeit. Mozgó boltok esetén elég egy bankkártya terminált csatlakoztatni a meglévő rendszerhez, a kártyás fizetéseket pedig automatizáltan továbbíthatod.

A pénztárgép automatizált nyugtaadási beállítása lehetővé teszi, hogy minden rendelés lezárásánál nyugtát nyomtasson manuális gombnyomás nélkül is. Mindezt úgy, hogyha bankkártyával történik a fizetés, akkor a pénztárgép ugyancsak bankkártyával zárja a nyugtát. A rendeléseket is egy helyen kezelheted, legyen szó mobil rendelés felvételéről, sorszám osztásról, konyhai kijelzőről vagy éppen pultnyomtatásról.

Van még kérdésed az érintőképernyős pénztárgépekkel kapcsolatban? Írd meg nekünk vagy hívd szakértő kollégáinkat, ők készségesen ellátnak majd minden lényeges információval!